2020. április 25.
Sztorik a Fradi retró focimezeiről – III. rész
Az első mezszponzorok, egy tornán a Bayern Münchennel és büntetőpárbajok az NB I-ben.

„Retró Fradi-mezek” címmel újabb, az eddigiektől eltérő sorozatot indítottunk (első rész ITT, a második ITT). Labdarúgócsapatunk 120 éves történelméből időrendi sorrendben gyűjtünk össze cikkenként 3-3 retró mezt, amelyeket esetleg még a legvérmesebb fradisták sem láthattak. Persze nemcsak magukkal a mezekkel készülünk, hanem röviden mindig be is mutatjuk azokat, és azt is mellékeljük hozzá, hogy kik hordták a dresszeket. Emellett a mezekről vagy az adott korszakról egy-egy érdekes, elfeledett sztorit is előkutatunk.

Alább láthatják sorozatunk harmadik részét.

VII. Az első emblémás

A mezről: A mez kialakítása ugyan ismerős lehet - hiszen az 1970-es években játszottunk már olyan dresszben, amelyet csak egy középre helyezett Fradi-címer díszített -, de a korabeli fotókat átböngészve, jó eséllyel az 1975. május 14-én lejátszott, FTC-Dinamo Kijev KEK-döntőn szerepeltünk először egy ismert mezgyártó cég, jelen esetben az Adidas trikójában vagy legalábbis ezen jelent meg először a cég emblémája.

Ők hordták: A KEK-döntős csapat tagjai, azaz olyan klasszisok, mint az ezüstcipős Nyilasi Tibor, az 1965-ben a VVK-döntőt is nyert Géczi István vagy éppen a világ egyik legtechnikásabb zsenijének tartott Ebedli Zoltán.

Egy érdekes sztori: Fontos állomása volt KEK-menetelésünknek az FTC-Malmö negyeddöntős összecsapás, amely kapcsán több érdekességet is találtunk. Az egyik a svédek túlzott önbizalma. Ez már arról is árulkodó volt, hogy a Népsport korabeli tudósítása szerint a vendégek mindössze félórával a kezdés előtt érkeztek a KEK-negyeddöntő visszavágójára (az első meccset a mieink nyerték 3-1-re Malmőben). Emellett a csapatkapitány, Kristensson 3-0-s Malmö-győzelmet jósolt, de a svédek edzője is biztos volt abban, hogy sikerül megfordítani a párharc állását. A Malmö a 18. percben vezetést is szerzett, amivel kicsit ráijesztettek a mieinkre, ám Máté góljával a második játékrész elején egyenlítettünk (1-1).

Ráadásul emberelőnybe is kerültünk, ehhez kapcsolódik a mérkőzés másik sztorija.

A svédek csatára, Larsson egy Nyilasival történt összeakaszkodást „lezárva” megütötte együttesünk klasszisát, aki azonban nem hagyta magát, és egy visszarúgással válaszolt. Szerencsére Ok török játékvezető a kezdeményező felet büntette jobban, így Larsson pirosat kapott, Nyilasi pedig megúszta sárgával.

Ezt követően kérdés sem férhetett hozzá, hogy a Fradi jut az elődöntőbe. A találkozó után egyébként a Malmőt irányító Robert Houghton is elismerte, hogy játékosának járt a kiállítás.

VIII. Az első szponzorált dressz(ek)

A mezről: Még szintén adidasos, ujján a hosszú vékony csíkokkal. A trikó legnagyobb különlegessége egyértelműen a szponzorfelirat a mez közepén, amely a Márka üdítőgyártót hirdette. De hogy ez volt-e hivatalosan az első mezszponzorunk-e, arról lejjebb olvashatnak.

Ők hordták: Az óriási közönségkedvenc, a tragikusan fiatalon elhunyt Zsiborás Gábor, vagy az FTC 2000. bajnoki mérkőzésén pályára lépett futballistái: a 2-szeres bajnok, 2-szeres MK-győztes, KEK-döntős Rab Tibor, a 397 Fradi-meccsén 148 gólt szerzett, az FTC örökös bajnoka címet is kapott Pogány László, vagy a szintén bajnok, a karrierje után Las Vegasban krupiéként is dolgozott Jancsika Károly.

Egy érdekes sztori: Bajnoki mérkőzésen valóban a Márka üdítőgyártó cég szponzorfelirata volt az első hirdetés a Ferencváros mezén. Ezt az 1983. augusztus 24-én, idegenben lejátszott Csepel-FTC (1-0) összecsapáson láthatták először a szurkolók. Abban az idényben már a csapatképen is mindenki a „márkás” dresszben pózolt.

1981 nyarán azonban a Fradit meghívták az Austria Wien fennállásának 70. évfordulóját ünneplő bécsi tornára, ahol a mieink mellett a Rapid és az Austria Wien, valamint a német sztárcsapat, a Bayern München szerepelhetett.

Ezen az eseményen pedig együttesünk dresszén a Tungsram-felirat jelent meg, ez volt tehát az első mezszponzora labdarúgóinknak.

A tornán a Bayern mögött másodikként végeztünk veretlenül. Mindenki két meccset játszott, együttesünk az ünnepelt Austriát 2-1-re verte (Pölöskei és Szokolai góljával), a Rapiddal 2-2-t játszott (Szokolai és Pogány volt eredményes).

IX. Az egyik legfurcsább

A mezről: A zöld szinte minden árnyalata ott van rajta mini hegységekre emlékeztető formában. A nadrág pedig leginkább egy dinnye színeihez, csíkozásához hasonlítható. Nem mindennapi garnitúra, az biztos. Ezen pedig már új mezszponzorunk, a Pepsi felirata volt látható. A csapat az 1980-as évek végén szerepelt ebben a dresszben. Színesben, már videón is megtekinthető (lásd lejjebb).

Ők hordták: Játszott benne a Fradival gólkirályi címet is szerzett Dzurják Csöpi, de hordta már a játékosként a Fraditól csak 2005-ben búcsúzó Keller József, a Fradi-szív megtestesítője, Simon Tibor és a később az Ajaxban is megfordult Fischer Pál is.

Egy érdekes sztori: Nemcsak furcsa mezt, de furcsa lebonyolítást is hozott az 1988/89-es bajnokság. A Magyar Labdarúgó Szövetség ugyanis annak érdekében, hogy a csapatokat jobban sarkallja a győzelem megszerzésére, bevezette, hogy a döntetlennel végződött bajnokikat 11-esrúgásokkal kell eldönteni. Ebben az esetben pedig a győztes csak két pontot kapott, a vesztes viszont ugyanúgy megkapta az egy pontot, mint egy sima iksz esetében korábban.

Együttesünknek a szezon során hétszer is büntetőpárbajt kellett vívnia az NB I-ben: négyszer jöttünk ki ebből győztesen, háromszor pedig vesztesen, csapatunk 59 pontjával a második lett, a Honvéd 61 egységgel húzta be az elsőséget.

Cikkajánló

„Örülök, hogy segíthettem a csapatnak döntőbe jutni”

A Nyíregyháza 2-1-es legyőzése után a mindent eldöntő gól szerzője, Edgar Szevikjan értékelt.

Leandro: „Az utolsó pillanatig hittünk a fordításban”

Pályaedzőnk, Leandro de Almeida a győzelem után kiemelte a csapat küzdeni tudását és akarását.

A hajrában harcoltuk ki a kupadöntőt!

35-szörös bajnok férfi labdarúgócsapatunk 2-1-re nyert a Nyíregyháza ellen a MOL Magyar Kupa elődöntőjében.

Exkluzív: ilyen a bajnoki pezsgőfürdő Fradi-módra

Ünneplés a szurkolókkal a pályán, nagy buli a színfalak mögött, így ünnepeltük a 35. bajnoki címet – VIDEÓ!

Különleges anyák napi akció a DVSC elleni mérkőzésre

A DVSC elleni találkozóra az édesanyák belépőjét 50 százalék kedvezménnyel lehet megvásárolni.

FTC-DVSC: Jegyinformációk

Elindult a jegyértékesítés a DVSC elleni május 5-i hazai bajnokinkra.

Anyák napi ajánlat

Harmincöt százalékos kedvezménnyel vásárolhatják meg a női kapucnis pulóvert és a pamut melegítőnadrágot.

„Ahhoz, hogy duplázzunk, minden erőnkre szükség van”

Vezetőedzőnk, Dejan Sztankovics mondta el várakozásait a szerdai, Nyíregyháza elleni Magyar Kupa-elődöntőről.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin