2020. április 30.
„A futballistáknak is hiányzik a megszokott életük”
Dr. Kárpáti Róbert szerint előfordulhat, hogy átrendeződnek a csapaton belüli erőviszonyok.

A koronavírus-járvány közepette mindenkinek megváltozott az élete, nem kivételek a profi sportolók, így a magyar bajnoki címvédő FTC labdarúgói sem. A jelenlegi és az elkövetkezendő időszak kihívásairól együttesünk sportpszichiáterével, Dr. Kárpáti Róberttel beszélgettünk, aki kijelentette: egy Fradi-futballistának egy ilyen helyzetben sem lehetnek motivációs problémái.

- Az utóbbi hetekben gyökeresen megváltoztak a mindennapok, a járványhelyzet pedig a sportéletre is komoly hatással van. A sportpszichiáter és a csapat kapcsolata miként alakul most?

- Ebben az időszakban mi is digitális korszakot élünk meg, hiszen leginkább a különböző internetes felületeken tudunk kommunikálni. Persze, igyekszem minél többet kint lenni az edzéseken is. Most más jellegűek a problémák: egyrészt a futballistáknak is hiányzik a megszokott életük, másrészt hiányoznak nekik az olyan, labdarúgásból fakadó örömforrások, mint a párharcok, a cselek, maga a játék. Emellett azért fizikailag elfáradnak, de mentális szempontból is jó, hogy edzenek, hiszen addig is kimozdulhatnak az otthonaikból, láthatják egymást, illetve ad egy keretet a hetüknek az, hogy a heti két otthoni edzés mellett háromszor az edzőközpontban is tréningeznek.

- Mit tapasztal, hogyan viselik a futballisták a hirtelen leállást, a bizonytalanságot vagy éppen a bezártságot?

- Nagyon megváltozott az életük. Ki gyorsabban, ki lassabban alkalmazkodik, többen elmondták például, hogy az alvási szokásaik is megváltoztak, rosszabbul alszanak az utóbbi hetekben. Azok valamivel egyszerűbb helyzetben vannak, akiknek van családjuk, hiszen ők most több időt tudnak a párjukkal, gyermekükkel tölteni, amikor egy klasszikus futballidény zajlik, ez hétvégén ritkábban fordulhat elő. Akik egyedül vannak itt, mert nincs családjuk vagy van, csak külföldön, nekik azért jóval nehezebb, hiszen ők most az idejük nagyját egyedül töltik.

- Lelkileg többet kell most a labdarúgókkal foglalkozni, mint mondjuk egy nagy rangadó vagy egy intenzív bajnoki hajrá előtt?

- A folyamatos munka inkább két mérkőzés között zajlik, ám előfordulhatnak akár bajnoki, akár nemzetközi meccsek előtt olyan szituációk, amikor krízis-ellátást kell nyújtani. Jelenleg főleg életvezetési problémákkal keresnek fel a játékosok.

- Ebben a helyzetben a rendszeres edzések mellett is elkerülhetetlen a korábbi forma elveszítése? Ha igen, egy profi labdarúgó hogyan tudja ezt feldolgozni?

- Erre a mostani szituációra lehet úgy tekinteni, mint egy felkészülési időszakra, azaz könnyen előfordulhat, hogy mire újra elkezdődnek a tétmérkőzések, átrendeződnek majd a csapaton belüli erőviszonyok. Azok a játékosok tudnak majd továbbra is a kezdőcsapatban szerepelni, akik a jelenlegi időszakot fizikailag és mentálisan is a lehető legjobban ki tudják használni. Egy felkészülési időszakhoz képest egyetlen lényeges különbség van, mégpedig az, hogy a felkészülési időszakban lehet előre tervezni, most viszont nem tudnak konkrét dátumokat a játékosok sem. A legrosszabb számukra is ez a bizonytalanság, amely sok szorongást szülhet. A futballisták stressz- és szorongástűrő képessége döntheti el azt, hogy hogyan képesek ehhez az új helyzethez alkalmazkodni.

- Miként lehet a futballistákat mentálisan is tűzben tartani a folytatásra, amikor pillanatnyilag még nem lehet pontosan tudni, mikor lesz folytatás?

- Egy élsportolónak, főleg egy Ferencváros-játékosnak nem szabad, hogy motivációs problémái legyenek, önmagában a csapat, a közeg és a legnagyobb szurkolótábor folyamatosan motivációban kell, hogy tartsa őket. Persze, most egyik sincs, ám ettől függetlenül egy Fradi-futballistának tudni kell, hogy mindez újra eljön majd, hiszen ők továbbra is az ország legnagyobb, legsikeresebb és legnépszerűbb klubjának a játékosai. Nagyon nagy baj lenne, ha a Fradiban bármilyen szinten olyan játékos játszana, akit motiválni kéne.

Cikkajánló

Emlékszel rá? Interjú Aleksandar Joviccsal!

Sosem panaszkodott, ha csere volt, de majdnem a szívbajt hozta Garami Józsefre. Interjú Aleksandar Joviccsal!

Hősök, tovább főzünk!

Folytatódik az FTC és az LSH közös „Hősöknek főzünk!” akciója.

Heti akció a Fradi Shopban: fókuszban a Nike termékei!

E heti akciónkban a Nike Fradi-termékeit vásárolhatják meg akár 25% kedvezménnyel online a Fradi Shopban!

Nyilasi és Albert parádés mérkőzése - A Hét Meccsei I.

A Hét Meccsei rovatunkban ezúttal Nyilasi Tibor és Albert Flórián egy-egy remek meccsére emlékezünk vissza.

A 29. bajnoki cím ünneplése - A Hét Meccsei II.

A Hét Meccsei rovatunkban ezúttal a 29. bajnoki címre, egy MK-sikerre és egy szép derbigyőzelemre emlékezünk.

Sztorik a Fradi retró focimezeiről – I. rész

Új sorozatunkban labdarúgócsapatunk retró mezeit „poroljuk le”, és egy-egy érdekes sztorival mutatjuk be őket.

Sztorik a Fradi retró focimezeiről – II. rész

Egy vesevérzéses 90 percet és egy eltiltott főiskolás történetét is felelevenítjük.

Sztorik a Fradi retró focimezeiről – III. rész

Az első mezszponzorok, egy tornán a Bayern Münchennel és büntetőpárbajok az NB I-ben.

Sztorik a Fradi retró focimezeiről – IV. rész

Volt olyan mezünk, ami szinte ki sem látszott a szponzorcsíkok alól. Egy furcsa sikert is felelevenítünk.

Így fogadták labdarúgóink hívásait bérletes szurkolóink

A Fradi TV exkluzív felvételei az FTC és az LSH közös akcióiról – VIDEÓ!

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin