2019. december 24.
Fantasztikus Vidi-verés az esőben – ez történt 2012-ben
Feledhetetlen meccsen sikerült legyőznünk a székesfehérvári csapatot - videó!

Januártól nemcsak egy új esztendő, hanem új évtized is kezdődik, ezért tízrészes sorozattal pillantunk vissza a Ferencvárosi Torna Club elmúlt 10 évére. Cikksorozatunk mai részében 2012-re tekintünk vissza, amikor egy viharos mérkőzésen vertük meg vendégként a Videotont.

A ma MOL Fehérvár FC néven szereplő székesfehérvári futballcsapat ellen eddig lejátszott 99 bajnoki mérkőzésünk örökmérlege nagy Fradi-fölényt mutat: 45 alkalommal mi győztünk, 28-szor döntetlent játszottunk, s csupán 26-szor szenvedtünk vereséget. A kétezres évek második évtizedének elejére mégis kialakult egy igencsak hosszú nyeretlen szériánk, 2005 márciusa és 2012 októbere között ugyanis hét szűk esztendőn keresztül képtelenek voltunk nyerni a fehérváriak ellen (igaz, 2006 és 2009 között nem találkozott a két csapat).

Végül 2012. október 7-én tört meg a negatív sorozat, hiszen 2-1-re nyertünk Székesfehérváron. De milyen mérkőzésen!

Ellenfelünk akkortájt évről évre a bajnoki címért küzdött, 2012 őszén bejutott az Európa Liga csoportkörébe is, ahol a vasárnapi rangadó előtti csütörtökön 3-0-ra győzte le a portugál Sportingot. A 2012/2013-as kiírás 10. fordulója előtt a Videoton ötödik volt a tabellán, a Ferencváros hetedik, de a Vidi volt a favorit. Így állt fel akkor a Ricardo Moniz által felkészített Fradi: Jova - Alempijevic, Besic, Klein, Sváb - Gyömbér, Józsi - Somalia, Ionescu (Cukic 51.), Jenner (Orosz M. 66.) – Böde (Otten 93.).

A meglepően melegben startoló mérkőzés számunkra remekül kezdődött, Józsi György büntetőgóljával ugyanis már a 6. percben megszereztük a vezetést (0-1). Később egy újabb Józsi-lövés után ismét járt volna egy tizenegyes, ám a játékvezető továbbot intett. Félidőre megőriztük az egygólos fórt.

A térfélcserét követően mindkét fél előtt adódott egy-egy nagy gólszerzési lehetőség, ám a fehérváriak részéről Nikola Mitrovic, a Fradiból Józsi György sem talált be. Később Somalia vezette a Videoton kapusára a labdát, az állás mégsem változott. A 68. percben sajnos igen: egy ártalmatlannak tűnő szituációban védőnk, Martin Klein szabálytalankodott a büntetőterületen belül, a megítélt tizenegyesből pedig Nikolics Nemanja révén egyenlített a vendéglátó (1-1).

Csapatunk nem esett letargiába, hat perc múlva javítottunk: Somáliától indult az akciónk, majd Böde Dániel lőtt, a megpattanó labda pedig a Videoton kapusát becsapva a kapu közepébe vágódott. Újra vezettünk (1-2)!

A gól után azonnal megduplázhattuk volna az előnyt, de Józsi György kihagyta ziccerét. A következő helyzet már nem valamelyik kapu előtt alakult ki, hiszen az addigi kellemes időjárást hirtelen ítéletidő váltotta, ritkán tapasztalható vihar alakult ki heves esőzéssel megspékelve. A játékvezető az öltözőbe parancsolta a játékosokat, mivel a pálya játékra alkalmatlan volt, a lelátó népe is menekült, amerre látott – leszámítva az egyik kapu mögötti szakaszt megtöltő Fradi-tábort, amely a kényszerszünet ideje alatt is végig énekelt, tombolt.

A vihar végül elvonult, a hajrában pedig sikerült megőrizni az előnyünket – három ponttal távoztunk Székesfehérvárról, nem mellesleg 2004 augusztusa után ismét legyőztük a Videotont.

Viharos volt a Fradi-győzelem – írta másnap a sportnapilap. Aki ott volt a fehérvári stadionban, azóta sem feledte.

Ez történt még 2012-ben

- Férfi futballcsapatunk a 2011/2012-es élvonalbeli idény végén a 11. pozícióban állt, 2012 őszén viszont valamelyest javított, az új szezon felénél hatodik volt.

- Női kézilabdacsapatunk a Győri Audi ETO KC mögött másodikként zárta a 2011/2012-es bajnoki szezont, ám a KEK-ben 2011 után újra győzött: az oda-visszavágós rendszerben zajló fináléban mindkétszer 31-30-ra győzte le a Viborgot.

- Az alapszakaszt hetedikként záró férfi pólócsapatunk, az FTC-Fisher Klíma számára a negyeddöntő jelentette a végállomást a hazai bajnokságban.

- Férfi jégkorongozóink számára szintén a negyeddöntő volt a végállomás a 2011/2012-es MOL Ligában: csapatunk 2012 januárjában kettős vereséggel búcsúzott a további küzdelmektől.

Cikkajánló

KEK-győzelem a spanyol hőségben – ez történt 2011-ben

Szucsánszki Zita vezetésével nyertük meg a klub második nemzetközi kézilabda-trófeáját.

Lipcsei: búcsúzóul rekorddöntés – ez történt 2010-ben

A Ferencváros legendás játékosa 2010-ben jelentette be visszavonulását.

Heti programajánló

Címvédő férfi hokisaink az ünnepek alatt sem pihennek, a női kézisek csúcsrangadót játszanak.

Másfél hét alatt három rangadó – a további menetrend

A Magyar Labdarúgó Szövetség elkészítette az első 2020-as fordulók beosztását.

„Örülök, hogy segíthettem a csapatnak döntőbe jutni”

A Nyíregyháza 2-1-es legyőzése után a mindent eldöntő gól szerzője, Edgar Szevikjan értékelt.

Leandro: „Az utolsó pillanatig hittünk a fordításban”

Pályaedzőnk, Leandro de Almeida a győzelem után kiemelte a csapat küzdeni tudását és akarását.

A hajrában harcoltuk ki a kupadöntőt!

35-szörös bajnok férfi labdarúgócsapatunk 2-1-re nyert a Nyíregyháza ellen a MOL Magyar Kupa elődöntőjében.

Exkluzív: ilyen a bajnoki pezsgőfürdő Fradi-módra

Ünneplés a szurkolókkal a pályán, nagy buli a színfalak mögött, így ünnepeltük a 35. bajnoki címet – VIDEÓ!

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin