2019. június 6.
Sikersztori: Összefoglaló Böde Dani Fradi-korszakáról
Böde Dániel számos emlékezetes pillanattal és kilenc trófeával örökre beírta magát a Fradi történelmébe.

„Félig ember, félig gép, Böde Dani példakép”, a „Madocsai Messi”, a „norvégverő”, az „Ébredő erő”. Csak néhány gondolat, melyről rögtön Böde Dánielre asszociálhatunk. A Ferencváros játékosikonja, az összesen 131 gólt szerző támadó a harmadik csillag megszerzése után elköszön a zöld-fehérektől. Az alábbiakban a Fradiban töltött hét esztendő legfontosabb, legemlékezetesebb állomásait foglaljuk össze.

A kezdetek

Böde az otthonához, Madocsához közeli Paksi FC-ben kezdte a labdarúgást, NB I-es mérkőzésen is itt mutatkozhatott be. Összesen 40 gól után 2012 nyarán szerződést kötött a Ferencvárossal.

Első edzőmérkőzésén rögtön eredményes tudott lenni a Maglód ellen. Az NB I-ben, a 2012/13-as szezon első meccsén be is mutatkozott, az első találatára a hatodik fordulóig kellett várni, amikor idegenben az Eger kapuját vette be.



Böde első évében rögtön alapember lett a Fradiban, egy kivétellel a szezon összes meccsén kezdőként lépett pályára. A bizalmat meghálálva a góllövőlista második helyén végzett 17 találattal, emellett nem elhanyagolandó, hogy 10 gólpasszt is kiosztott.

A 2016-os aranyév

A 2015/16-os szezon eseményei még ennél is emlékezetesebbek lettek Dani számára.

Thomas Doll irányítása alatt támadónk 28 mérkőzésen lépett pályára kezdőként, a 17 megszerzett gól gólkirályi címet ért neki. A csapatnak pedig bajnoki aranyérmet, az NB I-et ráadásul  rekordelőnnyel nyerte meg.

Böde ötször is duplázni tudott a szezonban, és hatalmas szerepet vállalt abban, hogy csapatunk a szezon végén magáénak tudhatta a 29. bajnoki elsőségét.

Sikerei

A meghatározó 2016-os éven kívül is bővelkedik Böde Fradi-pályafutása a szép pillanatokban. Első fradista szezonja végén rögtön Magyar Ligakupa-sikert ünnepelhetett, ezt 2015-ben megismételte.

Húzóembere volt annak a csapatnak, amely 2015 és 2017 között egymás után háromszor is elhódította a Magyar Kupát, a Magyar Szuperkupát 2015-ben és 2016-ban is feljegyezhette diadalai közé.

Azzal pedig szintén a "halhatatlanok" közé emelkedett, hogy több, Újpest elleni derbit is eldöntött. A 2015-öset például hajrában szerzett, felejthetetlen duplájával.

A Fradival hazai szinten mindent elért, amit ellehetett: kétszer lett magyar bajnok, háromszor Magyar Kupa-győztes, kétszer Ligakupa- és kétszer Szuperkupa-győztes, de volt gólkirály és szinte minden fórumon megválasztották a szezon legjobb játékosának is. A Fradiból lett válogatott, ahol szintén óriási kedvenc lett, és szerepelhetett Európa-bajnokságon is.

A 30. bajnoki cím megszerzése

A sikerek sora természetesen nem lehet teljes a legutóbbi nélkül. Böde hétszer zörgette meg az ellenfelek hálóit a szezonban, a DVTK ellen mesterhármassal jelentkezett még 2018 októberében.

Kétszer is előfordult, hogy Böde találata ért három pontot: Sergei Rebrov debütáló mérkőzésén, a Mezőkövesd vendégeként a 79. percben szállt be csereként, majd a hosszabbítás első percében az ő remekül időzített érkezéséből született meg a győztes gól.

Hasonló volt a helyzet a februári, Honvéd elleni bajnokin, amikor a 77. percben csereként pályára lépve mindössze hat perc elég volt neki, hogy megszerezze a különbséget jelentő gólt.

Fontos tagja volt annak a csapatnak, amely megszerezte a harmadik csillagot érő harmincadik bajnoki címet.

A válogatottban

Klubszinten nyújtott remek teljesítményét természetesen a magyar válogatott akkori szövetségi kapitánya, Egervári Sándor sem hagyta szó nélkül, aki 2013 januárjában első ízben hívta meg Bödét a felnőtt nemzeti csapatba.

A bemutatkozásra egy Fehéroroszország elleni felkészülési találkozóig, míg az első gólra egy Törökország elleni vb-selejtezőig kellett várni.

A debütálás évében egy Észtország elleni vb-selejtezőn is eredményes tudott lenni, 2015. október 8-án, a Feröer elleni emlékezetesre sikerült meccsen csereként beállva duplázni tudott, így a válogatott hatalmas lépést tett a 2016-os Eb-szereplés felé.

A magyarok történelmi jelentőségű Európa-bajnoki keretének is tagja volt, Izland ellen fontos szerepet játszott az egyenlítő gól megszerzésében, majd Belgium ellen is pályára lépett.

Böde összesen 25 alkalommal ölthette magára a címeres mezt, máig utolsó, ötödik gólját 2017 októberében lőtte Feröernek a Groupama Arénában.

Statisztika

Böde Dániel a Ferencváros színeiben 297 mérkőzésen lépett pályára, 131 gólt szerzett.
Bajnoki: 200 mérkőzés / 89 gól
Hazai kupa: 45 mérkőzés / 23 gól
Nemzetközi tétmérkőzés: 11 mérkőzés / 2 gól
Egyéb hazai díjmérkőzés: 2 mérkőzés / 1 gól
Nemzetközi barátságos és díjmérkőzés: 39 mérkőzés / 16 gól

Böde pályán és pályán kívül

Böde Dánielre nemcsak rengeteg gólja miatt emlékezhetünk jó szívvel. Humora, zrikálásai, a mai világban szinte egyedülállónak számító, végtelenségig őszinte nyilatkozatai, az egész országban szállóigévé váló megjegyzései miatt is nagyon hamar a fradisták kedvence lett.

Az alábbi videóval - a teljesség igénye nélkül - ezekre is visszagondolunk.



Köszönünk mindent, Dani. Sok sikert a jövőben is!

Cikkajánló

Emlékszik az első Böde-gólra? Parádés volt - videó

Búcsúzóul visszaidézzük Böde Dani első, Fradiban szerzett NB I-es gólját.

Best of Böde Dani

Gólok, sikerek, zrikák és beszólások. Videón Böde Dani legemlékezetesebb Fradi-pillanatai.

Búcsúinterjú Böde Danival

Kétszáz ferencvárosi bajnoki mérkőzés 89 góljának szerzője, Böde Dani búcsúinterjúja a Fradi Médiának.

Sztankovics: „Bajnokhoz méltón kell játszanunk”

Vezetőedzőnk szerint a formát illetően nem szabad kiindulni a DVTK legutóbbi, súlyos vereségéből.

Fradi Shop-kitelepülés a MOL Magyar Kupa-döntőn

Ajándéktárgyakat, FTC 125-ös termékeket és a Bajnokcsapat 35-ös kollekció darabjait is beszerezhetik.

Ferencváros 125: Különleges, születésnapi kollekció

Többek között pólót, zászlót, sálat, telefontokot, kulcstartót és könyvet is vásárolhatnak drukkereink.

„Megható, hogy az én mezem is megőrzésre kerül”

Folytatjuk tízéves hagyományunkat, így két kiemelkedő játékosunk meze is kiállításra kerül a Fradi Múzeumban.

Nagy érdeklődés övezte játékosaink bérletárusítását

Férfi labdarúgócsapatunk tagjai idén is árultak bérleteket a Groupama Aréna Jegypénztárában.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin