2022. augusztus 16.
Bemutató: Írország rekordbajnoka következik
A Shamrock Rovers az UEL harmadik selejtezőkörében kettős győzelemmel búcsúztatta az észak-macedón Shkupit.

Kezdetek

1899-ben alapított zöld-fehér színösszeállításban játszó együttes, amely hazája legsikeresebb klubja mind a bajnoki, mind a kupagyőzelmek tekintetében – ezek az állítások nemcsak a Ferencvárosra, hanem a Shamrock Roversre is igazak. A dublini együttest 1899 áprilisában alapították az ír főváros, Ringsend kerületében. A csapat eleinte a környékbeli ligák küzdelmeiben vett részt, 1904-ben a Leinster Junior Cup volt az első trófea, amelyet elhódított, ám pár év múlva vissza is lépett a ligától. 1914-ben újra becsatlakozott a küzdelmekbe, ám két év múlva ismét visszalépett, végül 1920-ban harmadik próbálkozásra sikerült életet lehelni a klubba. 1921-ben felosztották az Ír-szigetet, és létrejött a független Írország, valamint az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország. Ezt követően alakult ki az ír futball-ligarendszer, melynek a Shamrock azóta is tagja. 1923-ban először jutottak be az FAI-kupa, azaz az Ír Kupa döntőjébe, ahol vereséget szenvedtek a St. James Gate csapatától, ám a bajnoki címet elhódították. Három évvel később sikerült javítaniuk, és mindkét címet bezsebelték.

’The Hoops’

1927-ben viselték a zöld-fehér csíkokat a mezükön először vízszintesen, nem pedig függőlegesen – azóta a becenevük a ’The Hoops’, azaz ’A Karikások’. A harmincas évek végén visszatért a Shamrock kispadjára korábbi sztárjátékosuk, Jimmy Dune, akit sokan a valaha volt legjobb ír focistának tartanak, és aki megfordult Angliában többek között a Sunderlandnál és az Arsenalnál is. Vezetésével 1938-ben és 1939-ben ismét bajnok lett a csapat, 1940-ben pedig alig pár ponttal lemaradva lett második. 1945-ben a kupadöntőben 1-0-ra verte a Shamrock a Bohemianst 41.000 néző előtt, amely azóta is rekord az ír labdarúgás történetében.

Az együttes 1957-ben hosszú idő után újra bajnok lett, aminek köszönhetően első ír csapatként részt vehetett a BEK-ben, ahol a Manchester Uniteddal került szembe, és búcsúzott egy hazai 0-6-os, és egy idegenbeli 3-2-es vereséget követően. A hatvanas évek az FAI-kupa miatt maradt emlékezetes a zöld-fehér szurkolóknak, hiszen a Shamrock 1962-ben éppen a városi rivális és az abban az évben a bajnoki címet elhódító Shelbournet győzte le a döntőben, majd 1964 és 1969 között zsinórban hatszor hódította el a trófeát. 1966-ban a KEK-ben hazai pályán 1-1-et játszott a későbbi győztes Bayern Münchennel. A sikertelen hetvenes évek után 1984 és 1988 között zsinórban négyszer hódította el a bajnoki serleget, a Shamrock amelyet azóta sem tudott senki más megismételni.

Közelmúlt

A csapatnak 1996-ban el kellett hagynia az addig használt otthonát, ám új stadionra nem tellett a klubnak, így albérletből-albérletbe vándorolt, amely meg is látszott a teljesítményen. A kilátástalanságot megunva 2005-ben a szurkolók összefogtak és megvásárolták a klubot, amelyet ma is ők irányítanak. A szezon végén azonban így is búcsúzott a csapat az első ligától, ám egy év után visszajutott az élvonalba. A klub 2009-ben végre otthonra talált a ma is használt Tallaght Stadionban.

A dublini együttes 2010-ben ismét megnyerte a bajnokságot, ám a kupadöntőben büntetőpárbajban kikapott a Sligo Roverstől. A következő évben a Shamrock Rovers első ír csapatként elérte az Európa Liga csoportkörét, miután a playoff-körben idegenben megverte a Partizan Belgrádot. 2019-ben 32 év után nyerte meg ismét a FAI Kupát, az utóbbi két évben pedig a bajnoki címet is bezsebelte. A Shamrock Rovers eddig 19 alkalommal nyerte meg az ír bajnokságot, 25 alkalommal pedig a kupát.

Jelen

Az idei nemzetközi szereplés a Shamrock Rovers számára is a Bajnokok Ligája selejtezőjével indult. Az első körben a máltai Hibernians érkezett a Tallaght Stadionba, majd távozott egy 3-0-s vereséggel. Az idgenbeli 0-0 után következett a számunkra is ismerős Ludogorets, amely már túl nagy falatnak bizonyult: a bulgáriai 3-0 után otthon hiába nyert a Shamrock 2-1-re. A csapat az Európa Ligában folytathatta, ahol az észak-macedón Shkupit kapta ellenfelül. Az írek jól vizsgáztak, hiszen az összesítésben 5-2-es győzelem azt jelenti, hogy ott vannak a play-off körben, illetve biztosan részt vehetnek a Konferencia Liga csoportkörében, ami hatalmas siker a klub életében.

Írországban a bajnokság a naptári évhez igazodik, így az új szezon februárban indult, jelenleg pedig már a 26. fordulónál tart. A tabellát a Shamrock vezeti 53 ponttal, míg a második a Dundalk FC 49-el. A dublini csapat az előző fordulóban 0-0-s döntetlent játszott a Derry Cityvel, következő bajnoki meccsükre a Fradi elleni Európa Liga-playoff első mérkőzés után kerül sor, az ellenfél éppen a Shamrockot üldöző Dundalk lesz.

A Shamrock Rovers keretértéke 3.15 millió euró, legértékesebb játékosunk 500.000 euróval a korábban a Wiganban és a Blackburnben is megfordult Jack Byrne. A házi góllövőlistát Burke Graham vezeti hét góllal, holtversenyben a júliusban távozott Daniel Mandroiuval.

A Shamrock Rovers a hazai mérkőzéseit a 2009-ben átadott Tallaght Stadionban játssza. Az átadást követően a Real Madrid érkezett egy barátságos meccsre a létesítménybe, a mérkőzés érdekessége, hogy ekkor mutatkozott be a királyi gárdában Cristiano Ronaldo. A stadion befogadóképessége jelenleg 8000 fő, de a tervek szerint az idei év végére 10.000-re lesz bővítve.

A Ferencváros korábban még nem találkozott a Shamrock Rovers együttesével.

Cikkajánló

„Az anyám!”: Dibusz és az FTC ajándéka Bodrogi Gyulának

A Nemzet Színésze nemrég ünnepelte 90. születésnapját, klubunk pedig emlékezetes ajándékkal lepte meg – VIDEÓ!

Botka Varga Barnabásnak adott tippeket, de megfogadta?

Focistáink ismét fát ültettek a Budakeszi Vadasparkban, ahol Dibusz Dénes kisfia ismét ellopta a showt – VIDEÓ

Sajtóakkreditáció a DVSC elleni bajnokira

A sajtó munkatársai május 2., csütörtök 12.00-ig adhatják le akkreditációjukat a vasárnapi bajnokira.

„Örülök, hogy segíthettem a csapatnak döntőbe jutni”

A Nyíregyháza 2-1-es legyőzése után a mindent eldöntő gól szerzője, Edgar Szevikjan értékelt.

Leandro: „Az utolsó pillanatig hittünk a fordításban”

Pályaedzőnk, Leandro de Almeida a győzelem után kiemelte a csapat küzdeni tudását és akarását.

A hajrában harcoltuk ki a kupadöntőt!

35-szörös bajnok férfi labdarúgócsapatunk 2-1-re nyert a Nyíregyháza ellen a MOL Magyar Kupa elődöntőjében.

Exkluzív: ilyen a bajnoki pezsgőfürdő Fradi-módra

Ünneplés a szurkolókkal a pályán, nagy buli a színfalak mögött, így ünnepeltük a 35. bajnoki címet – VIDEÓ!

Különleges anyák napi akció a DVSC elleni mérkőzésre

A DVSC elleni találkozóra az édesanyák belépőjét 50 százalék kedvezménnyel lehet megvásárolni.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin