2021. április 29.
Egész Európában csak 4-en előzik meg bajnokcsapatunkat
Sergei Rebrov csapata az egyik legimponálóbb mérleggel zárhatja a 2020/2021-es szezont a kontinensen.

Férfi labdarúgócsapatunk immáron 32-szeres bajnoknak mondhatja magát. A 2020/2021-es szezonban a mieink 25 év után ismét az európai labdarúgás legmagasabb szintjén, a Bajnokok Ligája csoportkörében szerepelhettek az ősz során, olyan nagy klubok társaságában, mint a Barcelona, a Juventus és a Dinamo Kijev. Azonban az európai kupaszereplés nem ment a hazai bajnokság rovására, és április 20-án, az Újpest elleni győztes derbivel, zsinórban harmadszor is bajnokok lettünk, méghozzá nem is akármilyen teljesítménnyel, ugyanis idáig csupán egyetlen vereséget szenvedtünk a bajnokságban. 

Csapatunk fantasztikus teljesítménnyel zárhatja az évet

A 2020/2021-es szezonból már csak két forduló van hátra. A mieink előbb május 1-jén a Mezőkövesddel mérkőznek a Groupama Arénában, majd május 8-án idegenben, a Honvéd ellen fejezik be az idei, sikerekben bővelkedő évadot. Sergei Rebrov csapata az eddigi 31 találkozójából 21-et megnyert, kilenc döntetlen mellett mindössze a DVTK tudott nyerni ellenünk, még január 20-án. Vagyis az idei szezonban idáig egyetlen alkalommal tudták Dibusz Déneséket legyőzni, amivel az európai  listavezetők között is előkelő helyet foglal el az FTC. 

A kiváló mutató apropóján megnéztük, hogy az UEFA legtöbb tagállamában, a bajnokságok éllovasai jelenleg hogyan állnak. Fontos megemlítenünk, hogy a tavaszi-őszi rendszerben futó bajnokságokat nem vettük figyelembe (ilyen például a svéd, az izlandi vagy a georgiai bajnokság is).

A környező országokban a Fradi a 2. legjobb

Kezdjük a sort a velünk szomszédos országok listavezetőivel. Ausztriában a jelenlegi éllovas a Red Bull Salzburg, amely eddig 27 bajnokit játszott le, ezekből ötöt vesztett el. 

Szlovákiában nagy valószínűség szerint ismét a Slovan Bratislava lesz a bajnok, de a 28 forduló alatt háromszor is kikapott már a pozsonyi csapat. Ukrajnában a Fradi egyik legfrissebb nemzetközi ellenfele, a Dinamo Kijev egy fordulóval az ukrán bajnokság vége előtt megtörte a Sahtar Donyeck öt éve tartó uralmát, és megszerezte a bajnoki címet. A kijeviek ősszel a Bajnokok Ligája csoportkörében 2-2-re végeztek a mieinkkel a Groupama Arénában, majd a visszavágón szoros meccsen tudták 1-0-ra legyűrni csapatunkat, így ők kerültek át az Európa Liga egyenes kieséses szakaszába, ahol egészen a nyolcaddöntőig meneteltek az ukránok.

A Dinamo Kijevvel a Bajnokok Ligája csoportkörében találkoztunk

A kijeviek a bajnokságban, hasonlóan hozzánk, egyetlen vereséggel állnak, és már ők is bajnoknak mondhatják magukat. Sergei Rebrov korábbi csapata 23 bajnokijából 18-at megnyert, míg négy alkalommal döntetlent játszott. Egyetlen vereségét pedig még 2020 novemberében a fő rivális Sahtar Donyecktől szenvedte el. Csapatunk statisztikája annyiban jobb, hogy a mieink 31 bajnokit teljesítettek eddig, nyolccal többet, mint a friss ukrán bajnok. 

Romániában összesen már 33 fordulót teljesítettek a csapatok (30-at az alapszakaszban és hármat a rájátszásban), az élen a korábban Steua Bukarest néven szereplő FCSB áll, amely összesen eddig hat vereséget szedett össze a szezon során. Déli szomszédunknál, Szerbiában az utóbbi években a Crvena zvezda volt egyeduralkodója a bajnokságnak, és ez idén sincs másképp. A 2020/2021-es szezonban még 33 forduló után is vereség nélkül áll a csapat, és mindössze két alkalommal hullajtott pontokat. 

A horvát címvédő Dinamo Zagrebet a mieink a tavalyi évben, a Bajnokok Ligája-selejtezők harmadik fordulójában búcsúztatták a sorozattól. A horvát bajnok így csak az Európa Ligában folytathatta a nemzetközi szereplését, ahol viszont egészen a negyeddöntőig jutott.

A Dinamo Zagreb nem bírt a mieinkkel

A 21-szeres horvát bajnok az eddigi 30 bajnokijából 22-szer nyert, de öt döntetlenje mellett háromszor is kikapott. Hiába vált tehát a zágrábi klub a horvát liga egyeduralkodójává, az utóbbi éveiben egyszer sem tudta egyetlen vereséggel teljesíteni az adott szezont. 

Szlovéniában eddig 30 forduló ment le a bajnokságból, a listavezető Olimpija Ljubljana 16 győzelemmel, kilenc döntetlennel és öt vereséggel áll a tabella élén, 57 pontjával. 

Szezonbeli egyetlen vereségünkkel – hasonlóan a Dinamo Kijevhez - csak a jelenleg vereség nélkül álló szerb Crvena zvezda előz meg minket az említett mutatóban.

Dibusz Dénesék az Olimpiakosz, az Ajax, a Zenit és a Besiktas előtt

Szomszédjaink után, vessünk egy pillantást Európa többi bajnokságára is. Folytassuk a sort a bolgár bajnoksággal, ahol az együttesünk által szintén jól ismert Ludogorec áll a mezőny élén. A razgradiakkal az elmúlt években négy mérkőzést is játszottunk. Előbb a 2019/2020-as BL-selejtezők során itthon 2-1-re, idegenben pedig 3-2-re vertük a kilencszeres bolgár bajnokot, majd az Európa Ligában is egy csoportba kerültünk velük. Itt a Ludogorec kozmetikázni tudta az egymás ellen mérleget, hiszen a Groupama Arénában 3-0-ra győzött, míg idegenben 1-1-re végeztünk vele.

A bolgár listavezetővel négy meccset is játszottunk 2019-ben

A jelenlegi szezonban a bolgár címvédő 26 meccséből csupán kétszer szenvedett vereséget, vagyis amennyiben a Fradi a hátralévő két találkozóján nem kap ki, akkor ebben az összevetésben jobb lesz a bolgár csapatnál.

A görög bajnokságot - immár 46. alkalommal - az Olimpiakosz Pireusz nyerte. Az idei szezonban az eddigi 32 bajnokijából, hasonlóan a bolgár bajnokhoz, kétszer szenvedett vereséget. Hollandiában az Ajax áll a legközelebb az aranyéremhez, az amszterdami alakulat az eddigi 30 meccséből 24-szer nyert, négy döntetlen mellett két alkalommal vesztesként hagyta el a pályát.

Izraelben eddig 31 fordulót rendeztek meg a bajnokságban. A legjobban a Maccabi Haifa áll, amely eddig 21 győzelmet, és öt-öt döntetlent és vereséget ért el. Oroszországban, a Premjer Ligában eddig 27 fordulót bonyolítottak le, a bajnokságot a Zenit vezeti, amely 17 győzelmet aratott eddig, továbbá hétszer játszott döntetlent, de háromszor vesztesként hagyta el a pályát.  Egészen biztos, hogy Törökországban sem lesz az FTC-hez hasonló teljesítmény egyik csapattól sem. Ugyanis a Super Lig-et vezető Besiktas is már hat vereségnél jár a bajnokságban 35 forduló után.

A lengyel bajnokság listavezetőjénél is jobban áll az FTC, ugyanis a jelenlegi éllovas Legia Warszawa 27 fordulót követően már négy vereséget szedett össze.  Ami a dániai első osztályt illeti, itt a Midtjylland áll a tabella élén, ám 27 eddigi találkozójából hatot is elvesztett. Azerbajdzsánban a Qarabag 24 mérkőzéséből kétszer kapott ki. A belga bajnokságban hamarosan megkezdődik a rájátszás. Az alapszakaszt a Club Brugge zárta az élen, de 34 bajnokijából hatot is elvesztett. Cipruson az idei szezonban Európa Liga csoportkörös Omonia Nicosia áll az első helyen 34 forduló után, de már a listavezető is három vereséget könyvelhetett el idáig.

Négy csapattal állunk holtversenyben

Most pedig nézzük meg, kikkel áll jelenleg azonosan csapatunk. A Dinamo Kijevről már fentebb beszámoltunk, de az ukránok mellett további három csapat is hasonlóan jól áll, mint mi. Svájcban, a Szuperligában a Young Boys öt fordulóval a bajnokság vége előtt megnyerte fennállása 15. bajnoki címét. Az eddig lejátszott 31 találkozójából a berni csapat, hozzánk hasonlóan 21-et megnyert, kilencszer játszott döntetlen és mindössze egyszer kapott ki. Észak-Macedóniában, a Shkendija is egyetlen vereséget szenvedett saját bajnokságában az eddigi a 29 forduló alatt. Moldovában már hosszú évek óta a Sheriff Tiraspol uralja a bajnokságot és csodaszámba menne, ha idén nem lenne meg zsinórban a hatodik bajnoki cím. A Sheriff 29 forduló után 26 győzelemmel, két döntetlennel és mindössze egy vereséggel áll.

A Crvena zvezda mellett még három klub csinálhat veretlen szezont

A szerb bajnokságot vezető Crvena zvezdáról már fentebb írtunk, de déli szomszédunk bajnokságának listavezetője mellett még a skót, a cseh, valamint a portugál éllovas is megpróbálhat veretlen szezont teljesíteni.

Skóciában három fordulóval a bajnokság vége előtt a Glasgow Rangers megszerezte története 55. bajnoki címét, s mindezt veretlenül tette meg. A 35 forduló során 29-szer nyert, hatszor pedig döntetlent játszott a csapat, és egyetlen vereséget sem szenvedett el. A bajnokságból még három forduló van hátra.

Csehországban is van esély a veretlen szezonra, ugyanis a Slavia Praha 16 pont előnnyel áll a tabella élén, és 29 bajnokija során még egyetlen vereséget sem szenvedett, 23 győzelem és hat döntetlen a csapat mérlege. A Slavia remek szezont fut, hiszen amellett hogy utcahosszal vezeti a bajnokságot, az Európa Ligában egészen a negyeddöntőig menetelt.  A cseh éllovasnak még öt fordulót kell veretlenül teljesítenie.

A cseh ligához hasonlóan Portugáliában is öt kör van hátra a 2020/2021-es szezonból, ahol a Sporting CP 29 forduló után egyelőre veretlenül vezeti a bajnokságot. 22 meccset nyert és hétszer játszott döntetlent. 

Az európai TOP 5 közül az olasz Inter viszi a prímet

Végezetül nézzük meg az európai labdarúgás öt legerősebb bajnokságát, vagyis a német, az olasz, a spanyol, a francia, valamint az angol első osztályt.

A német Bundesligát a 30-szoros bajor bajnok Bayern München vezeti, amely eddig négy bajnokiját vesztette el a 31-ből, de így is magabiztos előnnyel áll a tabella élén. Franciaországban kisebb meglepetésre, négy fordulóval a bajnokság vége előtt nem a PSG áll az élen, hanem a párizsi sztárklubot három ponttal megelőző Lille. A négyszeres francia bajnok 34 bajnokijából 21-et megnyert, tíz döntetlenje mellett három alkalommal kapott ki, míg elsőszámú üldözője nyolcszor hagyta el vesztesként a pályát. 

Spanyolországban hasonlóan szoros harc zajlik a bajnoki címért, mint a franciáknál, ugyanis a listavezető Atlético Madrid, a Real Marid, a Barcelona és a Sevilla mindössze három pontra van egymástól. Egyelőre az Atlético áll a legjobban, ám a tízszeres spanyol bajnok az idei szezonban már négyszer is kikapott a 33 forduló alatt. A teljesség kedvéért, a Real Madrid ugyancsak négy vesztes bajnokival áll, míg a Barcelona ötször, a Sevilla pedig hétszer kapitulált.

Angliában, a Premier League-ben a Manchester City öles léptekkel halad története hetedik bajnoki címe felé. Az eddig lejátszott 33 fordulóban 24 győzelem és öt döntetlen mellett, Pep Guardiola együttese négyszer kapott ki.  A végére hagytuk az olasz Serie A-t vezető Intert, amely az eddig lejátszott 33 bajnokijából csupán kettőt vesztett el, 24-szer nyert, hétszer pedig döntetlent játszott. Ezzel az európai topbajnokságok közül a 18-szoros olasz bajnok áll a legjobban.

Sergei Rebrov csapatáé egész Európában az 5. legerősebb teljesítmény

A vizsgált bajnokságokat összefoglalva, egyelőre négy csapatnak van esélye arra, hogy veretlenül teljesítse a szezont: A szerb Crvena zvedza mellett, a cseh Slavia Praha, a skót Glasgow Rangers, valamint a portugál Sporting CP.  Csapatunknak nincs oka a szégyenkezésre, hiszen egyetlen bajnoki vereségével mindössze a fent említett négy együttes áll előttünk, míg Európában olyan klubokat előzünk meg, mint a holland sztárcsapat Ajax, a görög Olimpiakosz, a belga Club Brugge vagy az orosz Zenit. Ez is mutatja, hogy Lovrencsics Gergőék milyen erős szezont teljesítenek eddig.

A legkevesebb vereséggel álló klubok

0 vereséggel áll:

Glasgow Rangers (skót)  
Crvena zvezda (szerb)
Slavia Praha (cseh)
Sporting CF (portugál)

1 vereséggel áll:

Dinamo Kijev (ukrán) 
FTC (magyar)
Shkendija (észak-macedón)
Sheriff Tiraspol (moldáv)
Young Boys (svájci)

2 vereséggel áll:

Inter (olasz)
Qarabag (azeri) 
Ajax (holland)
Olimpiakosz Pireusz (görög)
Ludogorec (bolgár)

Cikkajánló

Bravúrban reménykednek a németek ellen

A Fradinak szurkoló hírességek közül „Kokó”, „Csuti” és DJ Náksi mondta el Eb-várakozásait.

„A Ferencváros egy lenyűgöző csapat, egy nagy család”

Első nyári igazolásunk, Isaac Pappoe elmondta, miért választotta a Ferencvárost – VIDEÓ!

Ghánai középpályást igazoltunk

A 20 éves Isaac Pappoe kétszer szerepelt hazája U20-as válogatottjában.

„Varga fejjátéka nemzetközi szinten is kiemelkedő”

A korábbi Fradi- és Stuttgart-játékossal, Lisztes Krisztiánnal beszélgettünk az Eb-ről.

Vonulás, megbotlás, költözés, készülés

Svájciakat dicsérő német lapok, bulizó szurkolók, hibaelemző válogatott - készülünk a németek ellen.

„A mester tudja, mire vagyok képes”

Botka Endre a svájci és német meccsről, pályára lépési és a válogatott továbbjutási esélyéről beszélt.

A szurkolók bevették Kölnt, folytatás Stuttgartban

Óriási buli és hagyományos közös vonulás a kölni stadionig, a magyar szurkolók ismét megmutatták - VIDEO

„A vereség miatt kevésbé érdekel, hogy betaláltam”

Az Eb-n Svájc ellen góllal bemutatkozó Varga Barna szerint a németek ellen is lehet keresnivalónk.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin