2019. augusztus 30.
A Real Madrid-verő, a jó ismerős és edzőnk ex-klubja
A H-csoportba kerültünk az Európa Ligában, bemutatjuk ellenfeleinket!

CSZKA MOSZKVA

A 2005-ös UEFA Kupa győztesét kaptuk meg az első kalapból. Az orosz csapat a 2018/2019-es szezont a negyedik helyen zárta a bajnokságban, ezzel automatikusan kvalifikálta magát a csoportkörbe. A jelenleg zajló idényben hét fordulót követően a hatodik helyen áll, egy ponttal az összes (!) előtte lévő csapat mögött.

A CSZKA 13-szoros orosz bajnok, 12-szeres kupagyőztes, az UEFA Kupa-győzelem mellett a 2009/2010-es idényből egy Bajnokok Ligája-negyeddöntős szereplést tud még felmutatni. Az előző idényben a Bajnokok Ligájában volt csoportkörös, a G-csoportban hazai pályán 1-0-ra legyőzte a Real Madridot, amely végül a csoport élén végzett, megelőzve a Romát és a moszkvaiakkal ugyanúgy 7 pontot szerző, harmadik helyen záró, cseh Viktoria Plzent.

A csapat vezetőedzője 2016 decembere óta a fehérorosz Viktor Goncharenko. Az együttes keretét elsősorban orosz játékosok alkotják, a legértékesebb játékos a 30 millió eurós, brazil származású, de orosz válogatott jobbhátvéd, Mário Fernandes. Az Evertontól a nyáron megvett horvát támadó középpályás, Nikola Vlasic 20 millió eurót ér, míg az orosz csatár Fedor Chalov 16 milliót.

Ismerősen hangozhat mellettük a kapus Igor Akinfeev és az irányító Alan Dzagoev neve is, de a keretben van két izlandi, még két horvát, egy japán, egy szlovén, egy elefántcsontparti és egy mali játékos is.

LUDOGOREC

A Ludogorecet kell a legkevésbé bemutatnunk, a Bajnokok Ligája első selejtezőköréből kiejtett ellenfelünkkel az Európa Ligában ismét összecsaphatunk. A bolgár csapatot kettős győzelemmel búcsúztattuk, a Groupama Arénában 2-1-re nyertünk, Razgradban 3-2-re.

A bolgár bajnok a második körben az izlandi Valurt kapta, amellyel idegenben 1-1-es döntetlent játszott, hazai pályán azonban 4-0-ra nyert Stoycho Stoev együttese. A harmadik körben könnyebb továbbjutást hajtott végre a Ludogorec, a walesi TNS-t hazai pályán 5-0-ra, idegenben 4-0-ra intézte el. A playoffban azonban már nehezebb feladat várt rá, a Mariborral hazai pályán 0-0-t játszott, idegenben pedig 2-2-es döntetlennel, idegenben szerzett több góllal jutott tovább.

A csapat legeredményesebb játékosa a Groupama Arénában is betaláló lengyel csatár, Jakub Swierczok, aki öt gólnál jár.



ESPANYOL

„Rebrov-bosszantó” argentinnal és korábbi Real Madrid-játékosokkal érkeznek a „papagájok”

A harmadik kalapból az 1900-ban alapított spanyol Espanyolt kaptuk a csütörtöki sorsoláson. Bár csoportellenfelünk gyakorlatilag Barcelona második számú csapata, érdemes itt megjegyezni, hogy a spanyol labdarúgás hatodik legeredményesebb együttese is. Spanyol bajnokságot ugyan nem nyert, de négyszer (1929, 1940, 2000, 2006) diadalmaskodott a Király-kupában és 11-szer végzett a Katalán Bajnokság élén, amelyet 1901 és 1940 között rendeztek meg. 

A „papagájok” becenevű együttes kétszer (1987/88, 2006/07) játszott UEFA-kupa-döntőt. Utóbbi sorozat érdekessége, hogy akkor az Espanyol támadója, Walter Pandiani 11 góllal lett a sorozat gólkirálya. A klub legendás játékosai között olyan klasszisokat találhatunk, mint Raúl Tamudo, Mauricio Pochettino, vagy éppen Antonio Argilés.

A korábbi vezetőedzők között pedig két magyar nevével is találkozhatunk. Egyikük Kalmár Jenő, míg a másik a Ferencvárost 1945 és 1946 között játékosként erősítő Kubala László volt.

A csapat otthona az RCDE Stadion, amelyet 10 évvel ezelőtt nyitottak meg és 40.500 néző befogadására alkalmas.

Csoportkör 12 év után

A katalánok az előző szezonban a hetedik helyen végeztek a bajnokságban, ezzel az Európa Liga második selejtezőkörében csatlakoztak 12 év szünet után a sorozathoz. Az izlandi Stjarnan és a svájci Luzern ellen is kettős győzelemmel jutottak tovább, majd az ukrán Zoryát hazai pályán 3-1-re legyőzték, az idegenbeli 2-2-vel pedig bejutottak a csoportkörbe. A La Liga új idényét nem kezdték jól. Hazai pályán kikaptak a Sevillától, majd gól nélküli döntetlent játszottak az Alavés vendégeként. A hétvégén a Granada ellen javíthatnak. 

Az Espanyol keretében több, saját nevelésű labdarúgó mellett néhány ismertebb nevet is találunk. Ide tartozik a korábban a Real Madridban, a Sevillában és az AC Milánban védő Diego López. A középpályás sor is nagyon erős, ha csak megnézzük, hogy itt játszik a szintén a királyiaknál is korábban szereplő Granero, a Barcelonával bajnok Víctor Sánchez, a nyáron az Athletic Bilbaótól szerződtetett Ander Iturraspe, vagy éppen az U20-as argentin világbajnok, Pablo Piatti.

A támadó szekcióban megtalálhatjuk Kína egyik legújabb sztárját, aki miatt nagyon megnőtt az ázsiai országban az Espanyol nézettsége, a 27 éves Wu Leit.

Vezetőedzőnk, Sergei Rebrov még emlékezhet az argentin Facundo Ferreyrára, aki még akkor játszott és lőtt gólokat a Sahtar Donyeck színeiben az ukrán bajnokságban, amikor ukrán edzőnk még a Dinamo Kijev mestere volt. 

A csapat vezetőedzője David Gallego, aki második ízben irányítja az Espanyolt. 2013 és 2016 között a klub utánpótlásában dolgozott, majd a B-csapatot vette át. 2018. áprilisában a kirúgott Quique Sánchez Flores helyét vette át megbízott edzőként, a szezon végén viszont visszairányították a második csapathoz. Mivel idén júniusban az addigi vezetőedző, Rubi a Betishez szerződött, a klubnál ismét házon belül oldották meg az edzőkérdést, ezúttal viszont Gallegót már véglegesítették vezetőedzőként.

A Ferencváros eddig még nem játszott az Espanyollal. Legutóbbi, spanyol csapat elleni párharcára minden fradista emlékezhet, ugyanis azt a Real Madriddal vívta a Bajnokok Ligája 1995/96-os csoportkörében. Akkor egy madridi 6-1-es vereség után hazai pályán bravúros 1-1-es döntetlent játszottunk.

Az Espanyolt jól ismerheti másodedzőnk, Alberto Bosch is, aki korábban éveken át irányította a klub ifjúsági együttesét.

Cikkajánló

Hivatalosak lettek EL-meccseink időpontjai

Spanyolországban kezdjük a csoportmeccseket, elsőként pedig a Ludogorecet fogadjuk.

4 párharc, 14 gól: így jutottunk a csoportkörbe - videó

Videón mutatjuk meg az EL-csoportkörig vezető út legszebb pillanatait.

Dibusz: „Erős csapatok, de nincs egy kiemelkedő klub”

Csapatunk válogatott kapusa beszélt az EL-sorsolásról a Fradi Médiának.

Sorsoltak! Velük leszünk egy csoportban az EL-ben!

Megtartották az Európa Liga csoportkörének sorsolását Monacóban, így a mieink is megkapták ellenfeleiket.

Örömszavak és ünneplés a csoportkörös fradistáktól

Így ünnepelte a Grouapama Aréna a 15 év után csoportkörbe jutott Ferencvárost – VIDEÓ!

Az EL-csoportkörbe jutás legszebb pillanatai - videó

A Suduva elleni mérkőzés legszebb pillanatai és a felejthetetlen ünneplés.

Rebrov nem először ért el évtizedes bravúrt

Vezetőedzőnk az ukrán Dibamo Kijevnél 17 éves rossz szériát tört meg.

Sihnevich: „Ezért jöttem ide, az ilyen pillanatokért!”

Csereként beszállva gólt szerző csatárunk lelkének jót tett, hogy újra eredményes tudott lenni.

Rebrov a csoportkörbe jutásról: „Igazi csapat voltunk”

Így értékelte vezetőedzőnk a csoportkörbe jutást.

Megcsináltuk! 15 év után csoportkörben a Ferencváros!

Fordulatos mérkőzésen 4-2-re legyőztük a Suduvát az Európa Liga rájátszásában!

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin