2022. december 29.
Elhunyt Pelé, akit egykor az Üllői úton is ünnepeltek
A brazilok „Fekete Gyöngyszemének” emléke előtt tisztelgünk.

Gyászol a futballvilág: 82 éves korában elhunyt a világhírű brazil labdarúgó, Pelé. A háromszoros világbajnoknál 2021 augusztusában diagnosztizáltak vastagbélrákot, ami miatt többször is kórházi kezelést kapott – az idei világbajnokság alatt, november 30-án is kórházba szállították, ám az orvosok a kezelések ellenére nem tudták megmenteni életét. Az alábbiakban a „Fekete Gyöngyszemnek” becézett egykori Santos-csatár pályafutásáról és egy Üllői úti látogatásáról emlékezünk meg.

Páratlan eredménysor

Pelé Edson Arantes do Nascimento néven, Minas Gerais szövetségi állam Coracoes kisvárosában született 1940. október 23-án. Futballozni 12 évesen egy helyi klubban, a Bauru AC-ben kezdett. Négy évvel később, 1956-ban lett a Santos játékosa, ott 15 évesen debütált a felnőtt csapatban.

São Paulo állam bajnokságát 10, a korszak legfontosabb brazil trófeáját, a Taça Brasilt 5 alkalommal nyerte meg 1961 és 1965 között. A mai brazil bajnokság elődjének számító Taça de Prataban 1968-ban nyert aranyérmet. Kétszer, 1962-ben és 1963-ban is elhódította csapatával a Libertadores-kupát, és a Világkupát is. Miután 1975-ben elhagyta a Santost, 1977-ben a New York Cosmos színeiben megnyerte az amerikai labdarúgó bajnokságot.

Pelé a klubszinten megnyert címek mellett háromszor hódította el a sportág legfontosabb trófeáját, a világbajnoki serleget: Brazília színeiben 1958-ban, 1962-ben és 1970-ben nyert vb-t. Rajta kívül máig nincs még egy olyan labdarúgó, aki háromszoros vb-győztesnek vallhatná magát. Válogatott 1957 és 1971 között volt, összesen 92 alkalommal lépett pályára a brazil nemzeti együttesben, 77 gólt szerzett. A mai napig ő a legfiatalabb világbajnoki gólszerző, 17 éves volt, amikor Wales ellen betalált 1958-ban.

Amikor Pelé pályára lépett a Ferencváros otthonában

A „Fekete Gyöngyszem” többször is járt hazánkban, egyszer, 28 évvel ezelőtt azonban pályára lépett az akkor 20 éve átadott régi Üllői úti stadionban. Az 1994. szeptember 16-án rendezett gálamérkőzésen az egykori válogatott labdarúgókból álló Brasil Masters Team és a Magyar Csillagok csapata csapott össze egymással.

A mérkőzés előtti estén Pelé szeretettel, sportbarátként köszöntötte 53. születésnapja alkalmából a magyar futball eddigi egyetlen aranylabdását, a Ferencváros történetének meghatározó alakját, Albert Flóriánt – a gálavacsorán több ikonikus felvétel is készült, a fotósok együtt kapták lencsevégre Albert Flóriánt, Pelét és Puskás Ferencet. Pelé a gála apropóján természetesen vizitált a Fradi futballmúzeumában is, a mérkőzés felvezetéseként pedig tucatnyi labdát rúgott, illetve fejelt a lelátókra a nézők legnagyobb örömére.

A gálameccset a kor legsikeresebb magyar játékvezetője, Puhl Sándor dirigálta, a Brasil Masters Team 1-0-ra győzött egy hosszabbításban szerzett góllal.

Edson Arantes do Nascimento, azaz Pelé emlékét örökké megőrizzük!

Fő képünkon balról jobbra: Az FTC legendás krónikása, Nagy Béla, Pelé és Albert Flórián.
(Fotók: tempofradi.hu)

Cikkajánló

Exkluzív: ilyen a bajnoki pezsgőfürdő Fradi-módra

Ünneplés a szurkolókkal a pályán, nagy buli a színfalak mögött, így ünnepeltük a 35. bajnoki címet – VIDEÓ!

Különleges anyák napi akció a DVSC elleni mérkőzésre

A DVSC elleni találkozóra az édesanyák belépőjét 50 százalék kedvezménnyel lehet megvásárolni.

FTC-DVSC: Jegyinformációk

Elindult a jegyértékesítés a DVSC elleni május 5-i hazai bajnokinkra.

Anyák napi ajánlat

Harmincöt százalékos kedvezménnyel vásárolhatják meg a női kapucnis pulóvert és a pamut melegítőnadrágot.

„Ahhoz, hogy duplázzunk, minden erőnkre szükség van”

Vezetőedzőnk, Dejan Sztankovics mondta el várakozásait a szerdai, Nyíregyháza elleni Magyar Kupa-elődöntőről.

Varga Barnabás a gólátlag-rangsor élén

72 ligát figyelembe véve támadónk rendelkezik a legjobb átlaggal a büntetők nélküli gólszerzést illetően.

FTC35: Dibusz Dénes elitklubba lépett

Kapusunk a jövőben komoly rekordokat dönthet meg a bajnoki címek tekintetében.

FTC 35: TOP10-ben Európában

Cikkünkben megvizsgáltuk, hogyan állunk a bajnoki címek számában az európai összevetésben.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin