2021. február 17.
Amikor hetet rúgtunk a Puskás-féle Honvédnak
Visszatekintő cikkünkben a legnagyobb arányú, Honvéd elleni sikereinket vettük górcső alá.


Férfi labdarúgócsapatunk február 20-án, szombaton 19.30-tól a Honvéd ellen mérkőzik a Groupama Arénában, zárt kapuk mögött. A két csapat rivalizálása évszázados múltra tekint vissza. Eddig minden meccset figyelembe véve 211 alkalommal találkozott a két klub a magyar élvonalban. A mieink 116 alkalommal nyertek, 34 döntetlen mellett a piros-feketék 61-szer tudtak győzni ellenünk. A 116 győzelmünk közül akadnak igen emlékezetes összecsapások. Az évtizedek erőviszonyainak megfelelően volt, hogy nagyarányú különbség alakult ki a felek között, de persze az is sokszor előfordult, hogy a csapatok között csak nüanszok döntöttek a pályán. Mi most az előbbi mérkőzésekre fókuszáltunk, felidézve a legnagyobb, több, mint ötgólos különbséggel elért FTC-sikereket.

Kispest-Ferencváros 0-10 

Kezdjük rögtön a legnagyobb, Honvéd ellen elért győzelmünkkel, amit 1937. március 21-én arattuk az akkor még Kispest néven futó együttes ellen. A 8000 néző előtt lezajlott találkozón a Háda – Tátrai S., Korányi L. – Hámori, Polgár, Lázár – Táncos, Kiss Gyula, Sárosi, Toldi, Kemény összeállítású Fradi már a félidőben 5-0-ra vezetett Sárosi György vezérletével, majd a folytatásban is ötször mattoltuk ellenfelünk védelmét.

Még 5-0-s vezetésnél  az ellenfélnek volt lehetősége a szépítésre - igaz erős játékvezetői hátszél segítségével-, ugyanis a 2. félidő elején, a 49. percben a kispesti Ujvári Józsefet Lázár Gyula próbálta leszerelni. A helyszíni beszámolók szerint ugyan Ujvári nem Lázár lábában, hanem a labdában esett el, a játékvezető mégis szabadrúgást ítélt a Kispestnek igen ám, viszont a partjelző szerint a jelenet tizenhatoson belül történt, így a kispestiek erősen vitatható büntetőhöz jutottak. A labda mögé Olajkár Károly állt oda, aki azonban a kapufa mellett álló játékvezetőt találta telibe, így a Kispest gól nélkül maradt, míg nálunk Sárosi György (az első képen) és Toldi Géza (a második képen) négy-négy gólt szerzett, mellettük még Kiss Gyula és Táncos Mihály talált a kapuba, így a Fradi 10-0-ra ütötte ki ellenfelét.

Kispest-Ferencváros 1-9

Néhány évvel a fenti mérkőzést megelőzően, az 1929/1930-as bajnokságban alakult ki a második legnagyobb különbségű győzelmünk a Honvéd ellen. 1930. május 18-án szintén idegenben csaptunk össze a Kispesttel. A korabeli beszámolók szerint, a Fradi hátul nagyon stabil volt, míg  csatáraink remek megoldásokkal, egyérintős gyors passzokkal megingatták az addig az év folyamán sziklaszilárd kispesti védelmet. A játék képét jól mutatja, hogy már fél óra elteltével 5-0-ra vezettünk. A Turay - Takács II. -Toldi támadósorunk teljesen összezavarta a kispesti védőket, végül a félidőben 6-0 állt az eredményjelzőn a mi javunkra. A kispesti becsületgólt is ferencvárosi játékos szerezte, ugyanis a hazaiak egyik támadása során Takács I Géza rosszul találta el a labdát és az védhetetlenül vágódott a kapunkba. A győzelem így se forgott veszélyben egy percig sem, a találkozón Toldi Géza mesterhármast szerzett, ahogyan Takács II József is. Mellettük még Turay József duplázott és Kohut Vilmos is gólt lőtt, így a Fradi 9-1-re győzött.

Kispest-Ferencváros 0-8

Nyolcgólos különbséggel kétszer is sikerült felülmúlni a kispestieket az 1930-as években. A második ilyen alkalom 1932. szeptember 4-én történt, amikor Blum Zoltán vezetőedző a Háda – Takács I., Korányi L. – Lyka II., Sárosi, Lázár – Táncos, Takács II., Turay, Toldi, Kohut összeállítású csapatot küldte pályára. A meccs előtt a Fradi kapusa, Háda József okozott némi riadalmat, aki  öltözködés közben nekikönyökölt az ablaknak, ami daraborka tört. Szerencsére az ijedtségen kívül nagy baj nem történt.

Az ijedtségen kívül Háda Józsefnek nem lett baja

Az akkori cikkek szerint is ez volt a Fradi legnagyobb oka az ijedtségre, hiszen a pályán a zöld-fehérek akarata érvényesült. Végül Toldi Géza, Turay József és Takács II József duplájával, valamint Kohut Vilmos illetve Lázár Gyula találatával 8-0-ra ütöttük ki a kispestieket saját pályájukon.

Ferencváros-Kispest AC 7-0

1945. május 20-án 8000 néző előtt fogadtuk az akkor Kispest AC néven működő együttest. Akkori edzőnk, Szabó Pál a Csikós – Rudas, Ónody I. – Sárosi III., Kéri, Lakat – Sipos, Gyulai, Sárosi, Kubala, Nagy IV. összetételű kezdőnek szavazott bizalmat. A Honvédban már ott volt az Aranycsapat legendás alakja, Puskás Ferenc is, akit a mérkőzés 62. percében kiállítottak, miután csúnyán eltalálta Rudas Ferenc lábát, akit percekig kellett ápolni az oldalvonal mellett. A kiállításig a vendégek jól tartották magukat, hiszen egy félidőnyi játék után a mieink csak 2-0-ra vezettek Kubala László és Nagy Károly góljának hála, azonban Puskás kiállítása után beindult a gólhenger a Fradinál. Nagy és Kubala megszerezte második találatát, míg a képen látható Sárosi György kevesebb, mint tíz perc alatt mesterhármast szerzett, így a Fradi 7-0-ra legyőzte a kispesti csapatot.

 

Ferencváros-Kispest 11-5

1941. augusztus 24-én igazi gólözönnel zárult a Honvéd elleni mérkőzésünk. Ennek az évnek címvédőként vághattunk neki és rögtön az első fordulóban gólfesztivált rendeztünk. A Csikós – Szoyka, Pósa – Sárosi III., Polgár, Lázár – Lukács E., Kiss Gyula, Finta, Jakab, Gyetvai összeállítású Fradi már az 5. percben megszerezte a vezetést Gyetvai László révén, a 22. percben pedig már öttel ment a Dimény Lajos által vezetett FTC.

A szünetben nagy volt az öröm a Fradi öltözőjében, hiszen a bajnokság remekül indult, egyedül Lukács Ede panaszkodott, hogy kevés labdát kapott az 1. félidőben. 

Végül Gyetvai meg sem állt négy gólig, mellette Finta Károly volt elemében, aki mesterhármast szerzett, de Kiss Gyula, Sárosi Béla, Jakab László és Pósa Béla is betalált. Az ellenfelünknek csak a különbség csökkentésére futotta erejéből, a vége kispesti szempontból így is demoralizáló, 11-5 lett a javunkra. 

Budapest Honvéd-Ferencváros 1-7

Az 1950-es években beköszöntött a Honvéd aranykorszaka. Abban az évtizedben a piros-feketék ötször nyerték meg a bajnokságot, akik ellen egészen 1967-ig nem tudtunk újabb nagyarányú sikert elérni. Azonban 1967. szeptember 10-én aztán ismét kiszakadt a mieinknél a gólzsák. Csapatunk ebben az évben imponáló magabiztosággal vezette a bajnokságot. Dr. Lakat Károly irányításával az együttesnek 22 forduló alatt 20 győzelem és csupán két döntetlen volt a mérlege, melyhez egy imponáló 62:13-as gólarány párosult. Ilyen előjelekkel vártuk a Budapest Honvéd ellen összecsapást.

Nagyjából 30.000 szurkoló szeme láttára a Géczi – Novák, Mátrai, Páncsics – Juhász, Horváth L. – Szőke I., Varga, Albert, Rákosi, Katona kezdővel felálló Fradi Varga Zoltán és Rákosi Gyula duplájával, valamint Novák Dezső, Szőke István és az 1967-ben Magyarország máig első és egyetlen aranylabdáját elnyerő Albert Fórián góljával 7-1-re győzött az akkor már Budapest Honvéd néven futó kispestiek ellen, csapatunk pedig meg sem állt a bajnoki címig, míg a Vásárvárosok kupájában a döntőig menetelt. 


+1 A 200. bajnokinkon is potyogtak a gólok

A mögöttünk hagyott évtizedben szoros bajnoki meccseket vívtunk a Honvéddal, azonban 2018. február 24-én nagyon kijött a lépés a mieinknek a két csapat 200. egymás elleni bajnokiján. Pedig a találkozó a címvédő kispestieknek indult jobban, akik a 20. percben Eppel Márton révén megszerezték a vezetést a Groupama Arénában. Nem kellett sokat várni a válaszra, hiszen akkori kiválóságunk, Fernando Gorriarán egyenlített, majd a jelenleg a Paksot erősítő Böde Dániel a vezetést is megszerezte a Fradinak. A 45. percben Miha Blazic találata növelte a Fradi-előnyt, azonban negyedórával később Eppel második góljával úgy tűnt a kispestiek visszajönnek a meccsbe sőt,  nem sokkal később a vendégek büntetőhöz jutottak, azonban a mind a két csapatban megfordult, ekkor a kispestieket erősítő Davide Lanzafame büntetőjét Dibusz Dénes hárítani tudta. Végül a találkozó hajrájában Böde Dániel ismét betalált, majd Leandro tette fel a pontot az i-re a hosszabbításban, így végül 5-2-re megnyertük a jubileumi mérkőzést.

A következő FTC - Honvéd bajnokira február 20-án, szombaton 19.30-tól kerül sor a Groupama Arénában, zárt kapuk mögött.

Cikkajánló

„Az anyám!”: Dibusz és az FTC ajándéka Bodrogi Gyulának

A Nemzet Színésze nemrég ünnepelte 90. születésnapját, klubunk pedig emlékezetes ajándékkal lepte meg – VIDEÓ!

Botka Varga Barnabásnak adott tippeket, de megfogadta?

Focistáink ismét fát ültettek a Budakeszi Vadasparkban, ahol Dibusz Dénes kisfia ismét ellopta a showt – VIDEÓ

Sajtóakkreditáció a DVSC elleni bajnokira

A sajtó munkatársai május 2., csütörtök 12.00-ig adhatják le akkreditációjukat a vasárnapi bajnokira.

„Örülök, hogy segíthettem a csapatnak döntőbe jutni”

A Nyíregyháza 2-1-es legyőzése után a mindent eldöntő gól szerzője, Edgar Szevikjan értékelt.

Leandro: „Az utolsó pillanatig hittünk a fordításban”

Pályaedzőnk, Leandro de Almeida a győzelem után kiemelte a csapat küzdeni tudását és akarását.

A hajrában harcoltuk ki a kupadöntőt!

35-szörös bajnok férfi labdarúgócsapatunk 2-1-re nyert a Nyíregyháza ellen a MOL Magyar Kupa elődöntőjében.

Exkluzív: ilyen a bajnoki pezsgőfürdő Fradi-módra

Ünneplés a szurkolókkal a pályán, nagy buli a színfalak mögött, így ünnepeltük a 35. bajnoki címet – VIDEÓ!

Különleges anyák napi akció a DVSC elleni mérkőzésre

A DVSC elleni találkozóra az édesanyák belépőjét 50 százalék kedvezménnyel lehet megvásárolni.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin