2020. augusztus 18.
A svéd csapatok elleni kupatörténelemi párharcok
„Nyilasi miért nem a Malmőben játszik?” • Vincze Ottó bombagólja, majd a „brazil vb-ölelkezés” – VIDEÓK!

Bajnoki címvédő férfi labdarúgócsapatunk a svéd bajnok Djurgardent fogadja Bajnokok Ligája selejtezőjének 1. fordulóban szerda este 19 órától a Groupama Arénában. A Djurgarden lesz a Fradi hatodik svéd ellenfele a nemzetközi kupaporondon, ezért összeszedtük, hogyan alakult az elmúlt különböző kupasorozatokban lejátszott öt párharcunk az északi ország együttesei ellen.

Időrendben haladva egészen a Vásárvárosok Kupája 1966/67-es szezonjáig kell visszamennünk. Akkor a második fordulóban az Albert Flórián (a kis képen) vezette FTC az Örgryte IS-sel találkozott. Bár Svédországban gól nélküli döntetlen született, a Népstadionban megrendezett visszavágón viszont Albert mesternégyesével, illetve Németh Miklós duplájával és Szőke István góljával 7:1-re kiütöttük ellenfelünket és bejutottunk a legjobb 16 közé.

Kilenc évvel később következett ismét egy svéd ellenfél, akkor a Kupagyőztesek Európa-kupájának negyeddöntőjében a Malmö várt a Fradira. Az 1975. március 5-i svédországi meccsen 60 perc után Nyilasi Tibor és Máté János találatával, illetve egy öngóllal 3:0-ra vezettünk és bár a hazaiak szépítettek, 3:1-re nyertünk. A meccs érdekessége, hogy a svéd lapok akkoriban igazi sztárként írtak Nyilasiról és megemlítették, hogy egy ilyen tehetség, miért nem a Malmőben játszik. Az Üllői úti visszavágón 1:1-es döntetlen született – a gólszerzőnk Máté volt –, így a zöld-fehérek bejutottak az elődöntőbe és később a fináléba is, ahol mint ismert, a Dinamo Kijev legyőzte Dalnoki Jenő csapatát.

A Nyilasi-varázslat három évvel később a Kalmar ellen folytatódott szintén a KEK-ben. Az első fordulóban megrendezett hazai mérkőzésen Ezüstcipő-nyertes játékosunk szerezte meg a vezetést, amelyet még a szünet előtt Major Ferenc duplázott, így 2-0-s előnyről várhattuk a visszavágót.

FTC-KALMAR 2-0


Amely egyáltalán nem indult jól, ugyanis a svédek a 26. percben már ledolgozták a hátrányukat. Sőt, a második félidő elején megszerezték a harmadik gólt is, de a játékvezető Zsiborás Gábor kapus ellökésért szabadrúgást ítélt a Fradinak. Talán ez a pillanat is kellett ahhoz, hogy a Ferencváros ritmust váltson és előbb a 74. percben Ebedli Zoltán, majd a 80. percben Szokolai László is betalált, így 4-2-vel jutottunk tovább.

Közel 20 évet kellett várni a következő svéd csapat elleni párharcra, amelyre nem szívesen emlékszenek vissza a Fradi-szurkolók. A Bajnokok Ligája selejtezőjének első körében a Göteborg várt a Ferencvárosra. Sajnos a svédországi első mérkőzésen a svédek ásza, Jesper Blomqvist parádézott és az ő vezérletével 3-0-ra nyert a Göteborg. A visszavágó ellenben kiválóan indult a Fradinak, miután Horváth Ferenc a 15. percben remek gólt fejelt szögletből. Az FTC azonban hiába kezdeményezett többet és harcolt ki nagy helyzeteket, a svédek a 87. percben egyenlítettek, így 4-1-es összesítéssel ők jutottak a csoportkörbe a Porto, az AC Milan és a Rosenborg mellé.

FTC-GÖTEBORG 1-1

Az eddigi utolsó svédek elleni párharcot az UEFA Kupa 1997/98-as kiírásban a Helsingborgs IF ellen játszottuk. A második selejtezőkört Svédországban kezdtük meg, ahol Vincze Ottó szabadrúgásból lőtt bombagóljával 1-0-ra nyertünk, a visszavágó azonban nem várt izgalmakat hozott. Ugyanis a Helsingborg az első félidőben egyenlített és bár megvoltak a Fradi helyzetei a rendes játékidőben, majd a kétszer 15 perces hosszabbításban, gól nem született. Jöhettek a tizenegyesek, amely előtt a meccs kommentátora, Faragó Richárd a következőket mondta a fradistákról: „Brazil módra felállnak a ferencvárosiak. Mint a ’94-es vb-döntőn a brazilok együtt, ölelkezve. Akkor ők nyertek”. A ferencvárosi kapuban Udvarácz Milán parádézott. Az ő két bravúrjának, illetve a betaláló Miriuta Vasilének, Zavadszky Gábornak, Nyilas Eleknek és Lipcsei Péternek köszönhetően az FTC tizenegyesekkel továbbjutott az első fordulóba.

HELSINGBORG-FTC 0-1


FTC-HELSINGBORG 0-1 – TIZENEGYESEKKEL 4-3

Cikkajánló

A Föld Napja: Szedd össze magad!

A Föld Napja alkalmából különleges eseménnyel készül klubunk a Kisvárda elleni labdarúgó bajnokira.

Zachariassen is nézett, amikor Wingo rávágta, hogy…

Futballistáinkat különleges játékra hívtuk, amelyben az Újpest, a Barca és a Liverpool is pontot ért - VIDEÓ

Elindult a jegyértékesítés az MK-elődöntőre

Férfi labdarúgócsapatunk április 24-én, szerdán 20 órakor lép pályára a Nyíregyháza ellen.

Így lehetünk bajnokok szombaton

Férfi labdarúgócsapatunk közel került a bajnoki cím megvédéséhez.

Fradi Kamion a Kisvárda elleni meccsen

A Kisvárda elleni bajnoki előtt drukkereink 14 és 17 óra között megcsodálhatják országjáró járművünket.

FTC-Kisvárda: íme, a meccsnapi ajánlatunk

Ezúttal a Fradi ágyneműket vásárolhatják meg jelentős kedvezménnyel.

Sajtóakkreditáció a Kisvárda elleni bajnokira

A sajtó munkatársai április 19., péntek 12.00-ig adhatják le akkreditációjukat a szombati bajnokira.

Kenan Kodro: „Mind Dejannal vagyunk”

A ZTE ellen eredményes bosnyák támadónk értékelte a mérkőzést – VIDEÓ!

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin