2023. március 9.
„Bárcsak 5-8 évvel fiatalabb lennék”
A budapesti UEFA Európa Liga-döntő nagykövetének egy Man. United-Fradi párharc lenne az álomdöntő – INTERJÚ!

Németországba férfi labdarúgócsapatunkkal tartott Gera Zoltán, a budapesti UEFA Európa Liga-döntő nagykövete, klubunk háromszoros bajnok, ötszörös kupagyőztes, egyszeres Ligakupa-győztes ikonja, aki a Bayer Leverkusen-FTC UEL-nyolcaddöntő első meccsén az M4 televízió pályaszéli szakkommentátora lesz. Az magyar U21-es válogatott 43 éves szövetségi edzőjével beszélgettünk csapatunk kölni szálláshelyén nagyköveti feladatairól, s persze a Fradiról.


Jó újra a Fradi közelében látni! Mint az UEL-döntő nagykövete, vagy csak szurkolni jöttél? 
- A televízióban fogok szakérteni a csütörtöki mérkőzésen. Ez új dolog lesz, nem a stúdióban kell beszélnem, hanem a pálya szélén. Kíváncsian várom. Új feladat, de örülök, hogy itt lehetek, mert jobb élőben nézni a meccset, mint a tv-ben. 


Ha már feladat… Nagykövetként milyen feladataid vannak a sorsoláson kívül?
- Igazából ez most a legfontosabb, és leglátványosabb, hogy húzzam a csapatokat a sorsoláson. Majd a döntőt megelőző napon és a finálén csúcsosodnak ki igazából a teendők. Örülök, hogy eddig jó csapatokat sikerült kihúzni a Fradinak, s büszkeséggel tölt el, hogy a sorsolásokon mennyi dicsérő szót hallottam már a klubot illetően. 

Klubikonunk szakértő lesz a Leverkusen-Fradin

A döntőt már nem kell húzni. Megálmodtad már kiket szeretnél látni a fináléban, a Puskás Arénában?
- Egy Manchester United-Ferencváros döntő lenne az álmom. 


Nem rossz, a United most úgy is meg van zuhanva a liverpooli 0-7 után…
- Egy, egy napon a United is verhető, akár a Fradi számára is. De azt látni kell, itt már nincsenek gyenge csapatok. A Fradi sem az az ellenfelek szemében, egy klubnak, ha idáig, vagy a döntőig eljut, nem írhatják a szerencse számlájára, azért kiegyensúlyozottan tenni kell. Itt már nagy a tét.


Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedző a repülőgépen viccesen úgy köszöntött, „á, egy új igazolás?”. El tudnád magad képzelni a mostani Fradiban?
- Baj lenne, ha nekem kellene most pályára lépnem… Én egy olyan időszakban jöttem vissza a Fradiba, amikor még egy komoly építkezésben volt a Ferencváros, a csapat és akkor épült fel a Groupama Aréna is, amely nagy mérföldkő volt. Évről évre próbáltunk fejlődni, bajnokok lettünk, de a nemzetközi meccseken különböző okok miatt nem voltunk sikeresek. Jó látni, hogy most mennyire edzett a csapat, nagyon jó kezekben vannak, jó a szakmai és a klubvezetés is. Kiváló a játékosigazolási politika. Vonzó lett a Fradi Európában. Kérdésedhez visszatérve: persze örülnék neki, ha 5-8 évvel fiatalabb lennék, s pályára léphetnék a Fradiban. Nekem nem adatott meg, pedig nagyon vágytam rá, hogy BL-, vagy EL-csoportkörben szerepeljek a Ferencvárossal. De annak az időszaknak is örülök és büszke vagyok rá, amikor 2014-ben visszatértem, hasznos volt. 

Csercseszov örült Gerának, hogy a csapattal utazik

Az angol Fulhammel viszont eljutottál 2010-ben az EL-döntőbe. Milyen tanácsot tudnál adni a játékosainknak, mire figyeljenek a kieséses szakaszban, hiszen 48 év után szerepel itt ismét a klub?
- A Fulhammel úgy léptünk pályára, hogy nincs veszítenivalónk, ugyanakkor egy rossz félidővel elmehet a párharc. Szóval a kulcs a koncentráció. Itt már minden csapat mindent tud az ellenféről, nagyon oda kell figyelni a védekezésre, nem lehetnek súlyos hibák, stabilan kell játszani. Persze ezen a szinten már vannak olyan játékosok, akik ellen ez sem elég, de ezt el kell fogadni. Csercseszov mester tisztában van ezekkel, tapasztaltabb mint én, jó kezekben van a csapat nála.


Az U21-es válogatott szövetségi edzője is vagy, bánt, hogy a Fradiból nem tudsz beválogatni játékosokat?
- Vannak ferencvárosi játékosok az U21-es válogatottban, csak ők kölcsönben máshol szerepelnek. El kell fogadni, hogy a Fradi most kiemelkedik az NB I-es mezőnyből. Fiatalként nehéz bekerülni a csapatba, de máshol kölcsönben bizonyíthatnak a játékosok, s akkor van visszaút az FTC kezdőjébe is. Nincs olyan edző, aki egy kiemelkedő fiatal tehetséget ne szerepeltetne. Most azonban nagyon erős a keret, tele magyar és külföldi felnőtt válogatott játékosokkal. 

Gera örül, hogy ismét a csapat közelében lehetett

Mire számítasz a Leverkusen elleni párharcban?
- Arra, hogy két szoros meccset játszunk velük, hisz ezt megtettük már két éve is. Remélhetőleg minden összejön, s meglesz a továbbjutás.


Szabó Dávid

 

Cikkajánló

„A Ferencváros jelent számomra mindent”

Ma ünnepli ötvenkettedik születésnapját Lipcsei Péter, labdarúgóklubunk legendája.

Mezőkövesden a Fradi-minibusz

Drukkereink a Mezőkövesd elleni mérkőzés idején is beszerezhetik kedvenc Fradi-terméküket.

Dibusz bizonyított a kapitánynak

Labdarúgócsapatunk kapusa, Dibusz Dénes értékelte a válogatott Koszovó ellen 2-0-ra megnyert meccsét - VIDEÓ!

Szevikjan gólt lőtt, Ben Romdhane kezdett

Örmény játékosunk Csehország ellen volt eredményes, míg tunéziai középpályásunk Új-Zéland ellen játszott.

Dibusszal és Vargával győzte le Koszovót a válogatott

Dibusz Dénes kezdőként, Varga Barnabás csereként játszott a Puskás Arénában 2-0-ra megnyert meccsen.

Köszönünk mindent, Toki!

Öt magyar bajnoki cím, egy Magyar Kupa, három UEL- és egy BL-csoportkör után Tokmac Nguen távozik az FTC-től.

„Dénes a legkiválóbb magyar csapat kapusa”

Marco Rossi a Koszovó elleni mérkőzés előtt beszélt várakozásairól és Dibusz Dénesről is.

Mezőkövesd-FTC: elindult a jegyértékesítés!

Március 31-én, vasárnap 18.00-tól lépünk pályára a Mezőkövesd vendégeként a bajnokság 26. fordulójában.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin