2020. június 15.
Eldőlt: ők a Fradi történetének legjobb légiósai!
Csaknem tízezer szavazat alapján eldőlt, kik a Fradi labdarúgó-történelmének legjobb légiósai!

Május 20-án a Zöld és fehér magazin és a fradi.hu közös játékában szavazást indítottunk arról, kit látnak szurkolóink az 1900-ban megalapított labdarúgó-szakosztály 120 éves történetének legjobb külföldi labdarúgójának. Összeállítottunk egy 30 fős listát, az ott található futballisták közül bárkire lehetett szavazni, de csak egy játékost lehetett megjelölni.

Még az utolsó napokban is történtek változások, a szavazást azonban június 12-én, éjfélkor lezártuk, csaknem tízezer szavazat alapján dőlt el, ki a Fradi történelmének legjobb légiósa! Cikkünk alján megtalálják a teljes listát, ám előtte nézzük meg, kik azok, akik odafértek a dobogóra!

3. ZORAN KUNTICS

A dobogó alsó fokán korábbi szerb csatárunk, Zoran Kuntics végzett, aki a szavazatok 9%-át gyűjtötte be, megelőzve a negyedik helyen záró Szergej Kuznyecovot.

A gólerős csatár 1995 nyarán érkezett a Fradihoz a Parmalattól (a Videoton elődje), és első tétmeccsén rögtön két gólt is szerzett. Három hét múlva örökre beírta magát a ferencvárosi történelemkönyvekbe, 1995. augusztus 9-én lőtte ferencvárosi pályafutása legfontosabb gólját Brüsszelben az Anderlecht ellen, a Bajnokok Ligája selejtezőjében:

Huszonhét bajnoki mérkőzésén hatszor volt eredményes ebben a szezonban, magyar bajnoki címmel távozott Ciprusra, az AEK Larnaca csapatához. Egy év után újra Magyarországon futballozott, a Vasas, majd újra a Videoton játékosa lett, később edzőként visszatért a Fradihoz, az utánpótlásban és a felnőttcsapatnál is dolgozott.

2. LEONARDO SANTIAGO

A második helyen a brazil Leonardo végzett. A brazil támadó kétségtelenül az egyik legtechnikásabb labdarúgó, aki valaha is felhúzta a Fradi-mezt. A holland Feyenoordnál lett profi labdarúgó, de játszott az Ajaxnál és az RB Salzburgnál is, onnan érkezett hozzánk 2013 februárjában, akkori vezetőedzőnk Ricardo Moniz hívására, akivel előtte és utána is több helyen együtt dolgozott.

Az FTC színeiben 32 mérkőzésen lépett pályára, 7 gólt szerzett, Ligakupát és NB I-es bronzérmet nyert, váratlan megoldásai és cselei élményszámba mentek, nem véletlen, hogy sok szurkolónk őriz szép emlékeket róla, különösen, hogy „halhatatlan” lett, amikor 2014-ben egy felejthetetlen győztes gólt lőtt az Újpestnek a Szusza Ferenc Stadionban: 

Leonardo Fradi-mérkőzéseinek száma egyrészt amiatt nem volt magasabb, mert 2013-ban a Győr elleni mérkőzésen Marek Strestík brutális belépője után szárkapocscsont-törést szenvedett, ami miatt hónapokat kellett kihagynia, másrészt az is hozzátartozik a történetéhez, hogy fegyelmi okok miatt kellett távoznia 2014 nyarán.

1. MUHAMED BESIC

A dobogó első fokán a bosnyák Muhamed Besic végzett, azaz olvasóink szerint ő a Fradi történelmének legjobb légiós labdarúgója!

Muhamed Besic 2012 nyarán érkezett az FTC-hez, csupaszív, lelkes játékát hamar megszerették a Fradi-szurkolók. Amellett, hogy minden mérkőzésen a maximumot nyújtva küzdött, különleges volt benne, hogy több poszton is kiválóan megállta a helyét, játszott középső védőt, jobbhátvédet és középpályást (többnyire védekezőt) is. A Fradiban 71 mérkőzésen lépett pályára, és két találatot szerzett, köztük az alábbit is, amit utólag „gengsztergólnak” nevezett:

Besic nevét 2014 nyarán a Fradi-szurkolók után egész Magyarország megtanulta, ekkor ugyanis Bosznia-Hercegovinával a világbajnokságon szerepelhetett. Ráadásul nem is epizódszerepben: mindhárom csoportmeccset végigjátszotta, Argentína, Nigéria és Irán ellen is ő volt a bosnyákok egyik szűrője, egy egész ország csodálta, hogy az NB I-es színvonalhoz szokott játékos hogyan áll helyt még Lionel Messivel szemben is.

A vb-n látottak alapján egyértelmű volt, hogy Besic kinőtte az NB I szintjét, a nagy nyugati bajnokságok első osztályú csapatainak ajánlatai közül válogathatott, végül a Premier League-ben kötött ki, az Everton csaknem ötmillió eurót fizetett érte. Azóta 46 PL-mérkőzésen lépett pályára, de az előző éveket többnyire kölcsönben töltötte, a Middlesbrough-nál, valamint a Sheffield Unitednél. Május végén lejárt utóbbi klubnál a kölcsönszerződése, így visszatért Liverpoolba, ahova még egy évig köti a megállapodása.

AZ FTC 120 ÉVES LABDARÚGÓ-TÖRTÉNELMÉNEK LEGJOBB LÉGIÓSAI
VÉGEREDMÉNY

A Fradi legjobb légiósa szavazásán csaknem tízezer szavazat alapján az alábbi sorrend alakult ki:

1. Muhamed Besic - 1705
2. Leonardo Santiago - 1255
3. Zoran Kuntics - 847
4. Szergej Kuznyecov - 621
5. Leandro de Almeida - 586
6. Igor Nicsenko - 547
7. Isael da Silva - 503
8. Miha Blazic - 436
9. Vladan Csukics - 394
10. Davide Lanzafame - 349
      Somália - 349
12. Tokmac Nguen - 337
13. Vasile Miriuta - 328
14. Goran Kopunovics - 299
15. Fernando Gorriaran - 294
16. Joseph Paintsil - 286
17. Roland Lamah - 139
18. Marek Penksa - 117
19. André Schembri - 80
20. Dragan Vukmir - 62
21. Emir Dilaver - 33
22. Kenneth Christiansen - 32
23. Eugen Neagoe - 28
24. Eldar Civic - 24
25. Matthew Lowton - 22
      Adem Kapic - 22
27. Dejan Milovanovic - 18
28. Justin Haber - 10
      Marcel Heister - 10
30. Marko Ranilovic - 6

Cikkajánló

„Örülök, hogy segíthettem a csapatnak döntőbe jutni”

A Nyíregyháza 2-1-es legyőzése után a mindent eldöntő gól szerzője, Edgar Szevikjan értékelt.

Leandro: „Az utolsó pillanatig hittünk a fordításban”

Pályaedzőnk, Leandro de Almeida a győzelem után kiemelte a csapat küzdeni tudását és akarását.

A hajrában harcoltuk ki a kupadöntőt!

35-szörös bajnok férfi labdarúgócsapatunk 2-1-re nyert a Nyíregyháza ellen a MOL Magyar Kupa elődöntőjében.

Exkluzív: ilyen a bajnoki pezsgőfürdő Fradi-módra

Ünneplés a szurkolókkal a pályán, nagy buli a színfalak mögött, így ünnepeltük a 35. bajnoki címet – VIDEÓ!

Különleges anyák napi akció a DVSC elleni mérkőzésre

A DVSC elleni találkozóra az édesanyák belépőjét 50 százalék kedvezménnyel lehet megvásárolni.

FTC-DVSC: Jegyinformációk

Elindult a jegyértékesítés a DVSC elleni május 5-i hazai bajnokinkra.

Anyák napi ajánlat

Harmincöt százalékos kedvezménnyel vásárolhatják meg a női kapucnis pulóvert és a pamut melegítőnadrágot.

„Ahhoz, hogy duplázzunk, minden erőnkre szükség van”

Vezetőedzőnk, Dejan Sztankovics mondta el várakozásait a szerdai, Nyíregyháza elleni Magyar Kupa-elődöntőről.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin