2021. február 11.
Emlékezetes debütálás, fieszta, esély a revánsra
Összegyűjtöttünk minden érdekes tudnivalót a Mezőkövesd elleni bajnoki előtt.

Sergei Rebrov csapata a szerdai, Dorog ellen 2-1-re megnyert kupamérkőzés után a bajnokságot vasárnap a Mezőkövesd Zsóry ellen folytatja. Az alábbiakban érdekességek, Fradi-kötődések segítségével mutatjuk be ellenfelünket szurkolóinknak.

Tavaly a legjobb szezonját zárta a Mezőkövesd

A borsodi klubot még 1975-ben alapították Mezőkövesdi Munkás Sportegyesület néven. A csapat az alakulásától kezdve egyre magasabb osztályokat megjárva végül 2013-ban került fel az első osztályba, ahol újoncként nem sikerült kivívnia a bennmaradást. A visszajutás a 2015/2016-os szezon végén sikerült, amikor a Gyirmót mögött a második helyen zárta a Mezőkövesd az NB II-t.

A klub a 2016/2017-es évadtól kezdve folyamatosan tagja az NB I-nek, ahol sorrendben két 9., egy hatodik és a legutóbbi szezonban egy negyedik helyet szerzett. A folyamatos fejlődést a tabellán elfoglalt egyre jobb helyezések mellett mi sem mutatja jobban, hogy az akkor még Kuttor Attila által irányított csapat a tavalyi Magyar Kupában (az idei szezontól MOL Magyar Kupa) egészen a döntőig menetelt, ahol aztán 2-1-re kikapott a Honvédtól.  

Izgalmas debütálás és bajnokavatás

Az eddigi, Mezőkövesd elleni találkozóink közül kettő igazán emlékezetes maradhatott szurkolóink, illetve Sergei Rebrov számára is. Az ukrán szakember 2018 nyarán, öt fordulót követően vette át Thomas Doll helyét a kispadon és az első NB I-es mérkőzésére éppen a borsodiak otthonában került sor. A roppant kiegyenlített találkozón sokáig úgy tűnt, hogy edzőnk egy 0-0-ás döntetlennel mutatkozik be a Fradiban, ám Böde Dániel a 91. percben megszerezte a meccs egyetlen gólját és ezzel a három pontot is az FTC-nek.

A másik emlékezetes összecsapásra 2020. június 27-én került sor a Groupama Arénában. Csapatunk már korábban bebiztosította 31. bajnoki címét, de a cél az volt, hogy szépen búcsúzzunk az Európa Liga csoportkört hozó 2019/2020-as szezontól. Az utolsó bajnoki fordulóban éppen a Mezőkövesdet fogadtuk a Groupama Arénában és hasonlóan Rebrov debütáló mérkőzéséhez, ezen a találkozón is egy gól döntött a javunkra. Tokmac Nguen a 41. percben talált a kövesdiek kapujába, eldöntve ezzel a három pont sorsát.

A győzelem mellett azonban még egy jeles apropója volt ennek a mérkőzésnek, ugyanis ezután vehették át játékosaink az aranyérmeket és emelhették a magasba a bajnoki trófeát. Kezdődhetett a 31. bajnoki címünk ünneplése és a Fradi Fieszta 2020.


Korábbi játékosunk és edzőnk irányítja a Mezőkövesdet

A Mezőkövesd Kuttor Attilával vágott neki a 2020/2021-es szezonnak, azonban november 11-én új edző került a klub kispadjára, méghozzá korábbi labdarúgónk, a Fradiban 269 meccsen 30 gólt szerző Pintér Attila, aki 2016-ban már dolgozott a borsodi alakulatnál. Korábbi hátvédünk két turnusban erősítette az FTC-t, először 1984 és 1989 között, majd az 1990/1991-es szezonban is, amikor a csapattal elhódította a Magyar Kupát. Ami játékosként nem sikerült - megnyerni a bajnokságot -, azt edzőként megcsinálta a Fradival Pintér Attila, akinek irányításával a mieink 57 ponttal (tizenhat győzelemmel, kilenc döntetlennel és hét vereséggel) megnyerték a 2003/2004-es bajnokságot. 

Ebben az évben az ősszel Garami József, tavasszal pedig már Pintér Attila által vezetett csapat a bajnokság mellett a Magyar Kupát és a Szuperkupát is elhódította.

Következő klubjával, a Matáv Sopronnal 2005-ben Magyar Kupát nyert (a döntőben éppen az FTC-t verve), míg a Győri ETO FC-vel bajnoki címet szerzett a 2012/2013-as szezonban. A győri évek után öt mérkőzésen át irányította a magyar nemzeti csapatot 2013 decembere és 2014 szeptembere között, majd ezt követően ült le először a Mezőkövesd kispadjára. Utoljára pedig a Puskás Akadémiát irányította 2016 és 2018 között, mielőtt 2020 novemberében elkezdte volna második mezőkövesdi időszakát. Amióta aláírt Mezőkövesden, Pintér Attila 10 bajnokin ült a klub kispadján, eddigi mérlege hat győzelem mellett két-két döntetlen és vereség.

Hazai pályán különösen erős a Mezőkövesd

A mostani szezonban a Mezőkövesd a 12 csapatos bajnokság 6. helyén áll 28 ponttal, nyolc győzelemmel, négy döntetlennel és nyolc vereséggel. A Pintér Attila által vezetett csapat remek formában játszik az utóbbi hónapokban, ugyanis utoljára tétmeccsen 2020. december 5-én szenvedett vereséget, akkor a ZTE tudta legyőzni a Mezőkövesdet 3-0-ra. Azóta vasárnapi ellenfelünk hét bajnokin veretlen maradt, öt győzelem mellett kétszer játszott döntetlent. Hazai pályán még inkább veszélyes a borsodi csapat, ugyanis pályaválasztóként legutóbb 2020. november 21-én kapott ki, akkor az MTK tudta elhozni a három pontot Mezőkövesdről. 

Van miért visszavágnunk a Mezőkövesdnek

Ami a két csapat NB I-es múltját illeti, eddig 15 bajnokit vívtunk a Mezőkövesddel, amelyekből tízszer a mieink nyertek, három döntetlen mellett a sárga-kékek kétszer tudták legyőzni az FTC-t, mind a két alkalommal hazai pályán. Vendégként utoljára 2019. április 13-án tudtuk elhozni a három pontot Mezőkövesdről, akkor Lasha Dvali és Bőle Lukács góljával 2-1-re nyertünk. Az utolsó, idegenbeli találkozónk a borsodiak ellen azonban nem úgy alakult, ahogy elképzeltük, ugyanis 2020. február 22-én Cseri Tamásék egy félidő alatt három gólt lőve, 3-0-ra legyőzték csapatunkat. Ezért a vereségért is vissza lehet vágni február 14-én, vasárnap 14.30-tól, amikor csapatunk ismét idegenben mérkőzik meg a Mezőkövesddel.

Cikkajánló

„Az anyám!”: Dibusz és az FTC ajándéka Bodrogi Gyulának

A Nemzet Színésze nemrég ünnepelte 90. születésnapját, klubunk pedig emlékezetes ajándékkal lepte meg – VIDEÓ!

Botka Varga Barnabásnak adott tippeket, de megfogadta?

Focistáink ismét fát ültettek a Budakeszi Vadasparkban, ahol Dibusz Dénes kisfia ismét ellopta a showt – VIDEÓ

Sajtóakkreditáció a DVSC elleni bajnokira

A sajtó munkatársai május 2., csütörtök 12.00-ig adhatják le akkreditációjukat a vasárnapi bajnokira.

„Örülök, hogy segíthettem a csapatnak döntőbe jutni”

A Nyíregyháza 2-1-es legyőzése után a mindent eldöntő gól szerzője, Edgar Szevikjan értékelt.

Leandro: „Az utolsó pillanatig hittünk a fordításban”

Pályaedzőnk, Leandro de Almeida a győzelem után kiemelte a csapat küzdeni tudását és akarását.

A hajrában harcoltuk ki a kupadöntőt!

35-szörös bajnok férfi labdarúgócsapatunk 2-1-re nyert a Nyíregyháza ellen a MOL Magyar Kupa elődöntőjében.

Exkluzív: ilyen a bajnoki pezsgőfürdő Fradi-módra

Ünneplés a szurkolókkal a pályán, nagy buli a színfalak mögött, így ünnepeltük a 35. bajnoki címet – VIDEÓ!

Különleges anyák napi akció a DVSC elleni mérkőzésre

A DVSC elleni találkozóra az édesanyák belépőjét 50 százalék kedvezménnyel lehet megvásárolni.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin