2022. december 26.
A Slovan-verésen át a H-csoport élére
Ünnepi cikksorozatunk harmadik részében felidézzük az idei európai kupamenetelésünk állomásait.

Messzebb aligha kezdhettünk volna – a Ferencváros a sorsolás értelmében Kazahsztánban, Kosztanaj városában játszotta le első Bajnokok Ligája-selejtezőjét. Az idegenbeli 0-0 után július 13-án 5-1-re vertük meg a kazah bajnokot Budapesten, így készülhettünk a második körre, ahol a pozsonyi Slovan várt ránk.

Kedvezőbb sorsolást nem is kívánhattunk volna. A fradisták pontosan 1992 óta vártak arra, hogy újra összekerüljünk a Slovannal, volt ugyanis egy rendezetlen számlánk a szlovákokkal szemben. Ennek megfelelően felfokozott hangulatban zajlott a párharc első, budapesti meccse, amelyen Kristoffer Zachariassen góljával ugyan vezettünk, végül a Slovan fordított, és 2-1-re győzött.

Egy héttel később, 2022. július 27-én Pozsonyban vehettünk revansot. Az idegenbe is nagy létszámban utazó Fradi-tábor mögöttünk, a cél pedig előttünk állt: a győztes nem csupán a továbbjutásra és a dicsőségre, hanem a biztos csoportkörös részvételre is számíthatott. Végül nemes bosszút álltunk: a szünetben már 2-0-ra vezettünk, majd ugyan szépített – ezzel átmenetileg hosszabbításra mentette a párviadalt – a Slovan, Adama Traoré és Aissa Laidouni hajrában szerzett góljával ugyanúgy 4-1-re nyertünk, mint az ellenfél azon az ominózus ’92-es meccsen. Összesítésben 5-3-mal jutottunk tovább.

A BL-kvalifikáció harmadik körében az azeri Qarabag következett: vendégségben 1-1-et játszottunk, házigazdaként viszont 3-1-re kikaptunk, így az UEFA Európa Liga selejtezőjének rájátszásában folytathattuk. Ott az ír Shamrock Rovers került az utunkba, a továbbjutás sorsa pedig már az első, augusztus 18-án lejátszott magyarországi meccsen eldőlt. A 4-0-s győzelmünk után még az is belefért, hogy Írországban 1-0-ra kikapjunk – 4-1-es eredménnyel jutottunk be az UEL csoportkörébe, a H-csoportban a francia AS Monaco, a török bajnok Trabzonspor és a szerb aranyérmes Crvena zvezda várt a Ferencvárosra.

A sorozatban negyedik főtáblás kaland a törökök elleni, budapesti összecsapással vette kezdetét 2022. szeptember 8-án. Tokmac Nguen révén korán megszereztük a vezetést, ám szintén hamar emberhátrányba is kerültünk, miután a játékvezető a 17. minutumban kiállította Eldar Civicset. Ezt követően Adama Traoré góljával megdupláztuk az előnyt, majd szépítettek a törökök, a szünet előtt azonban Tokmac Nguen állította vissza a kétgólos különbséget. A vendégszektort leszámítva a teljes Groupama Aréna talpon volt – a remek játék mellett a hősiesen küzdő Ferencvárosnak lehetett tapsolni.

A térfélcserét követően is messze a hazai élvonal nívója feletti volt a játék, csapatunkból többen is erőn felül teljesítettek. A 71. percben ismét szépítettek a törökök, ám ezután már csak lesgólt szereztek, így a Ferencváros 3-2-re nyert, ezzel pedig mindhárom pontot Budapesten tartotta. Igazi lélekemelő, közösségformáló győzelem volt, amely megalapozta a későbbi sikeres UEL-szereplést.

Egy héttel a Trabzonspor legyőzése után máris következett a második forduló, akkor az AS Monaco vendégei voltunk. Rengeteg Fradi-szurkoló kísérte el a csapatot, a helyieket viszont kevésbé hozta lázba a mérkőzés – a mieinktől zengett a monacói stadion. Az első játékrészben összeszedetten, egységesen játszott a Ferencváros, gól nem esett. Sokáig a folytatásban sem, a hajrához érve azonban a korábban becserélt Vécsei Bálint bevette a Monaco kapuját, kialakítva az 1-0-s végeredményt. Két meccs, hat pont, hibátlan teljesítmény – az FTC a H-csoport élére állt!

A harmadik körben, október 6-án az addig pont nélkül álló Crvena zvezda otthonában vendégszerepeltünk. A belgrádi Marakanában 4-1-es vereséget szenvedtünk, az egy héttel későbbi „visszavágón” azonban 2-1-re győztünk Budapesten, így elérhető közelségbe került a továbbjutás kivívása.

Kilenc ponttal, csoportelsőként várhattuk az ötödik játéknapon a Monacót, ráadásul annak tudatában, hogy már egy döntetlen is elég lehet ahhoz, hogy bebiztosítsuk a továbbjutást.

Az év meccseként beharangozott összecsapás 31. percében hátrányba kerültünk, egy félidő után teljesen megérdemelten vezetett 1-0-ra a Monaco. A folytatásra vezetőedzőnk, Sztanyiszlav Csercseszov kockáztatott – az eredetileg szélsőként szereplő Adama Traoré például balbekk lett –, végül a 83. percben Kristoffer Zachariassen révén összejött az egyenlítés! A Groupama Arénában mindenki tombolt az utolsó percekben, a foggal-körömmel harcoló zöld-fehér csapat pedig megdolgozott jutalmáért – az 1-1-es döntetlennek köszönhetően eldőlt, hogy az utolsó játéknap eredményeitől függetlenül a Fradi elsőként zár az UEFA Európa Liga H-csoportjában!

Ezt a történelmi sikert természetesen annak rendje és módja szerint alaposan megünnepelte a csapat és a szurkolótábor. Játékosaink közül többen is kimentek a szurkolók közé a lefújás után, Dibusz Dénes még szenvedélyes beszédet is intézett a drukkerekhez.

Ilyen előzmények után az utolsó csoportmeccsnek már nem volt tétje Trabzonban – ott nem tudtuk tovább növelni pontjaink számát, ezt mégsem bánta senki, hiszen 47 év után készülhetünk a tavaszi folytatásra. Ellenfelünk kiléte egyelőre nem ismert, jelenleg csak az biztos, hogy a március 9-i, idegenbeli első mérkőzést követően március 16-án, csütörtökön a Puskás Arénában fogadjuk nyolcaddöntős riválisunkat. A belépők értékesítése már zajlik, IDE kattintva minden fontos jegyinformációt megtalálnak!

Tavasszal folytatjuk! – Kisfilm a csoportelsőségről

Cikkajánló

MMK-döntő: pénteken indul a jegyértékesítés

Május 3-án, pénteken 10.00 órától tud belépőt venni a Paks elleni MOL Magyar Kupa-döntőre.

FTC-DVSC: meccsnapi ajánlat

Május 5-én, vasárnap az FTC-s konyhai készletet vásárolhatják meg kedvezményesen.

SEGÍTSÜNK EGYÜTT AZ FTC-DVSC LABDARÚGÓ-BAJNOKIN!

Az FTC-DVSC bajnokira eladott belépők után jegyenként 100 forintot utalunk a Mentor Alapítványnak.

Ekkor játszunk a DVTK ellen

35-szörös bajnokcsapatunk május 11-én, szombat este látogat Miskolcra.

HSA Hónap Játékosa: április legjobbját keressük!

Szavazzon ön is aktuális szavazásunkon, értékes nyeremények várják!

Lisztes: „Mi vagyunk a legjobbak”

Játékosunk gólt szerzett és gólpasszt adott az MTK legyőzése alkalmával – VIDEÓ!

Sztankovics: „A fiatalok meghálálták a bizalmat”

Vezetőedzőnk szerint nagyon elszánt volt csapatunk az MTK ellen.

Győzelem az örökrangadón

Férfi labdarúgócsapatunk 2-1-re győzött az MTK ellen az Új Hidekuti Nándor Stadionban.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin