2019. augusztus 30.
A szívében mindig ott maradt a Ferencváros
A Czibor90 emlékév megnyitójának központi témája volt a legendás labdarúgó szeretett klubja, a Ferencváros.

Czibor Zoltán, Kubala László, Kocsis Sándor.

Három név, egy közös csapat, a Ferencváros. És közülük most kiemelendő Czibor Zoltán, aki augusztus 23-án ünnepelte volna 90. születésnapját. Czibor Zoltán 1948-1950-ig 70 mérkőzésen viselhette az FTC mezét, ám 69 évvel ezelőtt állami döntés született a sport megreformálásáról, így hiába lelt otthonra a Fradiban, a regnáló kommunista hatalom döntése értelmében mégis távozni kényszerült. Később itthon a Csepelben és a Honvédban, külföldön pedig többek között a Romában és a Barcelonában játszott.

A „Rongylábú” tiszteletére augusztus 23-án indította útjára Komárom Város Önkormányzata Czibor Zoltán születésének 90. évfordulója alkalmából a Czibor90 emlékév rendezvénysorozatot, melynek ünepélyes megnyitója péntek este Komáromban, a Monostori Erőd Jókai termében zajlott le. Nem véletlen a helyszínválasztás, hiszen bár a legendás balszélső Kaposváron született, Komáromban nőtt fel, és mindig is a Duna-parti várost tartotta otthonának.

A Fradi mindig előkerült

Az eseményen azonban többször hallhattuk a felidézésekben a Ferencváros nevét. A friss élmény, az Európa Liga-rájátszásban aratott siker, amely 15 év után újra európai kupaporondra vitte a Fradit, szinte minden megszólaló köszöntésében szóba került.

Dr. Molnár Attila, Komárom városának főpolgármestere elmesélte az előző este eseményeit, ugyanis a megnyitóhoz hasonlóan a Suduva elleni mérkőzésre is kilátogatott Czibor Zoltán két lánya, Kocsis Sándor fia, valamint Kubala László fia és unokája, ám egy kis késéssel érkeztek meg a stadionba, így mire odaértek, már rossz hírrel kellett fogadnia a vendégeket: a Ferencváros hátrányba került. A díszvendégek azonban épphogy leültek, egyenlítettünk, a szünet előtt pedig már a vezetést is megszereztük - jó ómen volt az érkezésük.

„Nagyon élveztem a mérkőzést, magamon is meglepődtem, mert ordítoztam, ugráltam, úgy éreztem, megfiatalodtam, nagyon szurkoltam a Fradi sikeréért. Többnyire spanyolul kiáltottam be valamit, én már sokkal inkább azon a nyelven beszélek, de remélem, így is segítettem - idézte fel a csütörtök este élményeit a FradiMédiának Czibor Zoltán lánya, Czibor Írisz. - Édesapám számára mindig is a Fradi volt a legkedvesebb helyen a szívében. Hogy miért, azt nem tudom. Talán a zöld színek?”

A pontosabb ok az este folyamán később kiderült, ám előtte a következő megszólaló, Szöllősi György, a magyar futballhagyományok nagykövete idézett fel egy másik történetet Czibor Zoltán és a Ferencváros múltjával kapcsolatban. Amikor 1995-ben a Bajnokok Ligájában játszottunk, rasszista vád érte klubunkat az Ajax vezetőségének részéről, ám Czibor Zoltán kiállt mellettünk. Külön érdekességként említette meg, hogy éppen az Espanyollal kerültünk egy csoportba az Európa Ligában, ahová a „Bolond” becenévre is hallgató legendás labdarúgó már csak levezetni ment a Barcelonából.

Szijjártó Péter, Külgazdasági és Külügyminiszter kiemelte, hogy Czibor Zoltán öntörvényű zseni volt, akit az 1954-es világbajnokság után a francia L’Équipe öt társával együtt beválasztott a torna álomcsapatába, így nyugodtan nevezhetjük kora legjobbjának a posztján, a balszélső pozíciójában.

Az eseményen részt vett Ramon Pous Alfonseda, a Barcelona Veterán Klub elnöke is, aki különleges meglepetésekkel készült az este résztvevőinek: a Barcelona korabeli mezét ajándékozta - Czibor Zoltán nevével feliratozva - a legendás szélső lányainak, valamint névre szóló mezt kaptak az este többi főszereplői is.

A Fradi? Minden!

Megtudhattuk azt is, hogy Czibor Zoltán Kubala László révén került a Barcelonához, és Kocsis Sándorral együtt tagjai voltak - az akkori lapok szerint - Európa legjobb csatársorának. Mind a hárman a Ferencvárosban érték el pályájuk elejének legnagyobb sikereit, Kocsis Sándor 89, Kubala László 50 mérkőzésen hordhatta a zöld-fehér mezt, így különösen is érdekes volt a három legendás labdarúgó leszármazottait egy eseményen látni.

Az est fénypontja a Vizeli Csaba és Pécsváradi Zoltán által írt Czibor, a Rongylábú című musical ősbemutatója volt, melyen a megnyitón a közönség soraiban látott színészeket immár igazi környezetükben, a színpadon tekinthettük meg. Vizeli Csabától pedig még a fellépés előtt megtudhattuk a választ arra a kérdésünkre, vajon miért a Fradi foglalt el különleges helyet Czibor Zoltán szívében a klubjai közül?

„Hogy mit jelentett számára a Fradi? Mindent! - mondta Vizeli Csaba a FradiMédiának. - Egyrészt mindig is fradistának vallotta magát, másrészt azt sohasem tudta megemészteni, hogy a rendszer elküldi őt abból a csapatból, amely a magyar futballtörténelem legendás együttese volt. Mennie kellett, de ez is a vagányságát mutatja, hogy ha már a Fradiban nem játszhatott, nem játszott a Honvédban sem, és Csepelre ment.

Mindig is ott dobogott a szívében a Ferencváros.”

Cikkajánló

Sigér: "A Fradinak is köszönhetem, hogy itt lehetek!"

Sigér Dávid szerint a FTC játékosai az Eb-n kamatoztathatják BL-tapasztalataikat.

„Amit az élet öt éve elvett, azt most visszaadta”

Bogdán Ádám az elmúlt évek küzdelméről, az írek elleni meccsről és az Eb-ről – EXKLUZÍV INTERJÚ.

Teljes gyep- és talajcsere a Groupama Arénában

Férfi labdarúgócsapatunk az új szezonban vadonatúj borításon fogadhatja az ellenfeleit - VIDEÓ!

Stöger: „Cél, hogy beépüljenek a magyar fiatalok”

Újdonsült vezetőedzőnk, Peter Stöger több témát is érintett bemutatkozó sajtótájékoztatóján – VIDEÓ!

Stöger jól ismert segítője is a Fradiban folytatja

A Köln korábbi hálóőre, Alexander Bade Peter Stöger pályaedzőjeként folytatja klubunknál.

Peter Stöger: „Hosszú távra tervezek a Fradinál”

Megtartotta első hivatalos sajtótájékoztatóját csapatunk új vezetőedzője, Peter Stöger.

Myrto Uzuni: „ A magyar válogatottért szorítok az EB-n”

Albán játékosunk a szünetéről, elnöki találkozójáról és a magyar válogatottról is beszélt.

476 lóerő, igazi kényelem - Íme, csapatunk új busza

Az új jármű kívül gyönyörű, belül pedig minden igényt kielégít, amit egy utazás megkövetelhet.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin
close
Fradi most
Fradi most