2023. április 9.
A kupasorozat, amelyben négyet vágtunk a Bayernnek
A 20. század első felében nem telhetett el húsvét az ikonikus labdarúgó-torna, a Húsvéti-serleg nélkül.

A Magyar Labdarúgó Szövetség 1908-ban írta ki az első Húsvéti-serleget, amelynek célja az volt, hogy a családok az ünnepet futballal tegyék még emlékezetesebbé. A tornán eleinte a legjobb magyar csapatok vettek részt, később külföldi, mint például osztrák, cseh, de ezt követően német, belga és szerb csapatok is megmérettették magukat a legjobb magyar csapatok ellen.

Az 1908-ban kiírt első sorozaton négy magyar csapat, a Ferencváros, az MTK, a BTC és a MAC vett részt. A torna első mérkőzésén a mienk a Fritz – Rumbold, Manglitz – Weinber, Bródy, Gorszky – Rónai, Weisz, Koródy, Schlosser, Szeitler összeállításban léptek pályára a MAC ellen, és Schlosser valamint Rónai gólja után következhetett az MTK elleni döntő.

A fináléra egy nappal az elődöntő után került sor, ennek ellenére csapatunk ugyanabban az összeállításban lépett pályára, mint az elődöntőben. A Ferencváros megsemmisítő, 6-0-s vereséget mért az MTK-ra, Weisz és Koródy két-két, valamint Sclosser és Weinber egy-egy találatával. Így a Húsvéti-serleg első kiírását a Ferencváros nyerte meg!

Ezt követően 1909-ben a sorozat második kiírásában a Ferencváros megvédte címét! Ezúttal már a német Lipcse is részt vett a küzdelmekben, és a mérkőzéseket nem egyenes kieséses rendszerben játszották, hanem pont alapján hirdettek győztest. Csapatunk két győzelemmel és egy döntetlennel az első helyen zárta a második Húsvéti tornát.

Az 1935-ös kupasorozat során a Bayern Münchennel is összecsapott a Ferencváros. Az Üllői úton rendezett mérkőzésen a mieink hátrányból felállva 4-3-ra nyertek. A kupa történetének leggólgazdagabb mérkőzését 1949. április 17-én játszottuk a cseh Slavia Prahával. Az FTC az első negyed órában három gólt szerzett, és végül a négy találatot jegyzett Deák Ferenc vezérletével 8-3-as sikert aratott az Üllői úton 35 ezer néző előtt megrendezett találkozón.

Az első két mérkőzés mellett érdemes még megemlíteni az utolsó két találkozót, amelyen két osztrák nagycsapattal játszott a Ferencváros. A zöld-fehérek előbb 1964. március 28-án Bécsben játszottak 3-3-as döntetlent a Rapid Wiennel, úgy, hogy az osztrákok az utolsó pillanatokban egyenlítettek, majd két nappal később a Népstadionban Albert Flórián és Rákosi Gyula találatával 2-1-re nyertek az Austria Wien ellen.

A sorozat 1908-tól 1964-ig tartott, a Ferencváros összesen harminchárom alkalommal szállt harcba a Húsvéti-serlegért, amelyet 15 alkalommal (1909, 1918, 1926, 1927, 1930, 1934, 1936, 1937, 1939, 1947, 1950, 1955, 1957, 1962) hódított el.

Cikkajánló

„Mi is úgy élvezhetjük a meccset, mint az ép emberek”

Korlátok nélkül programunk nagy sikerrel zajlott április hónapban – VIDEÓ!

Ezért nem mindennapi Myenty Abena teljesítménye

Védőjátékos legutóbb 20 éve tudott duplázni labdarúgócsapatunkban az NB I-ben.

Ünnepelje 35. bajnoki címünket legújabb kollekciónkkal

Sorozatban hatodik bajnoki elsőségünk alkalmából jelent meg a BCS35 kollekció.

78 találat! NB I-es gólcsúcsot döntöttünk a DVSC ellen

A 12 csapatos labdarúgó NB I-ben egy együttes sem ért el annyi gólt, mint mi a mostani idényben.

A kétgólos Abena: „Ezt neked ajánlom, anya!”

Játékosunk örült, hogy édesanyja a helyszínen látta dupláját, és gólöröme is szóba került – VIDEÓ!

Zajlik a licit a DVSC elleni győztes meccslabdákért

A gólszerzők labdáiért beérkezett nettó összeget az FTC klubalapítványa, az Albert Alapítvány kapja.

„Büszke vagyok a csapatomra”

Férfi labdarúgócsapatunk vezetőedzője, Dejan Sztankovics értékelt a DVSC 5-1-es legyőzése után.

Kiütéssel győztünk a Debrecen ellen

Férfi labdarúgócsapatunk 5-1-re legyőzte hazai pályán a DVSC-t az OTP Bank Liga 31. fordulójában.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin