2022. augusztus 1.
Bemutatjuk következő ellenfelünket
A Bajnokok Ligája harmadik selejtezőkörében az azerbajdzsáni Qarabag FK ellen mérkőzünk meg.

A kezdetek, első sikerek

A ma ismert, bakui Qarabag FK története 1951-ig nyúlik vissza, amikor Nasghul néven megalapították a klub elődjét Aghdam városában. Az együttes a Szovjet-ligarendszeren belül az Azerbajdzsáni SZSZK első osztályába kapott meghívást, ahol 1969-ben a második helyet sikerült megszerezniük, ám abban az évben pénzügyi problémák miatt megszűnt a klub.

Majd egy évtizedet kellett várni, hogy az együttest Shafaq néven újraalapítsák. 1982-ben egyesítették a városi csapatokat, a klub neve „Együttműködés” lett, mely néven megnyerték a ligát, így feljutva a szovjet másodosztályba. A klub a Szovjetunió felbomlását követően alapító tagja lett az azeri labdarúgó-bajnokságnak, ám a kirobbanó első hegyi-karabahi háború a csapatot sem kímélte: 1993 nyarán az örmény erők elérték Aghdamot, így a lakosságnak és a klubnak is menekülnie kellett. A város azóta is lakatlan (bár a 2020-as, második hegyi-karabahi háború óta ismét Azerbajdzsánhoz tartozik), a csapat pedig áttette székhelyét Bakuba. A Qarabaggá keresztelt klubot megviselte a háború, hiszen az edzőjük és több játékosuk is a harcok áldozata lett, ennek ellenére 1993-ban megnyerték a bajnokságot és a kupát is.

Az évtized hátralevő részében is nehéz időszakon mentek keresztül, legnagyobb sikerük, hogy 1999-ben legyőzték a Maccabi Haifát az Intertoto kupában, így ők lettek az első azeri csapat, amely győzelmet ért el az UEFA valamely sorozatában. 2001-ben aztán az Azersun vállalat kezdte el szponzorálni a csapatot, ezzel pedig új időszak kezdődött a klub életében.

A vezetőedző, nemzetközi szereplés

A csapat élére 2008-ban nevezték ki Gurban Gurbanovot, aki azóta is irányítja az együttest. Gurbanovval a Qarabag Azerbajdzsán legsikeresebb klubjává nőtte ki magát: kinevezését követően elérték az Európa Liga play-off körét, amit 2010-ben és 2013-ban is megismételtek. A klub 2014-ben, 21 év után ismét megnyerte a bajnokságot, a Bajnokok Ligájában kiejtették a Red Bull Salzburgot, és második azeri klubként (először a Neftchi Bakunak sikerült ez 2012-ben) kijutottak az Európa Liga főtáblájára, ahol a csoportkörben legyőzték az ukrán Dnipro Dnipropetrovszk csapatát. A klub eddigi legnagyobb sikerét 2017-ben érte el, amikor az FC Koppenhagent kiejtve bejutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe, ahol az Atletico Madriddal, a Chelseavel és az AS Romával került egy csoportba. Az azeri csapat két pontot gyűjtve az utolsó helyen végzett.

A legutóbbi szezonban a Qarabag az UEFA Konferencia Liga küzdelemiben vett részt, ahol a „H” jelű csoport második helyén végezve továbbjutott a legjobb harminckettőbe, ahol végül a francia Marseille jelentette a végállomást. A szezon végén megnyerték az azeri Premier Leaguet (19 pontot verve a második Neftchi Bakura), így az elmúlt tíz évben nyolcadszorra sikerült elhódítaniuk a bajnoki serleget. A Kupadöntőben a Zira együttese ellen büntetőkkel nyertek, így a Ferencvároshoz hasonlóan a Qarabag is duplázónak mondhatja magát. A tavalyi évben a csapat leggólerősebb játékosa a brazil Kady volt 20 góllal, de 16 alkalommal talált az ellenfelek hálójába Ibrahima Wajdi is, tizenháromszor pedig Ramil Sheydayev.

Közelmúlt, jelen

Az idei szezon a Qarabagnak a Lech Poznan elleni Bajnokok Ligája selejtezővel indult. Lengyelországban kikapott az azeri bajnok, Bakuban azonban 5-1-es sikert arattak. A meccsen a brazil támadó, Kady kétszer is betalált. A második körben a svájci bajnok FC Zürich került a Qarabag útjában. A bakui odavágón izgalmas mérkőzésen az azeriek nyertek 3-2-re, így előnyből várhatták a visszavágót. A svájci mérkőzés drámaian alakult: a Zürich gyorsan vezetést szerzett egy öngólt követően, ám Kady egyenlített, így úgy tűnt, sikerül kiharcolniuk a továbbjutást. A 96. percben a svájciaknak sikerült hosszabbításra menteniük a meccset, ez azonban nem törte meg a Qarabagot: az azeri bajnok gólt szerzett a 2x15 perc alatt, a 2-2-es döntetlen pedig azt jelentette, hogy a Qarabag jutott tovább. Az azeri bajnokság augusztusban indul, a Qarabag első meccse a Ferencváros elleni két mérkőzés között kerül megrendezésre.

A Qarabag FK összértéke a Transfermarkt adatai alapján 14,10 millió euró, legértékesebb játékosuk a már említett brazil támadó, Kaly, de egy milliót ér még a francia-marokkói Abdellah Zoubir is. Az idei átigazolási időszakban nem esett át nagy erősítésen a csapat, a legértékesebb érkező a brazil Julió Romano, aki a portugál Santa Clara csapatából 350.000 euróért tette át a székhelyét Bakuba. A keretben nagyjából egyenlő arányban szerepelnek hazai és külföldi játékosok, a Zürich elleni visszavágón például öt azeri és hat légiós kapott helyet a kezdőben.

Az FK Qarabag a hazai bajnokságban az Azersun Arénát használja, nemzetközi meccseken azonban a 31.000 férőhelyes Tofiq Bəhramov adına Respublika Stadionu-ban („Tofiq Bəhramov játékvezetőről elnevezett Köztársaság Stadion”) fogadják ellenfeleiket, így augusztus másodikán a Ferencvárost.

Cikkajánló

„Az anyám!”: Dibusz és az FTC ajándéka Bodrogi Gyulának

A Nemzet Színésze nemrég ünnepelte 90. születésnapját, klubunk pedig emlékezetes ajándékkal lepte meg – VIDEÓ!

Botka Varga Barnabásnak adott tippeket, de megfogadta?

Focistáink ismét fát ültettek a Budakeszi Vadasparkban, ahol Dibusz Dénes kisfia ismét ellopta a showt – VIDEÓ

Sajtóakkreditáció a DVSC elleni bajnokira

A sajtó munkatársai május 2., csütörtök 12.00-ig adhatják le akkreditációjukat a vasárnapi bajnokira.

„Örülök, hogy segíthettem a csapatnak döntőbe jutni”

A Nyíregyháza 2-1-es legyőzése után a mindent eldöntő gól szerzője, Edgar Szevikjan értékelt.

Leandro: „Az utolsó pillanatig hittünk a fordításban”

Pályaedzőnk, Leandro de Almeida a győzelem után kiemelte a csapat küzdeni tudását és akarását.

A hajrában harcoltuk ki a kupadöntőt!

35-szörös bajnok férfi labdarúgócsapatunk 2-1-re nyert a Nyíregyháza ellen a MOL Magyar Kupa elődöntőjében.

Exkluzív: ilyen a bajnoki pezsgőfürdő Fradi-módra

Ünneplés a szurkolókkal a pályán, nagy buli a színfalak mögött, így ünnepeltük a 35. bajnoki címet – VIDEÓ!

Különleges anyák napi akció a DVSC elleni mérkőzésre

A DVSC elleni találkozóra az édesanyák belépőjét 50 százalék kedvezménnyel lehet megvásárolni.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin