2023. október 23.
350. nemzetközi kupameccsünket vívjuk a Genk ellen
Férfi labdarúgócsapatunk október 26-án a Genk ellen lép pályára az Európa Konferencia Liga csoportkörében.

Mérföldkőhöz érkezett 34-szeres bajnok férfi labdarúgócsapatunk: az EKL csoportkörének harmadik fordulójában a Genkhez látogatunk, a mérkőzés pedig az FTC 350. nemzetközi kupameccse lesz. Soron következő ellenfelünk eddig négy pontot gyűjtött a sorozat idei kiírásában, az első fordulóban hazai pályán 2-2-es döntetlent ért el a Fiorentina ellen, majd 2-0-ra győzött a Csukaricski otthonában. A limburgiaknak a belga élvonalban már nem megy ilyen jól, tíz mérkőzést követően három győzelemmel, hat döntetlennel és egy vereséggel a hetedik helyen állnak. Legutóbbi, Gent elleni döntetlenjüket követően a belga sajtó már arról cikkezett, hogy a válogatott szünet a lehető legjobbkor jött az együttes számára.

A Ferencváros legutóbb 1995-ben találkozott belga csapattal, méghozzá az Anderlechttel a Bajnokok Ligája selejtezőjében. A párosítás minden szurkolónk számára kedves emlék, hiszen Zoran Kunticsék 1-0-ra győztek Belgiumban, az Üllői úton pedig 1-1-est döntetlent játszottak a felek, ami azt jelentette, hogy a Fradi története során először a BL-főtáblán szerepelhetett.

Nemzetközi szereplésünk természetesen jóval korábban, 95 éve a szerb Beogradski elleni Közép-európai kupa találkozóval vette kezdetét. A mieink 7-0-ra verték ellenfelüket, és meg sem álltak a sorozat döntőjéig, ahol összesítésben 10-6-ra múlták felül a Rapid Wient, ezzel elhódítva első európai serlegüket. A sorozatot 1937-ben ismét megnyerték, a fináléban ezúttal a Lazio volt az ellenfél, de dr. Sárosi Györgyéknek az olasz együttes sem okozott gondot, amelyet 4-2-re vertek.

A következő sikeres nemzetközi időszak a '60-as években érkezett el. A többek között Albert Flórián, Rákosi Gyula és Varga Zoltán fémjelezte csapat 1965-ben elhódította a Vásárvárosok Kupáját. A torinói döntőbe az AS Román, az Athletic Bilbaón és a Manchester Uniteden keresztül vezetett az út, a Juventus elleni fináléban pedig egyedül Fenyvesi Máté tudott betalálni, így a Fradi 1937 után ismét nemzetközi kupát nyert. Az 1967/68-as szezonban a csapat ismét a döntőig menetelt, itt a Leeds United azonban erősebbnek bizonyult, és 1-0-s összesítéssel legyőzte a mieinket.

Az 1970-es évek is tartogattak nemzetközi sikereket, a csapat kétszer is közel volt hozzá, hogy újabb európai kupasikert ünnepelhessen. 1971/72-ben az UEFA-kupa elődöntőjéig jutott a csapat, majd három évvel később veretlenül érte el a KEK döntőjét, itt azonban a korszak egyik topcsapata, a Dinamo Kijev erősebbnek bizonyult.

1995-ben történelmet írt csapatunk: az RSC Anderlecht búcsúztatását követően első magyar csapatként a BL főtáblájára jutott. A csoportkörben is megállta helyét együttesünk, amely az Ajax-szal, a Grashoppersszel és a Real Madriddal szerepelt egy kvartettben. A mieink a svájciak ellen négy pontot gyűjtöttek, míg az Üllői úton 1-1-es döntetlent játszottak a Real Madrid ellen. 2004-ben az UEFA-kupa története során először csoportkörös lebonyolításban versenyeztek a csapatok, klubunk érdekelt volt a küzdelmekben, de a csoportból nem sikerült továbbjutni.

A következő főtáblás szereplésre 2019-ig kellett várni, ekkor az Európa Liga csoportkörébe jutott a csapat, egy évvel később pedig ismét összejött a bravúr: 1995 után másodjára is a BL-főtábláján szerepelt a Fradi. Az FC Barcelona, Dinamo Kijev, Juventus négyesből nem sikerült továbbjutni, csapatunk egy döntetlent ért el az ukrán csapat ellen, valamint közel járt ahhoz, hogy ponttal távozzon Torinóból.

Az elmúlt öt év pedig már sikertörténet, a Fradi zsinórban ötször jutott be valamelyik európai kupasorozat főtáblájára, tavaly pedig csoportja élén végzett az Európa Ligában, a Monacót, a Trabzonsport és a Crvena zvezdát megelőzve. Ezzel a sikerrel együttesünk 48 év után először élte meg a kupatavaszt, a nyolcaddöntőben a Bayer Leverkusen jelentette a végállomást.

Az idei szezonban történetünk során először az Európa Konferencia Ligában vitézkedhetünk, két fordulót követően csapatunk egy győzelemmel és egy döntetlennel vezeti csoportját.

Az FTC nemzetközi kupameccsei

Közép-európai Kupa: 71 mérkőzés, 31 győzelem, 9 döntetlen, 31 vereség

Vásárvárosok Kupája: 41 mérkőzés, 23 győzelem, 5 döntetlen, 13 vereség

Kupagyőztesek Európa Kupája: 35 mérkőzés, 17 győzelem, 6 döntetlen, 12 vereség

Bajnokcsapatok Európa Kupája/Bajnokok Ligája: 71 mérkőzés, 26 győzelem, 19 döntetlen, 26 vereség

Európa Liga: 42 mérkőzés, 14 győzelem, 9 döntetlen, 19 vereség

Európa Konferencia Liga: 8 mérkőzés, 7 győzelem, 1 döntetlen

UEFA-kupa: 61 mérkőzés, 26 győzelem, 14 döntetlen, 21 vereség

Európai Városok Kupája: 1 döntetlen, 1 vereség

Intertotó-kupa: 18 mérkőzés, 6 győzelem, 4 döntetlen, 8 vereség

Cikkajánló

Vegye meg szezonbérletét, értékes ajándékokat nyerhet!

Vespa motor, népligeti edzéslátogatás, VIP Gold jegyek és bérletár visszatérítés is a nyeremények között.

Az MBH Bank támogatja a Fradi élményt

A „Fradi Élmény” program és a Groupama Aréna Skybox-szintek névadó szponzora lett a hitelintézet.

Ben Romdhane góljával győzött Tunézia

Myenty Abena 63 percet volt a pályán a Saint Vincent és a Grenadine-szigetek elleni vb-selejtezőn.

Antonín Panenka: „Élvezném, ha itt futballozhatnék”

A legendás labdarúgó exkluzív látogatást tett a Groupama Arénában.

Válogatott: vereség Írországban

Varga Barnabás kezdőként, Dibusz Dénes és Botka Endre csereként kapott szerepet a mérkőzésen.

A második selejtezőkörben kezdjük a BL-szereplést

Férfi labdarúgócsapatunk július 23-án vagy 24-én lép pályára a legrangosabb európai kupasorozatban.

Marco Rossi: „Ez egy jó teszt lesz az Eb előtt”

A magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya szerint Írország a skótokhoz hasonló erőt képvisel.

Derbin lőtt góloktól a nyúlpörköltig

A Fradi TV Eltűnt derbihősök sorozatának legutóbbi részében Pogány Lászlót látogattuk meg - VIDEÓ

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin