2023. szeptember 5.
Bemutatjuk új edzőnket, Dejan Sztankovicsot
A szerb szakember az előző idényben még az olasz élvonalban dolgozott, mostantól ő az FTC vezetőedzője.

Dejan Sztankovics munkáját pályaedzőként Nenad Szakics és Leandro de Almeida fogja segíteni, továbbá a szerb szakemberrel érkezett a szakmai stábba Federico Pannoncini erőnléti edző, valamint Vincenzo Sasso videóelemző is.

Mint megírtuk, hétfőtől új vezetőedző felel magyar bajnoki címvédő és UEFA Európa Konferencia Liga-csoportkörös férfi labdarúgócsapatunk felkészítéséért: a Sztanyiszlav Csercseszov júliusi menesztése után megbízott Máté Csabát a szerb Dejan Sztankovics váltja! Az alábbiakban bemutatjuk az új trénert.

Játékosként a BL-győzelem volt a csúcs

Dejan Sztankovics 1978. szeptember 11-én született az egykori Jugoszlávia fővárosában, Belgrádban. Hétéves korában már a Radnički Nova Pazova labdarúgója volt, később, 1985 és 1992 között az FK Teleoptik, majd 1992 és 1994 között a Crvena zvezda együttesét erősítette utánpótlásszinten. Első profi szerződését 1994 nyarán kapta meg a zvezdától. A Crvena zvezda futballistájaként jugoszláv bajnokságot és kupát nyert, majd 1998-tól idegenlégiósnak állt, az olasz élvonalbeli Lazio labdarúgója lett.

A Lazióval olasz bajnok, KEK-győztes és Európai Szuperkupa-győztes lett, de kétszer nyert Olasz Kupát és Olasz Szuperkupát is. Pályafutása csúcsát mégsem a rómaiaknál érte el, hanem az Internél, melyet 2004 és 2013 között szolgált. A milánói klub színeiben Sztankovics 2010-ben BL-t és klubvilágbajnokságot, mindezek mellett pedig ötször olasz bajnokságot, négy-négy alkalommal pedig Olasz Kupát és Olasz Szuperkupát nyert. 

Sztankovics összesen 103-szor volt válogatott, pályára lépett az 1998-as, a 2006-os és a 2010-es labdarúgó-világbajnokságon is. Ő az egyetlen labdarúgó, aki három különböző nemzet képviseletében is szerepelt, Jugoszlávia, Szerbia és Montengró, illetve Szerbia csapataiban játszott.

 

Olaszország, Szerbia, majd megint Itália

A 44 esztendős szakember 2013 nyarán fejezte be pályafutását futballistaként, egy évvel később, 2014 júniusában pedig már munkába is állt a Serie A-ban szereplő Udinese asszisztensedzőjeként. A szezon végén visszatért korábbi sikereinek helyszínére, az Interhez, ahol egy idényen át volt csapatkoordinátor. A milánói időszak lezárultával az európai szövetség, az UEFA tanácsadóként számított rá, ez a periódus 2017-től 2019-ig tartott.

Vezetőedzőként szülővárosa klubjánál, a Crvena zvezdánál kapta meg először a lehetőséget 2019 decemberében. A belgrádiak trénereként 2022 augusztusáig összesen 130 meccs jutott neki, ezekből – minden sorozatot figyelembe véve – 103-at megnyert, 17 döntetlen mellett pedig csupán 10 vereséget szenvedett. Mindhárom idényben bajnokságot, 2021-ben és 2022-ben Szerb Kupát is nyert. Csapatával szerepelt az UEFA Európa Liga 2020/2021-es és 2021/2022-es kiírásában is, mindkétszer eljutott a kupasorozat egyenes kieséses szakaszába.

Dejan Sztankovics a belgrádi évek után újra Olaszországba tette át székhelyét, 2022 októberétől 2023 nyaráig az élvonalbeli Sampdoria vezetőedzője volt.

 

Előnyt jelenthet az ellenfelek ismerete

Új vezetőedzőnk korábbi munkatapasztalatainak köszönhetően jól ismeri a Ferencvárosra az UEFA Európa Konferencia Liga csoportkörében váró ellenfelek közül a szerb Cukarickit és a sorozat legutóbbi ezüstérmesét, az olasz Fiorentinát is. Sztankovics a Cukaricki ellen eddig hatszor meccselt trénerként, mérlege hat győzelem, a Fiorentina ellen viszont még nyeretlen. Hamarosan megtudjuk, mire megy a riválisok ellen - immáron a Ferencváros vezetőedzőjeként.

NÉVJEGY

Dejan Sztankovics

Születési hely, idő: Belgrád, 1978. szeptember 11.

Képesítése edzőként: UEFA Pro Licence

Korábbi klubjai edzőként: Crvena zvezda (2019-2022), Sampdoria (2022-2023)

Sikerei edzőként: 3 x szerb bajnok, 2 x szerb kupagyőztes

Cikkajánló

Tájékoztató vendégszurkolók részére

Fontos információk a DVTK-FTC mérkőzésre érkező szurkolóinknak.

Gyászol a Fradi-család: elhunyt Szigeti Ferenc

Életének 95. évében elhunyt férfi labdarúgócsapatunk egykori játékosa, Szigeti Ferenc.

Zaljlik a licit a DVSC elleni dedikált meccslabdákra

Abena első góljának labdája 80 ezer forintnál jár.

Így készültünk különleges anyák napi ünnepségünkre

Elnökünk ötlete nyomán, hónapokig tartó szervezést követően meghatóra sikerült az idei anyák napja – VIDEÓ!

„Mi is úgy élvezhetjük a meccset, mint az ép emberek”

Korlátok nélkül programunk nagy sikerrel zajlott április hónapban – VIDEÓ!

Ezért nem mindennapi Myenty Abena teljesítménye

Védőjátékos legutóbb 20 éve tudott duplázni labdarúgócsapatunkban az NB I-ben.

Ünnepelje 35. bajnoki címünket legújabb kollekciónkkal

Sorozatban hatodik bajnoki elsőségünk alkalmából jelent meg a BCS35 kollekció.

78 találat! NB I-es gólcsúcsot döntöttünk a DVSC ellen

A 12 csapatos labdarúgó NB I-ben egy együttes sem ért el annyi gólt, mint mi a mostani idényben.

close