2021. szeptember 24.
Albert 80: nagyszabású kiállítással készülünk!
Az Albert-alapítvány és az FTC különleges kiállítással tiszteleg Albert Flórián születésének 80. évfordulóján.

A Ferencvárosi Torna Club és a magyar labdarúgás máig egyetlen aranylabdás futballistája, a néhai Albert Flórián 2021. szeptember 15-én ünnepelte volna 80. születésnapját. Az Albert Flórián Labdarúgó Utánpótlás- és Sportalapítvány és az FTC fontos feladatának tartja Albert Flórián emlékének, szellemiségének ápolását, ezért a jeles alkalomból nagyszabású kiállítással kívánunk tisztelegni a legendás „Császár” emléke és életútja előtt. 


A tárlat helyszíne a Groupama Aréna lesz, amelynek 4. emeletén, közel 300 négyzetméteren elevenedik meg Albert Flórián csodálatos sportpályafutása, valamint az a szellemiség, amelyet élete során a sportpályán és azon túl is képviselt. A kiállításon a különleges sporttörténeti ereklyék, a sportfelszerelések és számos személyes tárgy mellett az Aranylabda is megtekinthető. 


Lássuk, mivel várjuk önöket! Interaktív kvíz és csocsóasztal A látogatók a két nagy rivális, azaz a Ferencváros és az Újpest csapataival mérhetik össze tudásukat. A játék nem a csocsóasztalnál kezdődik, a látogatóknak ugyanis egy érintőképernyőn megjelenítve 10 db feleletválasztós kérdésre kell válaszolnia Albert Flórián pályafutásával, a tárlat anyagával kapcsolatban. A válaszadó annyi csocsólabdát szerez a játékra, ahány helyes választ adott! Albert Flórián élete és pályafutása öt percben Archív képi, szöveges és hanganyagok felhasználásával készített animációs kisfilmünk segítségével azon látogatóink is azonnal „képbe kerülhetnek” Albert Flórián életével és sportpályafutásával kapcsolatban, akik korábban nem minden részletre kiterjedően ismerték a „Császár” pályaképét. A film szóbeli és vizuális nyelvezete a tinédzserek és a fiatal felnőttek számára ismerős és kedvelt kortárs reflexiókat és popkultúrára vonatkozó utalásokat is tartalmaz, így teszi még aktuálisabbá és érdekesebbé Albert Flórián személyét.

A legenda nyomában – az „idegenvezető”: Albert Flórián! Egy kiterjesztett valóság applikáció által a kiállítás látogatói Albert Flórián virtuális vezetésével járhatják végig a „Császár” karrierjének legfontosabb állomásait. A látogatók a kiállítási térben elhelyezett szőnyeggrafika és szabadon használható tabletek segítségével ismerhetik meg a focilegenda karrierjének 10 legfontosabb momentumát. Az állomásokat archív képek és rövid szöveges leírások kísérik, amelyek akkor aktiválódnak a tableten, amikor a látogató Albert Flórián virtuális figuráját követve végigmegy a padlógrafika által jelölt útvonalon. Az idővonalon jelzett mérföldkövek között Albert Flórián virtuális karaktere különböző életkorokban és mezekben jelenik meg és egy focilabdát vezetve halad egyik mérföldkőtől a másikig.

Digitális memóriajáték az eddigi aranylabdásokkal E játék segítségével a látogatók megismerhetik az Aranylabda történetét és azokat a futballistákat, akik az eddigiekben kiérdemelték a labdarúgónak adható legrangosabb egyéni elismerést. A játék célja megmutatni Albert Flórián helyét az Aranylabda történetében és vizuálisan is elhelyezni őt abban az illusztris társaságban, amit a kitüntetés elnyerése ma is jelképez. A feladat egyszerű, az érdeklődőknek a játékost és az Aranylabda elnyerésének évét kell sikeresen összepárosítaniuk.

Virtuális valóság túra és a Császár asztala Egy virtuális valóság (VR) szemüveg segítségével a látogató a legfontosabb tárgyakat a virtuális térben, eredeti méretben, különösen közelről láthatja, és minden irányból körbe is járhatja. A teljesség igénye nélkül: megcsodálható lesz egy stoplis cipő, az Aranylabda és a VVK-trófea is. A Császár asztalánál pedig Albert Flórián eredeti használati tárgyainak replikái, valamint archív fotók és szövegek reprodukciói láthatók. Ha a látogató a tárgyakat a kijelölt helyekre teszi, azok vetített tartalmakat aktiválnak archív hangzó vagy videó emlékek formájában. 


Tobak Csaba (FTC Múzeum): - Természetesen mindenki ismeri Albert Flóriánt, számtalan kiállításon láthattuk díjait, tárgyait, és mégis, vannak olyan pillanatok az életében, amelyeket újra és újra jó látni, Flóri bácsi egy olyan ikon nemcsak a Ferencvárosban, hanem az egyetemes magyar futballban, akit mindig, újra és újra be kell mutatni az érdeklődőknek. Mindig vannak új generációk, akik már csak hírből ismerik kiemelkedő sportteljesítményét, így nagyon fontos hogy születésének 80. évfordulóján emlékét ápoljuk, felidézzük életének nagy eseményeit. A sportolók számára példakép lehet, ő az egyetlen magyar Aranylabdás, így eredményei ösztönözhetik a fiatal labdarúgókat a minél jobb teljesítmény elérésére. A pár évvel ezelőtti Albert kiállításon a Fradi Múzeumban még egyáltalán nem voltak interaktív tartalmak, ezek szerintem erőteljesen felfelé húzzák a fiatalabb generációk érdeklődését is. Magam is kíváncsian várom ezeknek a működését élesben. Illetve természetesen az örökzöld sláger, mint mindig az aranylabda lesz, hiszen az érdeklődők és rajongók legkedvesebb tárgya. 

A tematikus kiállítás emléktárgyait a Groupama Arénában lehet megtekinteni a Fradi Múzeumba váltott jeggyel, nyitvatartási időben, azaz keddtől-vasárnapig (kivéve meccsnapokon): 10.00-18.00-ig.

A Fradi Kamion szeptember 25-én, szombaton 10 órától egészen 16 óráig várja az érdeklődőket - a Groupama Aréna felszíni parkolójában - Albert-relikviákból álló tematikus kiállítással.


A kiállítással kapcsolatos további információkat keresse a fradi.hu-n!

 

Cikkajánló

„A Ferencváros jelent számomra mindent”

Ma ünnepli ötvenkettedik születésnapját Lipcsei Péter, labdarúgóklubunk legendája.

Mezőkövesden a Fradi-minibusz

Drukkereink a Mezőkövesd elleni mérkőzés idején is beszerezhetik kedvenc Fradi-terméküket.

Dibusz bizonyított a kapitánynak

Labdarúgócsapatunk kapusa, Dibusz Dénes értékelte a válogatott Koszovó ellen 2-0-ra megnyert meccsét - VIDEÓ!

Szevikjan gólt lőtt, Ben Romdhane kezdett

Örmény játékosunk Csehország ellen volt eredményes, míg tunéziai középpályásunk Új-Zéland ellen játszott.

Dibusszal és Vargával győzte le Koszovót a válogatott

Dibusz Dénes kezdőként, Varga Barnabás csereként játszott a Puskás Arénában 2-0-ra megnyert meccsen.

Köszönünk mindent, Toki!

Öt magyar bajnoki cím, egy Magyar Kupa, három UEL- és egy BL-csoportkör után Tokmac Nguen távozik az FTC-től.

„Dénes a legkiválóbb magyar csapat kapusa”

Marco Rossi a Koszovó elleni mérkőzés előtt beszélt várakozásairól és Dibusz Dénesről is.

Mezőkövesd-FTC: elindult a jegyértékesítés!

Március 31-én, vasárnap 18.00-tól lépünk pályára a Mezőkövesd vendégeként a bajnokság 26. fordulójában.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin