2021. szeptember 15.
EL-lenfélmustra, 1. rész: Bayer Leverkusen
Első UEFA Európa Liga-ellenfelünk a játékoskeretek összértéke alapján kiemelkedik a G-csoportból.

Magyar bajnok férfi labdarúgócsapatunk 2021. szeptember 16-án, csütörtökön 18.45-kor a német Bayer Leverkusen vendégeként kezdi meg szereplését az UEFA Európa Liga G-csoportjában. EL-lenfélmustra elnevezésű sorozatunk 1. részéből minden fontos információt megtudhat a „gyógyszergyári” együttesről!

A kezdetek

A klubot 1904-ben a Bayer-gyógyszergyár dolgozói alapították, innen a becenév, a „Werkself”, azaz a „gyógyszergyáriak”. A futballcsapat megalapítása további négy évet váratott magára, erre végül 1907. március 31-én került sor. A csapat színe a kezdetektől fogva vörös és fekete. Az akkor még Fußballverein 04 Leverkusen néven indult együttes a kölni körzeti másodosztályban kezdte. Innen még hosszú út vezetett az élvonalbeli tagságig, a német elsőosztályban, azaz a Bundesligában ugyanis csupán 1979-ben debütálhatott a Bayer.

 

A bajnoki cím még nem jött össze

A Bayer Leverkusen a 2020/2021-es bajnokság hatodik helyezettjeként automatikusan tagja az EL idei csoportkörének, ám messze nem ez a csapat eddigi legjobb eredménye. A gyógyszergyáriak bár többször is versenyben voltak a bajnoki címért, mostanáig még nem sikerült elhódítaniuk a serleget. Eddig ötször végeztek második helyen a Bundesligában (legutóbb 2011-ben). Ennél sikeresebb volt a csapat a német kupasorozatban, melyet 1993-ban megnyert, sőt: ugyanebben az évben a Német Szuperkupát is elhódította a Leverkusen.

A Bayer Leverkusen jelenlegi vezetőedzője, a 42 éves svájci szakember, Gerardo Seoane 2021 nyarán vette át a csapat irányítását

 

Az a feledhetetlen 2002-es finálé...

A Bayer máig legnagyobb nemzetközi kupasikere az 1987/1988-as kiírás végén büntetőkkel megnyert döntő az Espanyol ellen (akkori nevén) az UEFA-kupában, de a klubnál méltán lehetnek büszkék a 2002-es Bajnokok Ligája-döntővel végződő menetelésre is. Noha a fináléban 2-1-re a Real Madrid győzött, az a mérkőzés alighanem örökké része lesz a futballtörténelemnek – a leverkuseniek bánatára leginkább Zinédine Zidane fantasztikus góljának köszönhetően.

A Bayer 2010 óta hetedszer mérettetheti meg magát az UEFA Európa Ligában (mindemellett hatszor a BL-csoportkörben is játszott, ott pedig négyszer az egyenes kieséses szakaszba is eljutott), de olyan még nem fordult vele elő, hogy nem jutott volna tovább az EL-csoportköréből. Tavaly a Slavia Praha, a Hapoel Beer-Sheva és a Nice mellett megnyerte EL-csoportját a Leverkusen, amely végül a legjobb 32 között a Young Boys ellenében kiesett.

 

18 éves tehetség és Eb-gólkirály a jelenlegi keretben

Az átigazolási ügyekben mértékadó hivatkozási alapnak tekinthető Transfermarkt szerint a Bayer Leverkusen keretének összértéke mintegy 352,75 millió euró, ez magasan a legtöbb a G-csoportban.

A Leverkusen legdrágább játékosa a német támadó középpályás, a mindössze 18 éves, mégis 45 millióra becsült Florian Wirtz, aki önmagában értékesebb, mint a Fradi komplett kerete. Hírnév tekintetében felveszi vele a versenyt a képünkön látható cseh futballista, Patrik Schick, aki Cristiano Ronaldóval holtversenyben a nyári Európa-bajnokság társgólkirálya volt öt találattal.

 

A csütörtöki meccs helyszíne…

…a leverkuseni Bay Arena. A Bayer Leverkusen stadionja 30.210 néző befogadására alkalmas, csütörtökön azonban biztosan nem lehetnek ennyien, a járványhelyzet miatt ugyanis korlátozzák a nézőszámot. Maga az aréna 1956-ban épült, de 2009-ben felújították.

Fotók forrása: https://www.facebook.com/bayer04leverkusen

Cikkajánló

„Nem készülünk rotálásra a Fradi ellen”

Első EL-ellenfelünk vezetőedzője hangsúlyozta, semmiképpen sem szabad lebecsülni a Ferencvárost.

Bayer Leverkusen–FTC: megérkeztünk Németországba!

Csapatunk szerda este már a csütörtöki mérkőzés helyszínén, a BayArenában tréningezik.

„Az anyám!”: Dibusz és az FTC ajándéka Bodrogi Gyulának

A Nemzet Színésze nemrég ünnepelte 90. születésnapját, klubunk pedig emlékezetes ajándékkal lepte meg – VIDEÓ!

Botka Varga Barnabásnak adott tippeket, de megfogadta?

Focistáink ismét fát ültettek a Budakeszi Vadasparkban, ahol Dibusz Dénes kisfia ismét ellopta a showt – VIDEÓ

Sajtóakkreditáció a DVSC elleni bajnokira

A sajtó munkatársai május 2., csütörtök 12.00-ig adhatják le akkreditációjukat a vasárnapi bajnokira.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin