2023. szeptember 5.
Bemutatjuk új edzőnket, Dejan Sztankovicsot
A szerb szakember az előző idényben még az olasz élvonalban dolgozott, mostantól ő az FTC vezetőedzője.

Dejan Sztankovics munkáját pályaedzőként Nenad Szakics és Leandro de Almeida fogja segíteni, továbbá a szerb szakemberrel érkezett a szakmai stábba Federico Pannoncini erőnléti edző, valamint Vincenzo Sasso videóelemző is.

Mint megírtuk, hétfőtől új vezetőedző felel magyar bajnoki címvédő és UEFA Európa Konferencia Liga-csoportkörös férfi labdarúgócsapatunk felkészítéséért: a Sztanyiszlav Csercseszov júliusi menesztése után megbízott Máté Csabát a szerb Dejan Sztankovics váltja! Az alábbiakban bemutatjuk az új trénert.

Játékosként a BL-győzelem volt a csúcs

Dejan Sztankovics 1978. szeptember 11-én született az egykori Jugoszlávia fővárosában, Belgrádban. Hétéves korában már a Radnički Nova Pazova labdarúgója volt, később, 1985 és 1992 között az FK Teleoptik, majd 1992 és 1994 között a Crvena zvezda együttesét erősítette utánpótlásszinten. Első profi szerződését 1994 nyarán kapta meg a zvezdától. A Crvena zvezda futballistájaként jugoszláv bajnokságot és kupát nyert, majd 1998-tól idegenlégiósnak állt, az olasz élvonalbeli Lazio labdarúgója lett.

A Lazióval olasz bajnok, KEK-győztes és Európai Szuperkupa-győztes lett, de kétszer nyert Olasz Kupát és Olasz Szuperkupát is. Pályafutása csúcsát mégsem a rómaiaknál érte el, hanem az Internél, melyet 2004 és 2013 között szolgált. A milánói klub színeiben Sztankovics 2010-ben BL-t és klubvilágbajnokságot, mindezek mellett pedig ötször olasz bajnokságot, négy-négy alkalommal pedig Olasz Kupát és Olasz Szuperkupát nyert. 

Sztankovics összesen 103-szor volt válogatott, pályára lépett az 1998-as, a 2006-os és a 2010-es labdarúgó-világbajnokságon is. Ő az egyetlen labdarúgó, aki három különböző nemzet képviseletében is szerepelt, Jugoszlávia, Szerbia és Montengró, illetve Szerbia csapataiban játszott.

 

Olaszország, Szerbia, majd megint Itália

A 44 esztendős szakember 2013 nyarán fejezte be pályafutását futballistaként, egy évvel később, 2014 júniusában pedig már munkába is állt a Serie A-ban szereplő Udinese asszisztensedzőjeként. A szezon végén visszatért korábbi sikereinek helyszínére, az Interhez, ahol egy idényen át volt csapatkoordinátor. A milánói időszak lezárultával az európai szövetség, az UEFA tanácsadóként számított rá, ez a periódus 2017-től 2019-ig tartott.

Vezetőedzőként szülővárosa klubjánál, a Crvena zvezdánál kapta meg először a lehetőséget 2019 decemberében. A belgrádiak trénereként 2022 augusztusáig összesen 130 meccs jutott neki, ezekből – minden sorozatot figyelembe véve – 103-at megnyert, 17 döntetlen mellett pedig csupán 10 vereséget szenvedett. Mindhárom idényben bajnokságot, 2021-ben és 2022-ben Szerb Kupát is nyert. Csapatával szerepelt az UEFA Európa Liga 2020/2021-es és 2021/2022-es kiírásában is, mindkétszer eljutott a kupasorozat egyenes kieséses szakaszába.

Dejan Sztankovics a belgrádi évek után újra Olaszországba tette át székhelyét, 2022 októberétől 2023 nyaráig az élvonalbeli Sampdoria vezetőedzője volt.

 

Előnyt jelenthet az ellenfelek ismerete

Új vezetőedzőnk korábbi munkatapasztalatainak köszönhetően jól ismeri a Ferencvárosra az UEFA Európa Konferencia Liga csoportkörében váró ellenfelek közül a szerb Cukarickit és a sorozat legutóbbi ezüstérmesét, az olasz Fiorentinát is. Sztankovics a Cukaricki ellen eddig hatszor meccselt trénerként, mérlege hat győzelem, a Fiorentina ellen viszont még nyeretlen. Hamarosan megtudjuk, mire megy a riválisok ellen - immáron a Ferencváros vezetőedzőjeként.

NÉVJEGY

Dejan Sztankovics

Születési hely, idő: Belgrád, 1978. szeptember 11.

Képesítése edzőként: UEFA Pro Licence

Korábbi klubjai edzőként: Crvena zvezda (2019-2022), Sampdoria (2022-2023)

Sikerei edzőként: 3 x szerb bajnok, 2 x szerb kupagyőztes

Cikkajánló

RangAdó-díjátadó: Varga Barnabás duplázott

Csatárunk az NB I gólkirálya és legjobb játékosa lett.

Így repült a virtuális sas a bajnokavatón

Megmutatjuk, hogy a hétvégi derbin – Igor helyett – hogyan repült egy virtuális sas a stadionban.

Számokban a bajnoki szezon Fradi-legjei

Varga lett a gólkirály, Abu Fani gólpasszokban volt legyőzhetetlen, idegenben mi lőttük a legtöbb gólt.

Köszönünk mindent!

Henry Wingo, Samy Mmaee, Muhamed Besic és Lisztes Krisztián is távozik labdarúgócsapatunktól.

„Megyünk tovább, mennek tovább, én is megyek tovább”

A derbi-sikerrel felvezetett bajnoki fiesztán Varga Barnabás, Lisztes Krisztián és Tóth Alex értékelt –VIDEÓ!

Indul a licit a dedikált győztes meccslabdákért

A meccslabdák megvásárlásával az Albert Alapítványt támogathatja.

"Szerintem most már tudok majd aludni"

Az Újpest elleni győzelem után megbízott vezetőedzőnk, Leandro de Almeida értékelt.

Derbi-győzelemmel zártuk a szezont!

Marquinhos és Lisztes góljával 2-0-ra nyertünk az Újpest elleni szezonzárón.

close