2023. június 25.
A feröeri rekordbajnokon keresztül vezet az út a BL-be
Ismerjék meg közelebbről férfi labdarúgóink első ellenfelét az UEFA Bajnokok Ligája 2023/24-es idényében!

Bár a legtöbb embernek nem a labdarúgás az első, ami az eszébe jut a Dán Királysághoz tartozó Feröer-szigetekről, a játék mégis hosszú ideje jelen van az északi sziget életében. A futballt a 19. században brit hajósok mutatták meg a helyieknek, az első hivatalos klub pedig már 1892-ben megalakult. Nem sokkal később, 1904-ben született meg a KÍ Klaksvík, teljes nevén Klaksvíkar Ítróttarfelag, Feröer második legnagyobb városában, a festői szépségű Klaksvíkban. A labdarúgás azonban még hosszú évtizedekig inkább hobbi volt, mint komoly versenysport, a bajnokságot csak 1942-ben szervezték meg, nem kis részben azon angol katonák bátorítására, akik a második világháború alatt megszállták a szigeteket. A KÍ meg is nyerte az első kiírást, amelyet további tizenkilenc követett, így húsz bajnoki címével a Klaksvík a rekordbajnok Feröeren. A Kupa 1955-ben indult el, azt a KÍ mindezidáig hatszor hódította el. A szövetség 1990-ben csatlakozott az UEFÁ-hoz, a feröeri csapatok tehát azóta vehetnek részt a nemzetközi kupaküzdelmekben.

A város madártávlatból

A KÍ a Bajnokok Ligája selejtezőjében 1992-ben mutatkozott be a lett Riga ellen, azonban 6-1-es összesítéssel búcsúzni kényszerült. Az együttes 1999-ben duplázott, és akkori tizenhét bajnoki címével átvette a vezetést az örökranglistán, ezt követően viszont húsz évig nem mosolygott rá a szerencse a klaksvíki labdarúgásra: a következő bajnoki címüket csak 2019-ben nyerte meg az együttes, azóta ismét jól megy a csapatnak, 2021-ben és 2022-ben is bajnoki címet ünnepelhettek. A feröeri bajnokság a naptári évhez igazodik, ami azt jelenti, hogy az aranyérmeket már novemberben bezsebelték: huszonhét meccsen hetvenhét pontot gyűjtve lettek az elsők, tizenkilenc pontot verve a másodikra. A duplázás is majdnem összejött, azonban a kupadöntőben 1-0-ra kikaptak a Vikingurtól. A Szuperkupa döntőjében visszavágtak, miután büntetők után a KÍ emelhette a magasba a serleget. Az idei bajnokság márciusban kezdődött, a Klaksvík pedig nem sok kétséget hagy afelől, hogy ki is lesz a bajnok: a csapat az eddigi tizennégy lejátszott meccséből az összeset megnyerte, és a negyvenkét megszerzett pontjával természetesen az első pozíciót foglalja el a tabellán. A duplázás azonban idén sem fog összejönni a KÍ-nek, mivel a kupa első fordulójában kikaptak a B36 Tórshavntól. A bajnokságban az elmúlt években összességében dominál a KÍ: legutóbb 2021 októberében, azaz másfél évvel ezelőtt (!) szenvedett vereséget.

A bajnoki cím ünneplése

A feröeri csapat a nemzetközi kupákban sem adja magát könnyen: tavaly a Bajnokok Ligája első selejtezőkörében a norvég Bodo/Glimt ellen idegenben ugyan kikaptak 3-0-ra, ám hazai pályán visszajöttek a meccsbe, és az első félidőben már 2-0-ra vezettek. A norvégok a második játékrészben egy büntető révén szépítettek, a végén a KÍ azonban megint gólt szerzett. A bravúr végül nem jött össze, így az UEFA Európa Konferencia Ligában folytathatta a csapat. Ott egy idegenbeli 0-0 és egy hazai 1-0 után búcsúztatták a montenegrói Sutjeskát, a harmadik körben pedig következett a koszovói FC Ballkani. A feröeriek idegenben 3-2-re kikaptak, hazai pályán 2-1-re nyertek, így következett a 2x15 perces hosszabbítás, majd pedig a büntetők, amiket a koszovóiak pontosabban rúgtak, így ők jutottak a playoffba (onnan pedig a csoportkörbe).

A Klaksvík keretének összértéke a mértékadó transfermarkt.de portál tájékoztatása szerint 2,7 millió euró. A keret két legértékesebb játékosa a brazil védő, Patrick Da Silva és a hetvenháromszoros feröeri válogatott Hallur Hansson, akiket egyaránt 300 000 euróra taksálnak. A keretet egyébként szinte kizárólag hazai, illetve dán játékosok alkotják, a már említett Da Silván kívül még egy ghánai, egy elefántcsontparti, illetve egy szerb légiósa van a csapatnak. A házi góllövő-, illetve gólpasszlistát a harminchárom éves rutinos csatár, Páll Klettskard vezeti, ő azonban sérült, és várhatóan szeptemberig nem is fog pályára lépni.

A KÍ hazai meccseit a 2000 néző befogadására alkalmas Við Djúpumýrar nevű stadionban játssza. A pálya borítása műfüves, mint ahogy északon szinte mindenhol.

BL-selejtező bajnoki árakon!
Ne maradjon le a feröeri bajnok KÍ Klaksvík elleni Bajnokok Ligája-selejtező visszavágóról! Jegyinformációk a hazai mérkőzésre ITT!

UEFA Bajnokok Ligája, 1. selejtezőkör, 1. mérkőzés
KÍ Klaksvík - FTC
július 11., kedd 20.45, Djúpumýra Stadium

UEFA Bajnokok Ligája, 1. selejtezőkör, 2. mérkőzés
FTC - KÍ Klaksvík
július 19., szerda 18.00, Groupama Aréna
Jegyinformációk

Cikkajánló

Lépjen be a Fradival a kiterjesztett valóságba!

Töltse le a Fradi Appot és próbálja ki a kiterjesztett valóságon alapuló bajnokavató animációnkat a derbin.

„A döntőt nem játszani, hanem megnyeri kell!”

Dejan Sztankovics és Mohammed Abu Fani mondta el várakozásait a Paks elleni MOL Magyar Kupa-döntőről.

Indul a jegyértékesítés a szezonzáró derbire

Május 19-én, vasárnap 20.15-től fogadjuk az Újpestet, majd sor kerül az ünnepélyes bajnokavatásra.

Sajtóakkreditáció az Újpest elleni bajnokira

A sajtó munkatársai május 17., péntek 12.00-ig adhatják le akkreditációjukat a vasárnapi bajnokira.

Megvan a szezonzáró bajnokavató időpontja

Május 19-én, vasárnap este lesz az Újpest elleni derbi.

„Elkövettünk hibákat, de az utolsó percig küzdöttünk”

Vezetőedzőnk a Diósgyőr elleni vereség után értékelt.

Vereség Diósgyőrben

Labdarúgóink 2-0-ra maradtak alul a DVTK ellen.

Sztankovics: „Bajnokhoz méltón kell játszanunk”

Vezetőedzőnk szerint a formát illetően nem szabad kiindulni a DVTK legutóbbi, súlyos vereségéből.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin