2020. augusztus 19.
Emlékezetes első meccsek a közelmúltból
Az elmúlt 25 évben többször is remekül rajtoltunk az európai kupaporondon, ezek közül válogattunk.

Bajnoki címvédő férfi labdarúgócsapatunk – zárt kapuk mögött - a svéd bajnok Djurgardent fogadja a Bajnokok Ligája selejtezőjének 1. fordulójában, szerda este 19 órától a Groupama Arénában. Az összecsapásra hangolva az elmúlt 25 évből összegyűjtöttünk öt olyan alkalmat, amikor jól, illetve emlékezetesre sikerült az első mérkőzés.

1995/1996 – Anderlecht-FTC 0-1, FTC-Anderlecht 1-1

Az egy idénnyel korábban megnyert bajnoki arany azt jelentette, hogy a ferencvárosiak indulhatnak a Bajnokok Ligája selejtezőjében, ahol az Anderlecht került az útjukba. Bár Vincze Ottó akkor azt nyilatkozta, hogy ő örül ennek a párosításnak, hiszen a belgák stílusa jobban fekszik az akkori Fradinak, mint mondjuk egy déli csapaté, a párharc egyértelmű esélyese a brüsszeli együttes volt, amely a lehető legerősebb klub volt a sorsolásnál.

Az első meccset Brüsszelben játszották a felek, ahol a zöld-fehérek rendre ellenálltak a hazai rohamoknak. A belga nyomást a második félidőben ki is tudták használni a mieink: Lisztes egy remek mélységi indítással kiugratta Kunticot, aki egy védővel a nyakán is gólt tudott lőni. Az Anderlechtet valósággal sokkolta a vendégtalálat, nem tudott felpörögni, így a Ferencváros jó helyzetből várhatta a visszavágót.

A találkozó után Albert Flórián, a szakosztály alelnöke így nyilatkozott: „Csodálatos dolgot vitt véghez a csapat, felnőttek a meglehetősen nehéz feladathoz. Remekül küzdöttek, érvényesült a szállóigévé vált jelmondat: egy mindenkiért, mindenki egyért.”

A budapesti visszavágót a Fradi kezdte jobban: bátor letámadásokkal a saját térfelére szögezte a belga együttest. Óriási lendülettel, hatalmas lelkesedéssel játszott a Ferencváros, ami jócskán megzavarta az Anderlechtet. A második játékrész eleje az elsőhöz hasonlóan a Ferencvárosról szólt. A sorozatos letámadásoknak meg is lett az eredménye: az 50. percben egy labdaszerzés után Kopunovic passzolt Kunticnak, aki az ötös sarkáról készítette vissza a labdát, Kopunovic pedig hat méterről lőtt a léc alá. Szinte felrobbant a stadion a hazai szurkolók mámoros örömétől. Tizenöt perccel később a semmiből jött a belga egyenlítés. Érezhető volt, hogy a Fradi elkezdett fáradni, ezért a szurkolók egy emberként biztatták a játékosokat, akik hősies küzdelemben kitartottak, így 2-1-es összesítéssel bejutottak a Bajnokok Ligája 16-os mezőnyébe.

Az örömmámorban úszó fradisták közül Novák Dezső vezetőedző nyilatkozott a történelmi győzelem után: „Mindkét mérkőzésen meg kellett szenvednünk a továbbjutásért. A visszavágó egyáltalán nem volt könnyebb. Úgy érzem, teljesen megérdemelten jutottunk tovább, hiszen mind fizikálisan, mind pedig technikailag felvettük a versenyt a nagyhírű ellenféllel szemben.”

2002/03 – FTC-Kocaelispor 4-0, Kocaelispor-FTC 0-1

Bő hét évvel később a Ferencáros a mai Európa Liga elődjében, az UEFA Kupa selejtezőjében mérettette meg magát. A 2002-es világbajnokságon 3. helyen zárt Törökország egyik klubcsapatát kapta a Fradi, a Kocaelisport. A találkozó előtt Lipcsei Péter úgy vélte, hogy nem szabad lebecsülni a török csapatot, hiszen ismerve az ország nemzeti csapatának eredményeit, nem lehetett könnyű ellenfélre számítani.

A Fradi ezzel együtt is remekül kezdett, Tököli révén már a tizedik percben sikerült megszerezni a vezetést. A csapat egy pillanatra sem állt le: nagy elánnal, szemre is tetszetős játékkal rukkolt elő. Ennek lett az eredménye a 30. percben pont Lipcsei Péter találata. A fordulás után kissé változott a játék képe, az állás azonban nem. A hajrához közeledve előbb Dragóner lőtte a harmadikat, majd az utolsó percben Tököli tette fel az i-re a pontot.

A mérkőzés után ismét Lipcseit találták meg az újságírók, aki így értékelt: „Türelmesen, taktikusan játszottunk, ez győzelem az egész csapat diadala. Boldog vagyok, hiszen nagyon kellett most ez a siker. Ez a csapat megérdemli a biztatást!”

A magabiztos előny tudatában a Ferencváros nyugodt, fegyelmezett játékot mutatott az izmiti visszavágón. A hazaiak előre megjósolt nagy rohamai elmaradtak, sokkal inkább a zöld-fehérek előtt adódtak lehetőségek. A 31. percben a Fradi szerezte meg a vezetést egy gyorsan elvégzett szabadrúgást követően, amikor Lipcsei egyedül tört kapura, majd nyolc méterről annak közepébe gurított. A szünet után teljesen lemondva a védekezésről ment előre a hazai csapat, ami kissé meglepte a mieinket, de a helyzeti előnyt nem tudta gólra váltani a Kocaelispor. A két mérkőzés alapján a Fradi teljesen megérdemelten jutott az UEFA Kupa második körébe.

Akkori vezetőedzőnk, Garami József így értékelt: „Nehéz mérkőzés volt, örülök, hogy kettős győzelemmel, kapott gól nélkül jutottunk tovább. A mai futballban óriási értéke van egy ilyen sikernek. A Kocaelispor több helyzetet dolgozott ki, de a védelmünk tökéletesen helytállt.”

2004/05 – SK Tirana-FTC 2-3, FTC-SK Tirana 0-1

A törökök elleni nagy siker után nem kellett sokat várni, hogy ismét a Bajnokok Ligája selejtezőjében játsszon a csapat. Akkor László Csaba tanítványai a második körben csatlakoztak a mezőnyhöz, ahol rögtön az albán SK Tirana állt az útjukba. Ezt megelőzően egy felkészülési meccsen is találkoztak, de akkor nem sikerült győznie a zöld-fehér együttesnek.

A találkozó elején több helyzete volt a házigazda Tiranának, de hiába a megannyi lehetőség, gólt nem tudott szerezni. A félidő utolsó perceihez érve Marek Penksa gondolt egyet és befordult védője mellett a tizenhatoson belülre, aki csak szabálytalanul tudta megállítani. Huszti odaállt a megítélt a büntetőhöz, amelyet magabiztosan értékesített. A hátrány ellenére az albánok nem roskadtak össze, a második félidőben némi szerencsével előbb egyenlítettek, majd a vezetést is megszerezték. Az utolsó percekben minden mindegy alapon ment előre a Ferencváros. A 88. percben egy öngóllal sikerült az egyenlítés, majd a 94. percben dobbant a Fradi-szív: Huszti remek gólja szállította a győzelmet.

A találkozó után a duplázó Huszti Szabolcs úgy nyilatkozott, hogy ez a győzelem nemcsak az ő érdeme, hanem a teljes csapaté. Hozzátette, boldoggá teszi a tudat, hogy visszatérése után gólokkal segíthette a Fradit. Azt is elmondta, hogy hiába fordítottak az albánok 1-0 után, mindvégig hitt a győzelemben.

A visszavágót az első meccsel ellentétben mi kezdtük jobban. Különösen az első percekben voltunk nagyon aktívak, de szögleteink nem jelentettek különösebb veszélyt az albán kapura. A 13. percben szinte a semmiből, a tiranai találkozón duplázó Mukaj egy szép mozdulattal, kapásból emelte a labdát a ferencvárosi kapuba. A gól után váratlanul visszahúzódott a vendégcsapat, így a Fradinak kellett irányítania. Hiába voltunk jókora mezőnyfölényben, nem sikerült feltörni a védelmüket. A második félidőben nem változott a játék képe, szinte végig a zöld-fehérek diktálták az iramot, de az 54. percben büntetőhöz jutott a Tirana. Mukaj odaállt, de Szűcs előbb a tizenegyest, majd a kipattanót is hárítani tudta. Tudtuk fokozni az iramot, az egyenlítő gól azonban sehogy sem jött össze. Bár vereség lett a vége, 3-3-as összesítéssel, idegenben lőtt több góllal a Ferencváros jutott a harmadik körbe.

A büntetőt védő Szűcs Lajos értékelt a mérkőzés után: „Egyedül csak a továbbjutás vidít fel, pedig úgy érzem, hogy a csapat hajtott, küzdött, de sajnos nem játszottunk igazán jól. Sajnálom, hogy nem tudtunk gólt illetve gólokat szerezni, és győzelemmel megajándékozni szurkolótáborunkat. Szerencsére sikerült megfognom a büntetőt. Már elmozdultam balra, de aztán valahogy még sikerült visszanyúlnom – kézzel, lábbal egyaránt – és így tudtam hárítani.”

2017/18 – FTC-FK Jelgava 2-0, FK Jelgava-FTC 0-1

A 2016/17-es idényt a csapat a negyedik helyen zárta az NB I-ben, azonban a Magyar Kupa megnyerésével ismét kiharcolta az európai kupaporondon való szereplés jogát. Az Európa Liga első selejtezőkörében kezdtek Thomas Doll tanítványai, ahol a lett Jelgava volt az ellenfél. A találkozó előtt a német vezetőedző úgy nyilatkozott, hogy mentálisan és fizikálisan jobb állapotban vannak, mint egy évvel korábban, de komolyabb következtetéseket csak a mérkőzés után vonhat le, ennek ellenére szeretnének jó eredményt elérni.

Az első percekben is érezhető volt, hogy valóban jobb állapotban van a Fradi, mint korábban, ezt pedig Varga Roland teljesítménye tükrözte a legjobban. Támadónk már az első percekben is rendkívül veszélyes volt, de ekkor még a kapus és a kapufa is kifogott rajta. A tizedik percben már nem volt kérdés: jól érkezett Moutari beadására és előnyhöz juttatta a hazai csapatot. Az első félidőben már nem volt komolyabb helyzete a Ferencvárosnak. A félidei szünet után a cserék meghozták az eredményt: Bőle Lukács gyakorlatilag az első labdaérintéséből kiszolgálta Vargát, aki másodszor is eredményes tudott lenni, lezárva a találkozót.

A mérkőzése hőse, Varga Roland így értékelte a kétgólos győzelmet: „Két merőben hasonló helyzetből szereztem a góljaimat, de az elismerés jár a társaknak is, akik jól kiszolgáltak. Kicsit bosszant, hogy a duplázásom mellett nem jött össze a mesterhármas, hiszen két kapufát is lőttem, de így sem vagyok elégedetlen.”

Varga Roland duplája kényelmes előnyhöz juttatta a Ferencvárost a Groupama Arénában, azonban ez közel sem azt jelentette, hogy lefutott volna a párharc, ezt pedig Thomas Doll is tudta. A német vezetőedző a mérkőzés előtt elmondta, hogy mi lehet a siker titka: „Jó eredménnyel érkeztünk Lettországba, de holnap 90 percnyi kemény munka vár ránk. Sok tapasztalt labdarúgónk van, akik pontosan tudják, mire van szükség a továbbjutáshoz. Agresszívan, harcos mentalitással kell teljesítenünk a pályán, és akkor sikeresek lehetünk.”

A találkozót megelőző edzői intelmek jó hatással voltak a csapatra, ugyanis a Fradi már az első perctől kezdve dominált. Nem csupán támadásban próbáltak maradandót alkotni, de a védekezés is remekül működött: a lettek csak beadásokból és pontrúgásokból tudtak veszélyeztetni. A ferencvárosiak okos futballja már az első félidőben kifizetődött: az első meccset eldöntő Varga Roland tört be a tizenhatoson belülre, lövése ugyan kipattant a kapusról, de érkezett Priskin Tamás, aki befejezte az akciót. A második játékrészben ugyan próbálta fokozni a tempót a hazai csapat, de egy kapu fölé szállt fejesnél és jócskán elszámolt beadásnál többre nem futotta tőlük. A Ferencváros így 3-0-s összesítéssel és kettős győzelemmel lépett a következő körbe.

Az első ferencvárosi gólját jegyző Priskin Tamás nyilatkozott a győztes mérkőzés után: „A legfontosabb az, hogy sikerült továbblépni a következő körbe, ráadásul mindezt kapott gól nélkül hoztuk össze. Nagyon boldog vagyok, hogy meglőttem az első gólomat a Fradiban, remélem a jövőben még sok ehhez hasonló helyzetre lesz példa.”

2019/20 – FTC-Ludogorec Razgrad 2-1, Ludogorec Razgrad-FTC 2-3

Sergei Rebrov irányításával új korszak kezdődött a Ferencváros életében. Rebrov rögtön az első idényében az élre vezette a Fradit. A 30. bajnoki cím pedig azt jelentette, hogy a csapat a Bajnokok Ligája selejtezőjében indulhatott. Első ellenfélként a bolgár bajnok, rendszeres BL- és EL-csoportkörös résztvevő Ludogorec érkezett a Groupama Arénába. Rebrov a mérkőzés előtt úgy nyilatkozott, hogy van már tapasztalata hasonló mérkőzéseken, valamint biztos abban, hogy csapata meg fogja állni a helyét a bolgár bajnok ellen.

A találkozót a mieink kezdték jobban, türelmesen járatták a labdát. A hatodik percben végül Lovrencsics tekert középre, ahol az érkező Tokmac talált a kapuba. A gól után kellett még egy kis idő a vendégeknek, de a huszadik perc környékén magukra találtak, nem sokkal később pedig egyenlíteni is tudtak. A Fradi azonban nem elégedett meg a döntetlennel: az első játékrészhez hasonlóan a másodikat is remekül kezdték, érezhető volt, hogy megcsíphetik a vendégeket. Végül sikerült is két vállra is fektetnie a bolgárokat: a 65. percben Tokmac indult meg az alapvonal irányába, egy védő szorításában centerezett, középen érkezett Zubkov, aki jó tíz méterről védhetetlenül lőtt a kapuba. Ezzel 2-1-es előnnyel mehettünk a razgradi visszavágóra.

A találkozó után Sergei Rebrov azt mondta, hogy játékosai a maximumot nyújtották a pályán, ezzel pedig sikerült megütniük a Ludogorec szintjét. Azt is hozzátette, hogy elégedett a látottakkal, különösképp azzal, hogy a játékosok ilyen akarással játszották végig a kilencven percet.

A Fradi 2-1-es előnyből várta a Ludogorec elleni razgradi visszavágót, de a sajtó ezúttal sem őt tette meg esélyesnek. Erről pedig Sergei Rebrovnak is megvolt a véleménye: „Ugyanazok az esélyek most, mint az első mérkőzés előtt. Az odavágó csak az első félidőnek volt tekinthető, most várjuk a visszavágót, ahol 50-50% az esélye a két együttesnek. Hideg fejjel kell játszanunk, ez nagyon fontos.”

Rebrov ugyanazt a tizenegy játékost jelölte a kezdőcsapatba, mint egy héttel korábban, a 2-1-es győzelem alkalmával. Ferencvárosi szempontból a találkozó első húsz perce álomszerű volt: előbb Haratin, majd Skvarka is betalált, így 2-0-ra vezettünk a Ludogorec Arénában. Míg a játékosok örültek és mosolyogtak, addig Rebrov hűvös eleganciával vette tudomásul a találkozó pillanatnyi állását. A bolgároknak így már négy gólt kellett szerezniük a továbbjutáshoz, így jóval magasabb fokozatra kapcsoltak, és olyan teljesítménnyel rukkoltak elő, amit nem sok idelátogató csapat húzott volna ki: fejeltek egy gólt, lőttek egy kapufát, majd tizenegyeshez jutottak, amit Dibusz Dénes óriási bravúrral hárított. A fordulás után azonnal támadásba lendült a Fradi. A második félidőben három perc bőven elég volt az újabb gólhoz: Tokmac egy megpattanó lövéssel visszaállította a kétgólos differenciát. Ugyan egy öngóllal még visszajött a meccsbe a Ludogorec, de a párharc gyakorlatilag eldőlni látszott. A Ferencváros elképesztő teljesítményt nyújtva, kettős győzelemmel, 5-3-as összesítéssel ütötte ki a bolgár bajnokot.

Sergei Rebrov így értékelt: „Ez bizony nem volt egyszerű, de hasonlóra számítottunk a meccset megelőzően is. Mondtam a fiúknak, hogy lehet egyénileg képzettebb az ellenfél, de csapatszinten mi vagyunk a jobbak. De az is kellett hozzá, hogy az első perctől kezdve mindenki higgyen a sikerben.”

Cikkajánló

„Leandróval hosszú távon tervezünk”

Hajnal Tamás szerint Leandro megérdemli a lehetőséget, hogy egy derbin irányítsa a Fradit – INTERJÚ

Csapat- és Streetwear-fotózáson jártak focistáink

Labdarúgócsapatunk tagjai bizonyították, a kamerák és a fényképezőgépek előtt is megállják a helyüket.

Fradi Kamion a szezonzáró bajnokavatón

Május 19-én, vasárnap 17.15 és 20.15 között csodálhatják meg országjáró járművünket.

FTC-Újpest: meccsnapi programok

Szezonzáró bajnokinkon ezúttal Szurkolók Napját tartunk.

Megérkezett a Fradi Lager

Jöjjön és próbálja ki az új Fradi sört, mely a derbi napján debütál a Fradi Kamionnál és a Fradi Shopban!

A derbin Leandro ül az FTC kispadján

Dejan Sztankovics a Szpartak Moszkva edzője lesz a jövőben. Az FTC felkészült a helyzetre.

Könyvdedikálás az FTC-Újpest bajnoki előtt

Bánki József a „Taps, szénsav, Ferencváros” című könyvét dedikálja az Újpest elleni mérkőzésünk előtt.

„Most vesztettünk, de nagyszerű szezon van mögöttünk”

Vezetőedzőnk, Dejan Sztankovics sajtótájékoztatón értékelt a Paks elleni kupadöntő után.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin