2020. május 26.
A legrégebb óta regnáló edző csapata - ellenfélbemutató
Nebojsa Vignjevic 19 derbin dolgozott edzőként, a Fradi elleni mérlege 3 siker, 6 döntetlen és 10 vereség.

Mint ismert, magyar bajnoki címvédő és listavezető férfi labdarúgócsapatunk szerdán az Újpest FC vendégeként lép pályára az NB I 20. fordulójából elhalasztott mérkőzés pótlásán. A derbi előtt bemutatjuk ellenfelünket, a jelenleg a bajnokság kilencedik helyén álló Újpestet!

A klub

Az Újpest FC a maga 20 bajnoki címével a hazai bajnokság harmadik legsikeresebb labdarúgócsapata, nála többször csak az MTK Budapest (23) és az FTC (30) volt bajnok. MK-győzelmek tekintetében is ugyanez a sorrend, a Fradi 23, az MTK 12, az Újpest 10 kupát nyert. A lila-fehérek legutóbb 1998-ban nyerték meg a bajnokságot, az élvonalban azóta három ezüst- és egy bronzérem a mérlegük. A Magyar Kupában az ezredforduló óta háromszor (2002, 2014, 2018) hódította el a kupát az Újpest, amelynek otthona a Szusza Ferenc Stadion – a Megyeri úti létesítmény lesz a szerdai derbi helyszíne is.

 

Pillanatnyi forma

Az előző NB I-es szezont ötödikként záró, az Európa Liga-selejtezős pozícióról csupán egy ponttal lemaradó Újpest legutóbb a bajnokság kényszerű szüneteltetése előtt, március 14-én lépett pályára tétmérkőzésen, a Paks ellen a budapestiek ideiglenes hazai pályáján, Zalaegerszegen 1-1-es döntetlen lett a vége. Ha az előző öt forduló eredményeit vizsgáljuk, a lila-fehérek a paksiak elleni pontszerzésen kívül Kaposváron nyertek, emellett háromszor is vereséget szenvedtek (a ZTE FC, a Puskás Akadémia és a DVTK ellenében). Az Újpest pillanatnyilag kilencedik a 12 csapatot felvonultató OTP Bank Ligában, a már kieső, 11. helyen álló ZTE-t csupán egy ponttal előzi meg.

 

Egymás ellen

Az Újpest és a Ferencváros rivalizálásáról több könyv született már az elmúlt évtizedekben, bajnoki helyezéstől függetlenül ez a magyar bajnokság csúcsmérkőzése, a derbi. A szezon korábbi szakaszában egyszer, a Groupama Arénában feszültek egymásnak az ősi riválisok, 2019. október 19-én Franck Boli góljával 1-0-ra nyertünk a Groupama Arénában. Tudják, az a találkozó arról is emlékezetes, hogy Sergei Rebrov együttese akkor döntötte meg a hazai bajnoki veretlenség 40 meccses csúcsát, amely azóta is él, jelenleg 50 összecsapást számlál. A mérkőzést követően elefántcsontparti csatárunk a következőket mondta...

A párharc rangját mutatja, hogy az eredetileg az NB I 20. fordulójába, február 8-ra kiírt szerdai összecsapás a 225. bajnoki lesz a derbik történetében. Az örökmérleg Fradi-fölényről árulkodik: 104 alkalommal nyertünk, illetve 59-szer végeztünk döntetlenre az Újpesttel, amely 61-szer győzött. Véletlen egybeesés, de éppen a napokvan van legnagyobb különbségű győzelmünk, a 11-1-es diadal évfordulója is (erről és a hét további mérkőzéseiről IDE kattintva olvashatnak). Újpesten a legutóbbi három rangadón ikszeltünk, máig utoljára 2017 márciusában szereztük meg mindhárom pontot.

 

A vezetőedző

Az NB I-ben szereplő együttesek vezetőedzői közül az Újpestet irányító Nebojsa Vignjevic a legrégebb óta hivatalban lévő szakember, a szerb tréner 2013. október 23-a óta áll a csapat élén. Két kupagyőzelem és egy bajnoki bronzérem szerepel az újpesti sikerlistáján. Az aktív játékosként korábban Tatabányán is játszó Vignjevic minden sorozatot figyelembe véve eddig 19-szer meccselt a Fradi ellen. Az 52 éves szerb edző csapata háromszor nyert és hatszor játszott döntetlent ellenünk, mióta Vignjevic irányít, tízszer mi nyertünk.

 

A legeredményesebb játékos

Az Újpest FC házi góllövőlistájának élén a nyolcgólos Feczesin Róbert áll, ő azonban a télen váltott, ma már a másodosztályban szereplő Vasas futballistája. Mögötte a négygólos Novothny Soma áll, aki a tavaszi idény kezdetén tért vissza Újpestre, találatait nyolc mérkőzésen érte el. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára Zsótér Donát állhatna oda, ő eddig háromszor volt eredményes a 2019/2020-as idényben.

 

Labdarúgó NB I, 20. forduló (pótlás)

Újpest–FTC

2020. május 27., szerda 20.00

Helyszín: Budapest, Szusza Ferenc Stadion

Jegyek: zárt kapus mérkőzés

Cikkajánló

„A Ferencváros jelent számomra mindent”

Ma ünnepli ötvenkettedik születésnapját Lipcsei Péter, labdarúgóklubunk legendája.

Mezőkövesden a Fradi-minibusz

Drukkereink a Mezőkövesd elleni mérkőzés idején is beszerezhetik kedvenc Fradi-terméküket.

Dibusz bizonyított a kapitánynak

Labdarúgócsapatunk kapusa, Dibusz Dénes értékelte a válogatott Koszovó ellen 2-0-ra megnyert meccsét - VIDEÓ!

Szevikjan gólt lőtt, Ben Romdhane kezdett

Örmény játékosunk Csehország ellen volt eredményes, míg tunéziai középpályásunk Új-Zéland ellen játszott.

Dibusszal és Vargával győzte le Koszovót a válogatott

Dibusz Dénes kezdőként, Varga Barnabás csereként játszott a Puskás Arénában 2-0-ra megnyert meccsen.

Köszönünk mindent, Toki!

Öt magyar bajnoki cím, egy Magyar Kupa, három UEL- és egy BL-csoportkör után Tokmac Nguen távozik az FTC-től.

„Dénes a legkiválóbb magyar csapat kapusa”

Marco Rossi a Koszovó elleni mérkőzés előtt beszélt várakozásairól és Dibusz Dénesről is.

Mezőkövesd-FTC: elindult a jegyértékesítés!

Március 31-én, vasárnap 18.00-tól lépünk pályára a Mezőkövesd vendégeként a bajnokság 26. fordulójában.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin