2022. március 31.
Elhunyt Friedmanszky Zoltán
Egykori labdarúgónk 87 évet élt.

Március 31-én, életének 88. évében elhunyt a Ferencvárosi Torna Club egykori kiváló labdarúgója és edzője, Friedmanszky Zoltán.

Friedmanszky Zoltán 1934.10.22-én született Ormospusztán (ma Ormosbánya). Szülőhelyén ismerkedett meg a labdarúgás alapjaival, diákként az esztergomi, majd a kiskunfélegyházi testnevelési gimnázium tanulója volt, később a Kiskunfélegyházi Vasas színeiben mutatkozott be a másodosztályú bajnokságban. Ezt a csapatot 1953-ig erősítette, majd a Testnevelési Főiskolán (TF) tanult, ebben az időszakban pedig a korabeli szabályoknak megfelelően csak a főiskolai csapat igazolt játékosa lehetett. Noha az akkori rendszer nyomására Kinizsire átkeresztelt Fradi már 1954-ben próbajátékra hívta, végül csak a TF elvégzését követően, 1957-ben igazolhatott a Ferencvároshoz, ahol első mérkőzését az ausztrál Perth városában játszotta Ausztrália ellen 1957.06.29-én.

A néhai támadó 1964.11.18-ig szolgálta a Ferencvárost, amelynek színeiben 162 alkalommal lépett pályára és 83 gólt szerzett. Rögtön az első szezonjában (társ)gólkirály lett, az 1957/1958-as idény végére 16 találatig jutott. Kétszer, 1963-ban és 1964-ben volt magyar bajnok, 1956-ban pedig MK-győztes, de tagja volt az 1963-as VVK-elődöntős és az 1965-ös VVK-győztes együttesnek is. Noha az 1958-as vb-re utazó magyar válogatottban kerettag volt, sem akkor, sem később nem mutatkozott be a nemzeti csapatban.

Friedmanszky Zoltán a sportpályafutása befejezése után kezdetben utánpótláscsapatokkal foglalkozott az FTC-nél, játékosa volt mások mellett Ebedli Zoltán is. Később öt évet töltött Kubában, ahol egy iskolában tartott tornaórákat. Hazatérését követően tanított Budaörsön, majd trénerként irányította a Szolnoki MTE-t, 1978-1980 között pedig a Ferencváros felnőttcsapatának vezetőedzője volt. Az 1978/1979-es bajnokságban elért második helyet 1979/1980-ban egy hatodik hely követte. Ezt követően Friedmanszky Zoltán továbbállt: egy évet töltött el a KSI-nél, majd Kuvaitban vállalt munkát. Újabb hét év után, 1988-ban tért vissza Magyarországra, később ismét utánpótlásedző volt a Fradinál.

Friedmanszky Zoltán 87 évet élt. Noha futballkarrierje idejekorán véget ért, örökre fradista maradt – vallott erről két éve, a Gólkirályok ünnepén, ahol külön köszöntötték.

Nyugodjék békében! Emlékét örökké megőrizzük!

Cikkajánló

Közösen ültetett fát az FTC és a Provident

A pénzügyi szolgáltató vállalat Provigreen elnevezésű programjában az április a fenntarthatóságról szól.

A Föld Napja: Szedd össze magad!

A Föld Napja alkalmából különleges eseménnyel készül klubunk a Kisvárda elleni labdarúgó bajnokira.

Zachariassen is nézett, amikor Wingo rávágta, hogy…

Futballistáinkat különleges játékra hívtuk, amelyben az Újpest, a Barca és a Liverpool is pontot ért - VIDEÓ

Elindult a jegyértékesítés az MK-elődöntőre

Férfi labdarúgócsapatunk április 24-én, szerdán 20 órakor lép pályára a Nyíregyháza ellen.

Így lehetünk bajnokok szombaton

Férfi labdarúgócsapatunk közel került a bajnoki cím megvédéséhez.

Fradi Kamion a Kisvárda elleni meccsen

A Kisvárda elleni bajnoki előtt drukkereink 14 és 17 óra között megcsodálhatják országjáró járművünket.

FTC-Kisvárda: íme, a meccsnapi ajánlatunk

Ezúttal a Fradi ágyneműket vásárolhatják meg jelentős kedvezménnyel.

Sajtóakkreditáció a Kisvárda elleni bajnokira

A sajtó munkatársai április 19., péntek 12.00-ig adhatják le akkreditációjukat a szombati bajnokira.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin