2021. július 12.
Egy éve hunyt el Szűcs Lajos
2020-ban ezen a napon hunyt el Szűcs Lajos, a Ferencvárosi Torna Club olimpiai bajnok labdarúgója.

A vajdasági Apatinban 1943. december 10-én született Szűcs Lajos különös kezdetek után jutott el a Fradiba, hiszen nevelőegyesülete az Újpesti Dózsa volt (1957-1962). Szűcs élvonalbeli debütálására már mégsem Újpesten, hanem a Dorogi Bányász színeiben került sor.

- A kezdet minden egyes momentumát fel tudom idézni. Az 1957-es esztendőt, amikor igazolt játékos lettem, az 1961-es UEFA-tornát, amelyről hazatérve váratlanul eltanácsoltak a Dózsától, az Újpest–Dorog edzőmeccset, amely után – mintegy mentőövként – Buzánszky Jenő feltette a kérdést: volna-e kedvem Dorogon focizni? Itt van előttem az első NB I-es mérkőzés is: a Fáy utcában vendégeskedtünk, s bár öt gólt kaptunk a Vasastól, Buzánszky elégedett volt bemutatkozásommal – emlékezett vissza pályafutása kezdetére a későbbi olimpiai bajnok játékos a tempofradi.hu oldalon elérhető interjúban. - Azután 1966-ban megkeresett a Ferencváros. Mit mondjak, nem akármilyen érzés fogott el, hogy azokkal játszhatok majd együtt, akiktől nemrégen még autogramot kértem… Nem csoda, hogy túlfűtött voltam, s a pályán szinte mindenkinek nekirontottam. Emlékszem, Dalnoki éppen akkor vonult vissza, s a szurkolók ezt így kommentálták: „Nem kell félni, a Jenő helyett itt van a Szűcs!” Körülbelül egy év kellett ahhoz, hogy lehiggadjak, s hogy a labdaművész-társak közül ne lógjak ki a rengeteg „bruszttal”, a kezdeti csiszolatlansággal.

Nem lógott ki. A klubunknál töltött évek alatt (1966-1969) kétszeres magyar bajnok, a nemzeti válogatottal pedig olimpiai bajnok lett (1968, Mexikóváros), nem mellesleg a Fradival bejutott a Vásárvárosok Kupája 1968-as fináléjába is. A Leeds United ellen összesítésben 1-0-ra elveszített döntő mindkét mérkőzésén pályára lépett. Még abban az évben, illetve három esztendővel később, 1971-ben is ő lett az év magyar labdarúgója, sőt, 1968-ban Albert Flórián, Novák Dezső és Farkas János társaságában a világválogatott tagjaként pályára léphetett a brazilok ellen is.

- A Fradinak köszönhetem a csodálatos emlékeimet, hiszen itt értem el a fantasztikus eredményeket. Itt lettem válogatott, olimpiai bajnok, világválogatott, bajnokcsapat tagja. Mit kívánhattam volna még? Boldog vagyok, hogy idekerültem, és hozzásegítettek ahhoz, hogy ezt mind el tudjam érnimondta a FradiMédiának 2018 decemberében.

Szűcs Lajos a Fraditól a Honvédhoz távozott, a kispesti klub játékosaként lett olimpiai ezüstérmes, valamint Eb-negyedik 1972-ben. Végül a Vasas Izzónál fejezte be profi pályafutását. A válogatottban 37 alkalommal, klubunk színeiben pedig összesen 141 mérkőzésen játszott, zöld-fehérben tíz gólt szerzett – kettő igazán emlékezetes maradt számára.

- Az 1966-os, 7-1- es örökrangadóra emlékszem vissza a legszívesebben a Fradi-meccseim közül – olvasható a tempofradi.hu-n elérhető beszélgetésben. - Akkor két gólt szereztem, ráadásul amolyan hálószaggató gólok voltak… a labda a sarokban a hálótartó vasra „csavarodott…” Mivel egy meccsen sohasem lőttem két gólt, ez mindenképpen nagy emlék. Azon kívül az Újpestnek, amikor két meccsen a Népstadionban „tucatszám” rúgtuk a gólokat – majd a Megyeri úton, egy kupameccsen még hatot – szóval szép emlékek ezek!

Szűcs Lajos az aktív évek végeztével nem sokáig tétlenkedett, 1980 és 1995 között a Ferencváros utánpótlás-, tartalék- és ifjúsági edzője, illetve alkalmanként a felnőttcsapat pályaedzője lett, 1981-ben pedig edzői oklevelet szerzett a Testnevelési Főiskolán. Legendás hármast alkottak a 2011-ben elhunyt Császárral, Albert Flóriánnal, akihez évtizedes barátság kötötte, valamint Rákosi Gyulával, aki ha a szükség úgy kívánta, a kórházban is minden eredményről tájékoztatta a 2018 decemberében combnyaktörésből lábadozó Szűcs Lajost.

- A kórházban töltött idő alatt szerencsére csak két mérkőzést nem láttam, de Gyuszi barátomtól kaptam a híreket, beszámolt mindenről, úgyhogy tájékozott voltam. Tudtam mindig mindentnyilatkozta akkor a fradi.hu-nak.

Szűcs Lajos és a Ferencvárosi Torna Club neve összeforrt egymással az évtizedek során. Az egykori hátvéd 1992-ben kiérdemelte az FTC aranydiplomáját, 1995-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, 2013-ban Gödöllő díszpolgára lett. Élete végéig irodája volt az FTC-MVM Népligeti Sportközpontban, betegen is többször elmondta, mennyire vágyik rá, hogy újra az imádott közegben lehessen, és megérte labdarúgócsapatunk 31. bajnoki címét is.

Szűcs Lajos nyugodjék békében, emlékét örökké megőrizzük!

Cikkajánló

Vonulás, megbotlás, költözés, készülés

Svájciakat dicsérő német lapok, bulizó szurkolók, hibaelemző válogatott - készülünk a németek ellen.

„A mester tudja, mire vagyok képes”

Botka Endre a svájci és német meccsről, pályára lépési és a válogatott továbbjutási esélyéről beszélt.

A szurkolók bevették Kölnt, folytatás Stuttgartban

Óriási buli és hagyományos közös vonulás a kölni stadionig, a magyar szurkolók ismét megmutatták - VIDEO

„A vereség miatt kevésbé érdekel, hogy betaláltam”

Az Eb-n Svájc ellen góllal bemutatkozó Varga Barna szerint a németek ellen is lehet keresnivalónk.

Rossi: Svájc váratlant húzott ellenünk

A szövetségi kapitány szerint az első félidő ráment a svájciak trükkjére, 2-3 jó teljesítményt látott csak.

Varga gólt fejelt, de kikaptunk Svájctól

Gólkirályunk találata csak a szépítésre volt elég a szünetben már kettővel vezető Svájc ellen az Eb-n.

Varga Barna: három ki-ki meccs vár ránk

A FradiMedia exkluzív tartalmakkal jelentkezik az Európa-bajnokság alatt Németországból.

Panenka a Groupama Arénában panenkázott

Különleges vendéget köszönthettünk 35-szörös bajnok férfi labdarúgócsapatunk otthonában, a Groupama Arénában.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin