archív anyag
Honlapunk 2019. február 25-én megújult, de nem hagyjuk veszni a korábbi cikkeinket! Az itt látható anyag archív írás, ezért előfordulhat, hogy a benne található képek, illetve tartalmi beágyazások az új cikkektől eltérően jelennek meg.
2016. július 7.
Albánia sikercsapata
Bemutatjuk a 15-szörös bajnok és 15-szörös kupagyőztes Partizanit, amely az Eb-re is adott játékost, és korábbi Honvéd-futballistával készül ellenünk.

Névjegy
Teljes név: Futboll Klub Partizani Tiranë
Színe: piros-fehér
Becenév: A Vörösök vagy Vörös bikák
Alapítás: 1946
Vezetőedző: Adolfo Sormani

Bemutatás

A Partizanit a második világháború után, 1946-ban alapították. Azonnal meghatározó csapat lett az albán élvonalban. Fennállásának első három esztendejében egyaránt bajnoki címet ünnepelhetett. A sikerkorszak igen sokáig kitartott, hiszen a klub első tizenhét évében 10 bajnoki aranyérmet szerzett. 1970-ben pedig egyetlen albán klubként nemzetközi trófeát is nyert, miután az együttes élen végzett a Balkán Kupában. A fináléban a Beroe Sztara együttesét győzték le. Megjárták néhányszor a BEK-et és a KEK-et is, de szinte sosem sikerült túljutniuk az első fordulón.

Az aranyévek 1993-ig tartottak, ameddig tizenöt albán bajnoki címet, 18 dobogós helyet és 13 Albán Kupa-győzelmet gyűjtött be a csapat.


A nagy magasságok után aztán hirtelen a legmélyebben találta magát a Partizani. A 2008/09-es szezonban kiestek, az azonnali visszajutás nem sikerült, sőt, egy évvel később a másodosztályból is kiestek, így egészen a harmadik vonalig süllyedtek. Hamar sikerült azonban újra megerősödni, és mindössze négy év távollét után visszatértek az Albán Szuperligába. Itt is egyre feljebb és feljebb léptek, a tavalyi idényben pedig egészen az ezüstéremig jutottak.

A 24-szeres bajnok FK Tirana és a 18-szoros aranyérmes Dinamo Tirana után a Partizani a legsikeresebb csapat hazájában, ami a bajnoki címeket illeti (a Partizaninak 15 van). A kupagyőzelmek számában azonban holtversenyben élen van az FK Tiranával (15-15 elsőség).

Jelen

Jelenlegi szerencsés történetük már ismert. A Skenderbeut – amely a Partizani előtt megnyerte az albán élvonalat - az UEFA kizárta, és bár a tiranai együttes már megkezdte szereplését az Európa Ligában - a Slovannal 0-0-s döntetlent játszott -, a csapatot a BL-be emelték.

Partizan-Slovan 0-0...



Stadion

A csapat stadionját, a Quemal Stafa Stadiont éppen felújítják, ezért az albán válogatott és a Partizani otthona is az Elbasan Arena lett. Az 1967-ben átadott, legutóbb 2014-ben felújított létesítmény 12800 fős. Tiranától egyórányira autóútra van Albánia egyik legnagyobb városában, Elbasanban.

A Fradi-Partizani BL-párharc első mérkőzésén július 13-án, szerdán rendezik Elbasanban, míg a visszavágót egy héttel később játsszák Budapesten, a Groupama Arénában.
(fotó: partizani.al)


A tiranaiak tavaly az Európa Ligában szerepeltek, a sorozat első fordulójában kettős vereséggel búcsúztak a norvég Stromsgodsettel szemben.

A jelenlegi keret legértékesebb labdarúgója a transfermarkt.de által 575 ezer euróra becsült Alban Hoxha kapus. Hoxha az előző szezonban 19-szer tudta megőrizni kapuját a góltól, ez a teljes mezőnyben kiemelkedő teljesítmény volt. A játékos már az albán válogatottban is bemutatkozhatott, és a jelenleg is zajló Európa-bajnokságra is kivitték.

A mezőnyjátékosok közül pedig az argentin Agustín Torassát lehet kiemelni. A mindössze 164 centiméteres, középcsatárként és szélsőként is bevethető játékos azonban egyelőre még nem sokat mutatott tehetségéből.

A tavalyi szezonban 21 góljával a góllövőlista második helyét megszerző Xheavir Sukaj Malajziába, míg a tízgólos Stevan Racic Görögországba szerződött. Őket kellene pótolnia az olasz élvonalbeli Chievótól kölcsönben érkező Caleb Ekubannak.

A magyar szurkolók számára azonban a legismerősebb neve annak a Marko Vidovicnak lehet, aki a 2014/15-ös szezonban a Honvédot erősítette. Sőt, korábban is volt Magyarországon, akkor szintén a kispestiek, illetve mellettük az egrieket segítette.


A csapat edzője Adolfo Sormani, aki a Juventusnál és a Napolinál is a fiatalokkal dolgozott, míg a Watfordnak másodedzője volt. Legutóbb az olasz alacsonyabb osztályú Südtirolt irányította, éppen abban a szezonban, amikor a magyar Novothny Soma is a klub játékosa volt.


Cikkajánló

„Leandróval hosszú távon tervezünk”

Hajnal Tamás szerint Leandro megérdemli a lehetőséget, hogy egy derbin irányítsa a Fradit – INTERJÚ

Fradi Kamion a szezonzáró bajnokavatón

Május 19-én, vasárnap 17.15 és 20.15 között csodálhatják meg országjáró járművünket.

FTC-Újpest: meccsnapi programok

Szezonzáró bajnokinkon ezúttal Szurkolók Napját tartunk.

Megérkezett a Fradi Lager

Jöjjön és próbálja ki az új Fradi sört, mely a derbi napján debütál a Fradi Kamionnál és a Fradi Shopban!

A derbin Leandro ül az FTC kispadján

Dejan Sztankovics a Szpartak Moszkva edzője lesz a jövőben. Az FTC felkészült a helyzetre.

Könyvdedikálás az FTC-Újpest bajnoki előtt

Bánki József a „Taps, szénsav, Ferencváros” című könyvét dedikálja az Újpest elleni mérkőzésünk előtt.

„Most vesztettünk, de nagyszerű szezon van mögöttünk”

Vezetőedzőnk, Dejan Sztankovics sajtótájékoztatón értékelt a Paks elleni kupadöntő után.

Vereséget szenvedtünk a MOL Magyar Kupa döntőjében

0-0-s rendes játékidő után a hosszabbításban lőtt két gólt a Paks.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin