2020. január 19.
A Real sztárja már visszavonult, a Chelsea-é a padon
A román bajnokság listavezetője, a CFR Cluj az utolsó edzőtábori ellenfelünk.

FRISSÍTÉS: a rossz időjárási körülmények miatt elmarad a mérkőzés. Részletek ITT!

SIKERCSAPAT A 21. SZÁZADTÓL

A CFR-t 1907-ben alapították, Kolozsvárott, amely az akkori Osztrák-Magyar Monarchia területén állt, a klub eredeti neve Kolozsvári Vasutas Sport Club volt. Az egyesületet 1918-ban nevezték át Căile Ferate Române névre, azaz röviden CFR-re. A klub első sikere 1911-re vezethető vissza, amikor a kolozsváriak megnyerték az erdélyi bajnokságot, ezt követően azonban igen sokat kellett várni arra, hogy a CFR drukkerei örülhessenek valaminek.

Az együttes sokáig csak román alsóbb osztályokban szerepelt, első élvonalbeli évére az 1948/49-es szezonban került sor, ám mindössze két esztendőt töltött a legjobbak között, és ezt követően újabb húsz évig nem sikerült visszaverekednie magát az első osztályba.

Az igazi áttörés 2002 januárjában jött el, ekkor vette át az irányítást az egyesületnél Pászkány Árpád, aki tervbe vette, hogy sikercsapatot épít az akkor harmadosztályú Kolozsvárból. A 2001/2002-es szezon végére a csapat megtette efelé az első lépést, ugyanis feljutott a másodosztályba, majd 2004-ben már az élvonalba kerülés is sikerült.

A Kolozsvár fejlődése töretlen volt, és a 2007/2008-as szezonban története során először megnyerte a román bajnokságot. Igaz, ez nem ment könnyen, a tabella élére csak az utolsó előtti fordulóban került a csapat. Az utolsó játéknap sem volt mindennapi, a CFR ugyanis rendkívül nehezen, mindössze 1-0-ra győzte le az ősi rivális, és már biztos kieső Universitatea Cluj együttesét, amelynek játékosait nemcsak a derbi hangulata, hanem az is hajtotta, hogy a bajnoki címért szintén küzdő Steaua Bucuresti tulajdonosa 1 millió 700 ezer eurót ajánlott fel nekik, ha legyőzik a CFR-t. A „prémium” felajánlása a mérkőzést követően derült ki, és a bukaresti együttest a „magánakciójáért” később pontlevonással büntették.

A Kolozsvár néhány év alatt igen sok címet begyűjtött: mára már ötszörös bajnoknak (jelenleg is címvédő), négyszeres kupagyőztesnek és háromszoros Szuperkupa-győztesnek mondhatja magát, ráadásul többször megjárta a Bajnokok Ligája csoportkörét is.

A klub 2008-ban bővítette ki stadionját, a Dr. Constantin Rădulescu-stadiont 23500 férőhelyesre. A CFR egyetlen nemzetközi kupadöntőt játszott: 2005-ben a Lens 4-2-es összesítéssel győzte le a román együttest az Intertotó-kupa fináléjában.

LANG, VASS, ALBERT STADION-BÚCSÚ - MAGYAR KÖTŐDÉS

A klubnak magyar drukkerekből álló szurkolói csoportja is van KVSC 1907 néven. Korábban két magyar játékos is megfordult Kolozsváron, legutóbb Lang Ádám, aki az előző szezonban szerepelt ott. Előtte a Ferencvárosban nevelkedő Vass Ádám is játszott a CFR-ben, még a 2012/2013-as idényben.

Labdarúgócsapatunk az Albert Stadion és Lipcsei Péter, Keller József, Dragóner Attila, Lisztes Krisztián, Rósa Dénes, valamint Balog Zoltán búcsúztatóján 0-0-s döntetlent játszott a CFR-rel, ez volt a két együttes legutóbbi találkozója: 

A kolozsváriak legutóbb novemberben játszottak magyar csapattal, akkor egy jótékonysági mérkőzésen 2-0-ra legyőzték a Kisvárdát hazai pályán. Ellenfelünk keretének a tagja a tavaly még Újpesten játszó elefántcsontparti csatár, Lacina Traoré, valamint a két meccsen szintén a lila-fehéreknél szereplő román védő, Razvan Horj is.

A BRAZIL SZTÁR VISSZAVONULT, FRANCIA CSATÁRRA ÉRDEMES FIGYELNÜNK

A kolozsváriak legismertebb játékosa tavaly tavasszal még a korábbi Real Madrid- és Arsenal-játékos, a 47-szeres brazil válogatott Júlio Baptista volt, ám a támadó csupán két meccsen lépett pályára a CFR-ben és 2019 májusában visszavonult a labdarúgástól.

Jelenleg Billel Omrani, a korábbi francia utánpótlás-válogatott, 26 éves csatár a legértékesebb játékosuk, a Transfermarkt 3,6 millió euróra taksálja az értékét. Őt a horvát-holland középpályás, Damjan Dokovic követi (2,2 millió euró), valamint a 32 éves litván kapus, Giedrius Arlauskis (2 millió euró).

Az ősszel a hét gólt szerző szélső Ciprian Deac volt a legeredményesebb játékosuk, míg egy másik szélső, Alexandru Paun hét gólpasszig jutott, így rájuk is érdemes lesz figyelnünk. 

CHELSEA-SZTÁR A PADON, AZ EL LEGJOBB 32-JE KÖZÖTT A CSAPAT

A csapat vezetőedzője - immár második érájában - a játékosként a Chelsea-ben 152 meccsen játszó Dan Petrescu, aki 2017 és 2018 között irányította a CFR-t, majd egy féléves kínai kitérőt követően 2019 márciusában visszatért, és immár a második bajnoki címét ünnepelhette a csapattal.

A kolozsváriak a Bajnokok Ligája playoffköréig meneteltek a nyáron - legyőzve a kazah Astanát, az izraeli Maccabi Tel Avivot és a skót Celticet -, ám ott a cseh Slavia Praha megállította őket. Az Európa Liga E-csoportjában ismét összekerültek a Celtickel, és a Laziót és a Rennes-t megelőzve a második helyen továbbjutottak a legjobb 32 közé.

Az EL-ben a Sevilla ellen folytatják februárban a szereplésüket, miközben a bajnokságban is éllovasok, annak ellenére, hogy 22 meccsükből csak 13-at nyertek meg, 5 döntetlen és 4 vereség a mérlegük, ezzel egy ponttal megelőzik a második helyezett Astrát.

Cikkajánló

„A Ferencváros jelent számomra mindent”

Ma ünnepli ötvenkettedik születésnapját Lipcsei Péter, labdarúgóklubunk legendája.

Mezőkövesden a Fradi-minibusz

Drukkereink a Mezőkövesd elleni mérkőzés idején is beszerezhetik kedvenc Fradi-terméküket.

Dibusz bizonyított a kapitánynak

Labdarúgócsapatunk kapusa, Dibusz Dénes értékelte a válogatott Koszovó ellen 2-0-ra megnyert meccsét - VIDEÓ!

Szevikjan gólt lőtt, Ben Romdhane kezdett

Örmény játékosunk Csehország ellen volt eredményes, míg tunéziai középpályásunk Új-Zéland ellen játszott.

Dibusszal és Vargával győzte le Koszovót a válogatott

Dibusz Dénes kezdőként, Varga Barnabás csereként játszott a Puskás Arénában 2-0-ra megnyert meccsen.

Köszönünk mindent, Toki!

Öt magyar bajnoki cím, egy Magyar Kupa, három UEL- és egy BL-csoportkör után Tokmac Nguen távozik az FTC-től.

„Dénes a legkiválóbb magyar csapat kapusa”

Marco Rossi a Koszovó elleni mérkőzés előtt beszélt várakozásairól és Dibusz Dénesről is.

Mezőkövesd-FTC: elindult a jegyértékesítés!

Március 31-én, vasárnap 18.00-tól lépünk pályára a Mezőkövesd vendégeként a bajnokság 26. fordulójában.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin