2020. augusztus 19.
BL: Tokmac-duplával jutottunk tovább, jöhet a Celtic!
Duplázó norvég támadónk góljaival búcsúztattuk a svéd bajnokot a BL-selejtező 1. fordulójában.

Magyar bajnok férfi labdarúgócsapatunk rendhagyó körülmények között kezdte meg idei nemzetközi kupaszereplését. A futballisták a járványhelyzetre való tekintettel maszkban érkeztek meg a Groupama Arénába, ahol nézők ezúttal nem lehettek jelen – helyettük a tavaszi zárt kapus bajnoki mérkőzésen már megismert szurkolói bábuk töltötték meg a stadion egyik főlelátóját és kapu mögötti szektorát. A svéd aranyérmes Djurgarden elleni szerdai Bajnokok Ligája selejtezőnek nagy tétje volt, az európai szövetég, az UEFA rendhagyó szabályai szerint ugyanis a rájátszásig egyetlen mérkőzés dönt a továbbjutásról a BL kvalifikációs szakaszában.

Első félidő

Vezetőedzőnk, Sergei Rebrov a pénteki, MTK Budapest elleni bajnokinkkal ellentétben két nyári igazolásunkat is a kezdőcsapatba nevezte: Adnan Kovacevic a védelemben, Myrto Uzuni pedig a támadó négyesünkben kapott helyet. Szűrőként Sigér Dávid helyén ezúttal Somália játszott.

Az első lehetőség a Ferencváros előtt adódhatott volna, a 2. percben azonban Franck Boli nem tudta átvenni a balról, Eldar Civictől érkező labdát a vendégcsapat tizenhatosán belül, így elillant a veszély.

A következő percekben szinte kizárólag a Fradi birtokolta a labdát, komoly gólhelyzetet viszont ennek ellenére sem tudtunk kialakítani a vendégcsapat kapuja előtt. A Djurgarden a 18. percben cserére kényszerült, a megsérült Emmanuel Banda helyén Karl Holmberg folytathatta. Védekezőbb felfogású játékos helyett támadó középpályást küldött be tehát a svéd csapatot felkészítő Kim Bergstrand.

A folytatásban bár jobbára a mezőnyben zajlott a játék, többnyire a mieink akarata érvényesült. Rövid passzos játékkal próbáltuk feltörni a vendég védelmet, ám a svédek sokáig ellenálltak. Dibusz Dénesnek először a 28. percben kellett védeni, ekkor egy szöglet után beérkező labdát paskolt ki a kapuja elől. Két perccel később a vendégek kapujától jobbra, nagyjából 20 méterre álló Isael tekert be szabadrúgásból, lövését Bratveit-kapus ütötte Kovacevic elé, bosnyák hátvédünk azonban nem jutott el lövésig.

Már közeledett az első játékrész hajrája, amikor a 34. percben Tokmac Nguen remek lövésének köszönhetően megszereztük a vezetést: norvég támadónk Somáliától kapott egy körömpasszt a középpályán, majd egy apró igazítást követően a svédek kapujával szemben állva, körülbelül 22 méterről a jobb alsóba lőtt (1-0).

A hátralévő időben helyenként tetszetős támadásokat vezettünk, miközben ellenfelünk szinte egyáltalán nem jelentett veszélyt a kapunkra, megőriztük az előnyt.

Második félidő

A szünetben a vendégek egyet cseréltek, Sergei Rebrov viszont nem változtatott a korábban látott csapatán.

Az újrakezdést követő első percben Miha Blazic kapott sárga lapot, miután a tizenhatosunk csücskénél szabálytalankodott, a svédek azonban nem tudtak élni a remek lehetőséggel, Jonathan Augustinsson szabadrúgása levágódott a sorfalról. A második félidő első szakaszában érzékelhetően aktívabb lett a Djurgarden, amely azonban valódi gólhelyzetet nem tudott kialakítani.

A Djurgarden próbálkozásaira a 63. percben újabb góllal válaszoltunk! A tizenhatos felé nyargaló Tokmac kapott remek labdát a felezőtől passzoló Franck Bolitól, duplázó norvég játékosunk pedig két védő gyűrűjében jobbal a bal alsóba lőtt (2-0). Ez volt csatárunk utolsó szerda esti mozzanata, a gól után ugyanis Michal Skvarka állt be a helyére.

A kétgólos előny birtokában is inkább a Fradi jelentett veszélyt a svéd bajnokcsapat kapujára, ahogy a mérkőzés folyamán, úgy a hajrában sem forgott veszélyben a győzelmünk. A végén három is lehetett volna közte, de Varga Roland közeli lövését védte a vedégkapus.

Együttesünk sikerrel vette az első akadályt a nemzetközi kupaporondon, így készülhet a skót bajnok Celtic elleni idegenbeli erőpróbára. A találkozót jövő szerdán, magyar idő szerint 20.45-től rendezik idegenben.

Férfi labdarúgás, BL-selejtező, 1. forduló

FTC–Djurgarden 2-0 (1-0)

Budapest, Groupama Aréna, zárt kapuk mögött. Játékvezető: Fedayi San (svájci)

FTC: Dibusz - Botka, Kovacevic, Blazic, Civic - Haratin, Somália - Tokmac (Skvarka, 63.), Isael (Laidouni, 75.), Uzuni (Varga, 84.) - Boli. Vezetőedző: Sergei Rebrov

Djurgarden: Bratveit - Une Larsson, Nyholm, Berg - Witry, Ulvestad, Karlström, Augustinsson - Banda (Holmberg, 18.), Kujovic (Chiluyfa, a szünetben), Edwards (Radetinac, 75.). Vezetőedző: Kim Bergstrand

Sárga lap: Blazic (46.), Kovacevic (66.), illetve Holmberg (65.), Berg (71.)

Gólszerző: Tokmac (34., 63.)

Cikkajánló

„Ahhoz, hogy duplázzunk, minden erőnkre szükség van”

Vezetőedzőnk, Dejan Sztankovics mondta el várakozásait a szerdai, Nyíregyháza elleni Magyar Kupa-elődöntőről.

Varga Barnabás a gólátlag-rangsor élén

72 ligát figyelembe véve támadónk rendelkezik a legjobb átlaggal a büntetők nélküli gólszerzést illetően.

FTC35: Dibusz Dénes elitklubba lépett

Kapusunk a jövőben komoly rekordokat dönthet meg a bajnoki címek tekintetében.

FTC 35: TOP10-ben Európában

Cikkünkben megvizsgáltuk, hogyan állunk a bajnoki címek számában az európai összevetésben.

FTC35: Ők vívták ki a 35. bajnoki címünket

13 játékosunk először ünnepelhet magyar bajnoki címet, de sok „trófeahalmozó” is van a keretben.

VIDEÓ: Így ünnepeltek a 35-szörös bajnokok

A Kisvárda elleni meccs után elindult a buli és az örömmámor a Groupama Arénában.

„A Ferencváros mindannyiunknál nagyobb!”

A Kisvárda elleni meccset és a bajnoki cím bebiztosítását követően vezetőedzőnk, Dejan Sztankovics értékelt.

FTC35: Történelmi bajnoki címet nyertünk

Az FTC 125 éves történelmében még sosem sikerült zsinórban hatszor bajnokságot nyernünk, egészen idáig.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin