2019. február 19.
A legendás túra
A világbajnokot is legyőztük - Argentínában is megemlékeznek a Fradi legendás túrájáról!

A Ferencvárosi Torna Club legendás dél-amerikai túrájának 90 éves évfordulójának emlékére kiállítást rendeztek Buenos Airesben, a River Plate stadionjában, melynek megnyitóján klubunk is képviseltette magát.

1929-ben labdarúgócsapatunk 14 mérkőzést játszott dél-amerikai csapatokkal. A túrának több érdekessége is volt, köztük az a tény is, hogy a legtöbb, Dél-Amerikába érkező csapat először próbamérkőzést játszott a helyi válogatottal, hogy felmérjék, megfelelő ellenfeleknek számítanak-e a klubcsapatok számára. A Fradinak azonban akkora hírneve volt, hogy az argentinok ettől eltekintettek.

Csapatunk a túra során legyőzte az olimpiai bajnok (egy évvel később az első világbajnokságon győztes) Uruguay válogatottját, és igencsak jól szerepelt az argentin ellenfelekkel szemben, hiszen a River Plate-et és a Racing Buenos Airest is legyőzte, ezek után pedig nem akartak minket hazaengedni, mielőtt összecsaptunk volna az argentin válogatottal.

Azt a találkozót végül elvesztettük 2-0-ra, ráadásul a későbbi hazaérkezés miatt még majdnem bajba is kerültünk itthon, mivel a Magyar Labdarúgó Szövetség határozata alapján már otthon kellett volna lennünk…

- Ezekből a történetekből is látható, hogy ez a túra nem volt olyan szép emlék az argentinok számára, hiszen kevés sikerélményük volt, ennek ellenére nagy szeretettel, kedvességgel fogadtak - mondta el Tobak Csaba, a Fradi Múzeum vezetője, akit Gelényi Csaba, Magyarország argentínai nagykövete mellett Rodrigo Daskal és Patricio Nogueira, a River Plate múzeumvezetői fogadtak Buenos Airesben.

Az argentin fővárosban, a River Plate stadionjának múzeumában ugyanis kiállítást rendeztek a Fradi dél-amerikai túrájának 90 éves évfordulójára, melynek megnyitó-ünnepségére meghívták klubunk képviselőjét is. Elnökünk, Kubatov Gábor egy Fradi-mezt küldött ajándékba a River Plate elnökének, Rodolfo D'Onofriónak, aki a klub zászlójával viszonozta a kedvességet.

- Vendéglátóim nagy tisztelettel beszéltek a Ferencvárosról, alaposan felkészültek dokumentumokkal és fényképekkel az 1929-es túráról. Külön köszönettel tartozom Gelényi Csaba nagykövet úrnak és feleségének, Parti Adriennek a kedves fogadtatásért!

A kiállítást március 10-ig lehet megtekinteni a River Plate stadionjának múzeumában.

Cikkajánló

VIDEÓ: Így készült a történelmi csapatfotó!

Tessék mosolyogni! Férfi labdarúgócsapatunk téli szünet előtti csapatfotózásán járt a Fradi TV stábja – VIDEÓ!

Töltse le labdarúgóink legújabb csapatfotóját!

Varázsolja zöld-fehérbe telefonját, monitorját a történelmi UEL-szereplést elért együttesünk csapatfotójával!

Csapatfotózás és Fair Play-díjazottjaink a Fradi TV-ben

Keddi adásunkban megismerhetik a Fradi Fair Play kategóriák idei győzteseit.

55 éve nyerte meg az Aranylabdát a Császár

Albert Flórián 55 éve, 1967. december 4-én vált hivatalosan is aranylabdássá.

122 éve a hazáért, a kerületért

Koszorút helyeztünk el a Bakáts téren az FTC labdarúgó szakosztály megalapításának évfordulója alkalmából.

Találkozzon labdarúgóinkkal, ünnepeljünk együtt!

Fradi Ünnep december 11-én, vasárnap a Groupama Arénánál – rengeteg élménnyel várjuk!

Szerződést bontottunk Csontos Dominikkel

A fiatal hátvéd az elmúlt fél szezont kölcsönben az NB II-es Soroksárnál töltötte.

Aissa Laidouni emlékezetes világbajnoksága

Középpályásunk, a Katart megjárt Aissa Laidouni januárban csatlakozik újra az FTC keretéhez.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin