2020. június 29.
A kiváló hazai mérleg aranyat ért - az idény legjei!
Sergei Rebrov együttese a Groupama Arénában nyújtott teljesítményének is köszönheti a 31. bajnoki címet.

Magyar bajnok férfi labdarúgócsapatunk remek idényen van túl: a tavaly elhódított harmincadik bajnoki cím megszerzése után sikerrel vette a nemzetközi selejtezőket és bejutott az Európa Liga csoportkörébe (ahol az utolsó körig versenyben volt a továbbjutásért), a szombaton befejeződött bajnokságban pedig három fordulóval a szezon vége előtt behozhatatlan előnyre tett szert, magabiztos teljesítménnyel lett ismét a legjobb. Hogyan szerepeltünk idegenben és otthon? Ki játszotta a legtöbbet? Mutatjuk a 31. bajnoki címünk idényének legjeit!

Idegenben és otthon is a legjobbak voltunk

A 33 forduló során 76 pontot gyűjtöttünk, amely 13-al több mint a második helyezett MOL Fehérvár FC pontszáma. Tavaly is ugyanennyi volt a differencia a Fradi és az akkor MOL Vidi FC néven szereplő székesfehérvári csapat között, a rekord mégsem ez, hanem a 2015/2016-os szezon, melynek végén 21 pontot vertünk az akkoriban még Videotonnak hívott fehérvári csapatra.

Azzal, hogy 76 pontot gyűjtöttünk, beállítottunk egy rekordot is - mióta a jelenlegi lebonyolítási rend szerint zajlik a magyar élvonalbeli bajnokság, egyszer, a 2016-ban zárt ennyi ponttal a bajnokcsapat. Akkor a Ferencváros 29. bajnoki címét szerző gárda jutott el hasonló magasságba. 

Kissé lesarkítva a 2019/2020-as idényben kialakult különbséget leginkább a hazai szereplésünk jelentette, a Groupama Arénában ugyanis összesen 45 pontot gyűjtöttünk – tizenkettővel többet, mint a MOL Fehérvár FC. A vendéglátóként lejátszott 17 mérkőzésünkből 14-et megnyertünk, emellett három döntetlent játszottunk, 30 szerzett gólunk mellett pedig csupán hatot kaptunk – e tekintetben a Mezőkövesd a második tizenhattal. A hazai szerepléshez egy rekord is kötődik, hiszen a bajnokságban 2017. április 29-e, azaz 54 mérkőzés óta veretlenek vagyunk pályaválasztóként. A hatvanas évek végén felállított korábbi, 40 meccses bajnoki csúcsot Sergei Rebrov vezetőedző együttese tavaly október 19-én az Újpest 1-0-s legyőzésekor adta át a múltnak.

Idegenben 16-szor léptünk pályára, mérlegünk kilenc siker, négy döntetlen és három vereség – ez összesen 31 pont, amely eggyel több, mint a fehérváriak által vendégségben elért harminc.

 

Blazic, Haratin és Dibusz volt a legbiztosabb pont

Sergei Rebrov összesen 33 labdarúgót nevezett be legalább egy bajnoki mérkőzésre a mögöttünk hagyott idényben. Közöttük voltak olyanok is, akik egyszerűen kihagyhatatlannak bizonyultak.

A legtöbbet szlovén védőnk, Miha Blazic játszotta, aki 31 bajnokin pontosan 2.697 percet töltött a pályán. Blazic három fontos góllal járult hozzá a 31. bajnoki címhez (a Kaposvár, a Paks és a Honvéd kapujába talált be), az elsőségünket bebiztosító, kispestiek elleni mérkőzésen ő viselte a csapatkapitányi karszalagot is.

A válogatott hátvéd után Ihor Haratin és Dibusz Dénes következik a sorban.

Haratin 30 bajnokin kapott lehetőséget, összesen 2.425 percet játszott, egy gólt szerzett. A Ferencvárossal 2016 és 2019 után harmadszor bajnok Dibusz Dénes 26 élvonalbeli meccsen védte a kapunkat, 16 alkalommal gólt sem kapott, 2.340 játékperc áll a neve mellett.

Csapatunk alapemberein kívül Lovrencsics Gergő, Eldar Civic, Sigér Dávid, Tokmac Nguen, Oleksandr Zubkov és Franck Boli érte még el a kétezres határt a bajnoki játékpercek tekintetében.

 

Boli a házi gólkirály

Ha a legtöbb gól vagy a gólkülönbség döntene az aranyéremről, akkor is mi nyertünk volna, az idény során szerzett 58 találatunk mellett ugyanis csupán 24-et kaptunk, nincs ennél jobb mutató az NB I-ben.  A góltermésen összesen 15-en osztoznak, a legtöbbször a tavaly nyáron szerződtetett csatár, Franck Boli volt eredményes. Az elefántcsontparti légiós 28 meccsen 10 gólt szerzett, háromszor vette be az Újpest, kétszer a Kaposvár kapuját, valamint egy-egy gólt szerzett a ZTE, a Paks, a Kisvárda, a DVSC és a DVTK ellen.

- Kemény volt ez az idény, nem volt könnyű dolgunk, hiszen sok mérkőzést játszottunk az Európa Ligában, a Magyar Kupában és a magyar bajnokságban. Nap, mint nap azért dolgoztunk, hogy megnyerjük a bajnokságot, nagyon boldogok vagyunk, hogy sikerült elérni a célunkat – összegezte a szezont Boli az utolsó, Mezőkövesd elleni mérkőzésre készített stadionújságban. - Tudom, hogy a szurkolók számára az Újpest elleni mérkőzések különösen fontosak, ezért örülök, hogy mindhárom idei derbin góllal tudtam hozzájárulni a csapat sikeréhez, ám ettől még nem nevezném magam derbi-specialistának. Jókor voltam jó helyen, ennek köszönhető, hogy mindhárom derbin sikerült betalálnom.

Boli mögött a házi góllövőlista második helyén Oleksandr Zubkov végzett kilenc góllal, a harmadik Tokmac Nguen lett nyolccal. Isael hét, Varga Roland pedig hat találattal vette ki a részét a 31.-ből.

Az IDE kattintva elérhető cikkben a 2019/2020-as idény összes Fradi-gólja látható.

 

Tokmac a kanadai táblázat élén az NB I-ben

A bajnoki gólokat és gólpasszokat összesítő ranglista élén Tokmac Nguen áll, aki amellett, hogy nyolcszor volt eredményes, nyolc gólpasszt is kiosztott az NB I-ben. Mögötte 9 gól/6 gólpasszos mutatóval Oleksandr Zubkov következik, a listán harmadik a 7/7-es adatot produkáló Isael. Házi gólkirályunk, Franck Boli a 10 gólja mellett két gólpasszt jegyez.

Cikkajánló

Egy videóban a 2019/20-as szezon összes Fradi-gólja

Minden versenysorozatból, kivétel nélkül az idény összes gólja – VIDEÓ!

A főszereplők szemszögéből a Fradi Fieszta 2020

Exkluzív felvételek a bajnoki ünneplésről, a Háfra tesók kiskutyái, toborzó és kitűzők a Fradi TV-ben!

Testközelből a bajnokcsapat ünneplése - VIDEÓ

Tűzijáték-show, önfeledt ünneplés – ilyen volt a Fradi Fieszta 2020!

Leandro: „Mindenkit egyesével megölelnék”

Leandro de Almeida úgy érzi, tökéletes búcsún van túl.

Rebrov: A csapat, a stáb és a szurkolók sikere ez

Így értékelt ukrán vezetőedzőnk a 2019/20-as szezon utolsó, győztes bajnokija után.

Anyák napi ajánlat

Harmincöt százalékos kedvezménnyel vásárolhatják meg a női kapucnis pulóvert és a pamut melegítőnadrágot.

„Ahhoz, hogy duplázzunk, minden erőnkre szükség van”

Vezetőedzőnk, Dejan Sztankovics mondta el várakozásait a szerdai, Nyíregyháza elleni Magyar Kupa-elődöntőről.

Varga Barnabás a gólátlag-rangsor élén

72 ligát figyelembe véve támadónk rendelkezik a legjobb átlaggal a büntetők nélküli gólszerzést illetően.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin