2021. január 18.
EL-csoportkörös, „ismerős” jobbhátvéddel erősítünk
Klubunk a Moldétól szerződtette az MLS- és norvég bajnoki aranyérmes, 25 éves Henry Wingót.

Harmincegyszeres magyar bajnok férfi labdarúgócsapatunk szerződtette az Európa Liga kieséses szakaszába jutott Molde észak-amerikai és norvég bajnok játékosát, Henry Wingót. A 25 éves, amerikai futballista jobbhátvédként és szélsőként is bevethető. Wingo szeptemberben játszott a mieink elleni, 3-3-as döntetlennel zárult norvégiai, Molde-FTC Bajnokok Ligája-playoff mérkőzésen is.

 

Bemutatás

Henry Wingo 1995. október 4-én született a Washington állambeli Seattle-ben. A helyi csapatban, a 2007-ben alapított Seattle Sounders FC-ben kezdett futballozni, itt írta alá első szerződését is. Két évet töltött a klub utánpótlásában, majd 2014-ben az U23-as csapattól a Washington Huskies együtteséhez került. A klub fél évvel később kölcsönadta a PSA Elite-nek, de három hónappal később visszatért Washingtonba.

2017 januárjában újra nevelőegyesületében játszhatott, ahol egy rövid kitérővel megjárta a klub második csapatát is. A Sounders FC megválni nem szeretett volna tőle, így többször is kölcsönadta a másodosztályban szereplő - az időközben Tacoma Defiance névre átkeresztelt – második számú csapatának. Tagja volt a Seattle felnőtt csapatának abban a szezonban, amikor az együttes megnyerte az észak-amerikai labdarúgó bajnokságot, azaz az MLS-t.

A védelem és a középpálya jobb-, illetve baloldalán ugyancsak bevethető amerikai labdarúgó 2019 augusztusában igazolt a tengerentúlra, a Ferencváros által is jól ismert Moldéhoz. Első norvégiai szezonjában (Norvégiában őszi-tavaszi a bajnokság lebonyolítása) a csapattal megnyerte a bajnokságot, kivívva ezzel a Bajnokok Ligája selejtezőjében való indulás jogát.

A Molde a selejtezőket egészen a rájátszásig sikeresen vette. A Ferencvárossal a Bajnokok Ligája kétmérkőzéses playoffjában találkozott Wingo. Az amerikai védő a párharc első, 3-3-ra végződő találkozóján végig a pályán volt. Miután a Fradi az idegenben szerzett találatainak köszönhetően bejutott a Bajnokok Ligája főtáblájára, a norvég bajnok az Európa Liga csoportkörében folytathatta a szereplést. Wingo a hat csoportmérkőzésből négyen végig a pályán volt: az Arsenal elleni két összecsapáson, valamint a Dundalk és a Rapid Wien elleni győzelem alkalmával. Wingo remekül szerepelt a csoportban a Moldéval, amely 10 pontot szerzett és második helyen továbbjutott az egyenes kieséses szakaszba.

Wingo rendszeresen pályára lépett a 2020-as norvégiai bajnokságban is, húsz bajnokin szerepelt, ezeken két gólt szerzett és volt egy gólpassza is. A Molde ebben az esztendőben az ezüstérmet szerezte meg hazájában.

A nagy munkabírású játékos 2020. július 15-én szerezte első gólját a norvégoknál, a Viking ellen 5-0-ra megnyert bajnokin ő szerezte csapata negyedik találatát – nem is akármilyen erővel bombázott az ellenfél kapujába.

2020. szeptember 19-én, egy Valerenga ellen 2-1-re elveszített bajnokin második gólját is meglőtte. Az amerikai védő a 95. percben vette be az oslói együttes kapuját.

Névjegy
Név: Henry Wingo
Születési idő, hely: 1995. október 4., Seattle, Washington (Amerikai Egyesült Államok)
Korábbi klubjai: Washington (2014-2015), PSA Elite (2015 - kölcsönben), Washington (2015-2017), Sounders FC (2017-19), Sounders FC II (2017 - kölcsönben), Tacoma Defiance (2018-2019 - kölcsönben), Molde (2019-2021)
Sikerei: norvég bajnok (2019), norvég ezüstérmes (2020), MLS-bajnok (2019)

Cikkajánló

Wingo: „Már megtapasztaltam, milyen erős a Ferencváros”

Itt láthatja új igazolásunk, Henry Wingo első nyilatkozatát a Fradi játékosaként.

„A Ferencváros jelent számomra mindent”

Ma ünnepli ötvenkettedik születésnapját Lipcsei Péter, labdarúgóklubunk legendája.

Mezőkövesden a Fradi-minibusz

Drukkereink a Mezőkövesd elleni mérkőzés idején is beszerezhetik kedvenc Fradi-terméküket.

Dibusz bizonyított a kapitánynak

Labdarúgócsapatunk kapusa, Dibusz Dénes értékelte a válogatott Koszovó ellen 2-0-ra megnyert meccsét - VIDEÓ!

Szevikjan gólt lőtt, Ben Romdhane kezdett

Örmény játékosunk Csehország ellen volt eredményes, míg tunéziai középpályásunk Új-Zéland ellen játszott.

Dibusszal és Vargával győzte le Koszovót a válogatott

Dibusz Dénes kezdőként, Varga Barnabás csereként játszott a Puskás Arénában 2-0-ra megnyert meccsen.

Köszönünk mindent, Toki!

Öt magyar bajnoki cím, egy Magyar Kupa, három UEL- és egy BL-csoportkör után Tokmac Nguen távozik az FTC-től.

„Dénes a legkiválóbb magyar csapat kapusa”

Marco Rossi a Koszovó elleni mérkőzés előtt beszélt várakozásairól és Dibusz Dénesről is.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin