2020. október 29.
A 100 éve elhunyt dr. Springer Ferencre emlékeztünk
Az FTC elnöke, Kubatov Gábor a Fiumei úti sírkertben tisztelgett az FTC alapító elnökének emléke előtt.

100 évvel ezelőtt, 1920. október 29-én, ezen a napon hunyt el dr. Springer Ferenc, a Ferencvárosi Torna Club alapító elnöke. Ebből az alkalomból az FTC és a Nemzeti Örökség Intézete a Fiumei úti sírkertben megemlékezett az egykori klubelnökről.

„Springer Ferenc, az elnökök elnöke, az alapító, akinek a nevét minden fradista betéve tudja – mondta beszédében Kubatov Gábor, az FTC elnöke. - Az első, aki vette a bátorságot és a fáradtságot nem ismerve megtette a kezdeti lépéseket. A kezdetieket, aztán a megalapozókat, aztán a sikereseket és a még sikeresebbeket, az örökkévalókat. Elnöksége alatt a klub Magyarországon olyan sportegyesület lett, ahol rang volt sportolni, melynek kiváltság volt szurkolni. Az elvszerűség, a legapróbb részletekbe menő, példamutató elnöki munkavégzés és az általa képviselt eszmék először egyesítették a kerületet. Megkerülhetetlenek lettek a fővárosban, később az országban és Európában.

Az FTC elnöke beszédében kiemelte, hogy Springer Ferencet, egy  Ferencvárosba költöző kassai cipész fiát páratlan tehetséggel áldotta meg a jó isten, bármilyen családi támogatás nélkül, csupán határtalan tehetsége és szorgalma révén az akkori zárt, úri világ egyik illusztris képviselője lett. Hathatós közbenjárása révén sikerült hat évre egy telket szereznie a fővárostól a Soroksári úton, amelyet pályává alakítottak át és az ő háttérmunkájának volt köszönhető, hogy a klub telekhez jutott az Üllői úton, ahol felépült a Fradi stadionja.

A száz éve elhunyt elnök rakta össze a kerület vállalkozókból azt a mecénási kört, akik finanszírozták annak idején a klubot - hangsúlyozta Kubatov Gábor. - Olyan erős alapelveket honosított meg példamutató munkásságával, amelyek 120 év elteltével is megkérdőjelezhetetlenek. Nekünk, maiaknak csak egy végtelenül egyszerű dolgot kell tennünk: folytatni kell a klub springeri hagyományait. Mindnyájan tudjuk, hogy ha a múlt nem merül feledésbe, az tulajdonképpen nem is a múlt“

„A Ferencvárosi Torna Club nemcsak egy klub, hanem életérzés. Fradistának lenni, az azt jelenti, hogy egy családhoz tartozol. Ha meglátod valakinek a nyakában a zöld-fehér sálat, tudod, hogy barátok vagytok. Amikor az FTC bejut a Bajnokok Ligájába, akkor elárasztják a közösségi médiát a zöld-fehér szívekkel posztolt üzenetek. Ezt, a sport általi összetartozás érzését köszönhetjük dr. Springer Ferencnek, aki állítólag azzal zárta avatóbeszédét, hogy nagy lesz az FTC. Milyen igaza lett! A magyarok életének szerves része sport és talán mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy Springer Ferencet több ezres tömeg kísérte utolsó útjára a Fiumei úti sírkertben. Ma, amikor méltán ünnepelhetjük a Bajnokok Ligájába jutó ferencvárosi labdarúgókat, azt gondolom, hogy ismét magasan és büszkén lenghet a zöld-fehér zászló” – tette hozzá Radnainé dr. Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója.

Springer Ferenc 1863. október 15-én született Pesten. Édesapja Kassáról vándorolt Ferencvárosba, ahol cipészként dolgozott. Fiatal korában páratlan tehetséggel rendelkezett, amelyre sokan felfigyeltek. Ösztöndíjat kapott, jogi tanulmányait ez segítette. 1890-ben vették fel a Budapesti Ügyvédi Kamarába, ettől kezdve önálló ügyvédi irodája volt. Politizálni kezdett, a Függetlenségi és 48-as Párt (népnyelven Kossuth Párt) képviselője lett, aki már 1896-ban elindult az országgyűlési választásokon. Ekkor még nem jutott a parlamentbe, nem úgy 1913-ban, amikor elsöprő többséggel választották meg országgyűlési képviselőnek.

Dr. Springer Ferenc 1899. április 15-én alapította meg az FTC-t. Az első elnök volt, aki a legnehezebb, egyben legszebb feladatot vállalta, az újonnan megalapított egyesületet arra a pályára állítani, amely fennmaradását biztosítja. 1899-től haláláig, 1920. október 29-ig tartót elnöksége alatt a klub Magyarország olyan sportegyesülete lett, ahol rang volt sportolni, amelynek kiváltság volt szurkolni. A labdarúgó-szakosztály nyolc magyar bajnoki címet, egy-egy Magyar Kupa-, Challenge Cup-győzelmet, illetve hét férfi vízilabda bajnoki elsőséget ünnepelhetett.

100 évvel ezelőtt, 1920. október 29-én, ezen a napon hunyt el dr. Springer Ferenc, a Ferencvárosi Torna Club alapító...

Közzétette: Ferencvárosi Torna Club – 2020. október 29., csütörtök
Cikkajánló

Sergei Rebrov: „A csapat megmutatta a karakterét”

Vezetőedzőnk sajtótájékoztatón értékelt a Honvéd elleni fordítást követően.

Győzelem! Pontrekorddal zártuk a szezont

Bajnokcsapatunk egygólos hátrányból felállva 2-1-re győzött a Honvéd ellen, így 78 ponttal zárta a szezont.

Sigér Dávid ollózós találata lehet az év gólja

A szurkolók kezében a döntés az év góljáról – SZAVAZÁS!

Így zajlott a szezon utolsó edzése - riport

Hangulatjelentés férfi labdarúgócsapatunk szezonbeli utolsó edzésnapjáról.

Rebrov: „Szeretnénk jól zárni”

Vezetőedzőnk felszabadult, de kiélezett játékra számít a Honvéd-FTC mérkőzésen.

Így juthat hozzá a bajnokcsapat hivatalos csapatképéhez

Ha még nem tette, iratkozzon fel hírlevelünkre és megkapja a legújabb csapatfotót.

Hétvégi program

Szombaton és vasárnap négy mérkőzésen szoríthatunk a Ferencvárosért.

Minden Fradi Shop termék 20 %-kal olcsóbban!

Kizárólag most szombaton, csak a Fradi Shopban, és mindössze 19 és 22 óra között él a bajnoki akció!

close
Facebook Youtube Instagram TikTok Viber Linkedin
close
Fradi most
Fradi most