2021. április 25.
Fehérvár-FTC: Albert-szülinap, jubileum, Sigér-dupla
Összeállításunkban néhány emlékezetes, Fehérvár elleni, idegenbeli mérkőzést gyűjtöttünk össze.

Férfi labdarúgócsapatunk immáron 32-szeres bajnokként utazhat a Székesfehérvárra, hogy az idei szezonban harmadszor is összecsapjon a MOL Fehérvárral. A 2020/2021-es bajnokság őszi szakaszában Somália találatával 1-1-es döntetlen született a vasárnapi találkozónk helyszínén, míg februárban, a Groupama Arénában 2-0-ra sikerült legyőznünk a fehérváriakat Myrto Uzuni és Tokmac Nguen góljával. Az NB I-es bajnokik előtt egy-egy témát kiemelve mindig igyekszünk érdekesen felvezetni szurkolóink számára a közelgő bajnoki összecsapást. „Párharc”-rovatunkban ezúttal a MOL Fehérvár-FTC összecsapásra koncentráltunk!

 

Amikor Albert Flórián góllal ünnepelte születésnapját

Az 1968. szeptember 15-én lejátszott mérkőzés több szempontból is érdekesnek bizonyult. Egyrészt ez még csak a két csapat második élvonalbeli bajnokija volt (mivel a Videoton ebben az idényben szerepelt először az első osztályban), másrészt aranylabdás legendánk, Albert Flórián éppen ennek a meccsnek a napján ünnepelte 27. születésnapját. A Császárt a hangosbemondón keresztül fel is köszöntötték a kezdőrúgás előtt. A meccs esélyeiről sokat elmond, hogy a fehérváriak az első NB I-es szezonjukat teljesítették, míg a mieink címvédőként, valamint friss VVK-ezüstérmesként utaztak Fehérvárra. Lakat Károly a Géczi – Novák, Páncsics, Havasi – Juhász, Szűcs – Karába, Varga, Albert, Rákosi, Katona összetételű kezdőcsapatot küldte a pályára.

Az első játékrészben a Fradi előtt több nagy helyzet is adódott, de ezek kimaradtak. A térfélcserét követően már nem volt gond: Novák Dezső a 47. percben büntetőből talált a kapuba, majd szűk tíz perccel később a születésnapos, Albert Flórián védője által szorongatva, nagy erővel bebombázta a labdát a léc alá. A 65. percben pedig Rákosi Gyula közeli gólja vitte be a kegyelemdöfést a fehérváriaknak, így érvényesítve a papírformát, a mieink 3-0-ra győztek Fehérvárott.

Háromször zörgettük meg a fehérváriak hálóját Albert Flórián 27. születésnapján

 

Rákosi Gyula jelentős mérföldköve

Az 1968-as találkozó harmadik gólját jegyző Rákosi Gyula pár évvel később fontos állomásához érkezett a karrierjében, ugyanis 1971. május 9-én kereken a 300. alkalommal futott ki a pályára csapatunk játékosaként, pont a fehérváriak ellen. Erre a találkozóra az akkori edzőnk, Csanádi Ferenc a Géczi – Novák, Páncsics, Bálint – Vépi, Juhász – Füsi, Branikovits, Németh M., Rákosi, Mucha összeállítású tizenegynek szavazott bizalmat.

- Nehéz meccs lesz, a Videoton most nagyon jó – mondta még a mérkőzés előtt Rákosi, akinek a jóslata be is igazolódott, hiszen a hazaiak Wollek Tibor góljával megszerezték a vezetést.  - Nem tudom elhinni, hogy éppen most, a 300. mérkőzésemen kapjon ki a Fradi  - mondta a félidőben a Ferencváros legendája.

A folytatásra egy teljesen más FTC futott ki a pályára, amely egyre inkább fölé kerekedett ellenfelének. A 64. percben Rákosi kiválóan tálalt Füsi János elé, aki gyönyörű gólt lőtt. A találat megzavarta a hazaiakat és három perccel később már a mieink vezettek Szőke István bombagóljának köszönhetően. A hajrára aztán a Videoton minden erőtartalékát mozgósította, és a 85. percben Karsai László büntetőből egyenlített. Itt azonban nem volt vége a fordulatoknak, ugyanis pár perccel később Rákosi és Szőke összjátéka után, Németh Miklós nyolc méterről bevette a fehérvári kaput, és ezzel Rákosi Gyula 300. mérkőzésén az FTC egy rendkívül izgalmas és fordulatos összecsapáson 3-2-re legyőzte a Videotont.

- Kell ennél nagyobb öröm? Nyert a csapat idegenben, és én sem játszottam rosszul – kezdte a mérkőzés utáni értékelését Rákosi, akit az interjú közben kapusunk, Géczi István és csatárunk, Szőke István is megölelgetett. – Az döntött, hogy mi jobb erőben voltunk és amikor kapkodtak, kihasználtuk a hibáikat.

Rákosi Gyula a szép jubileuma után végül meg sem állt 518 mérkőzésig csapatunkban, amelyeken 131 gólt szerzett. A Fradival négy bajnoki címet, két Magyar Kupát nyert, de tagja volt az 1965-ben VVK-t nyerő FTC-nek is.

 

Viharos győzelem közel nyolc év után

Nagyot ugrunk az időben, egészen pontosan a 2000-es évekbe. Csapatunk az ezredforduló idején egy egészen fantasztikus sorozatot ért el, ugyanis 1995. október 24. és 2005. március 19. között közel tíz évig, összesen 19 mérkőzésen keresztül veretlenek voltunk a fehérváriakkal szemben, ebből 14 alkalommal győztünk és ötször játszottunk döntetlent.

A 2005 márciusában 1-0-ra elvesztett találkozónk után nehezebb évek következtek a számunkra a Fehérvárral szemben, ugyanis egészen 2012 októberéig nem tudtuk megverni őket a bajnokságban, ám ekkor végre megtört a jég. 2012. október 7-én az NB I 10. fordulójában látogattunk a Videoton otthonába. A találkozó érdekességét adta, hogy az Európa Ligában vitézkedő Videoton éppen a Sporting elleni hazai sikerét követően várhatta a mieink elleni összecsapást. Akkori vezetőedzőnk, Ricardo Moniz a Jova – Alempijevic, Besic, Klein, Sváb – Gyömbér, Józsi – Somália, Böde Jenner – Ionescu kezdőtizenegyet küldte a pályára.

A meccs nem is indulhatott volna jobban az FTC szempontjából, hiszen Józsi György büntetőből előnyhöz juttatta a Fradit. A második félidőben mind a két oldalon akadtak helyzetek, végül a 68. percben a hazaiak Nikolics Nemanja révén kiegyenlítettek. Nem sokkal később Böde Dániel próbálkozott lövéssel, amely egy védőn megpattanva bevágódott a fehérvári kapuba a 74. percben. Az újabb ferencvárosi vezetés után az egyre riasztóbban tornyosuló viharfelhőkből elkezdett szakadni az eső, és igazi ítéletidő csapott le a pályára, ezért Iványi játékvezető a mérkőzés megszakítása mellett döntött. Ki ne emlékezne rá, hogy ekkor szinte kiürült a stadion, mindenki menekült, amerre látott, kivéve a vendégszektorban helyet foglaló Fradi-drukkereket, akik közül sokan félmeztelenre vetkőzve buzdították a csapatot a kényszerű leállás perceiben is. A vihar egy idő után tovább állt a főváros irányába, a játékosok pedig ismét elfoglalták a játékteret a hátralévő, nagyjából negyed órára igaz, több gól már nem esett, így a mieink szó szerint „viharos” sikert arattak, és 2-1-re nyertek a Videoton otthonában. Az emlékezetes siker legszebb pillanatait újra átélheti az alábbi videónk segítségével!

 

Viszlát, Somália!

2015/2016-os szezon kezdetekor a szurkolók egyik nagy kedvence, a brazil Somália úgy döntött, hogy Franciaországba, a Toulouse-hoz igazol. 2015. augusztus 8-án a mieink a Videotonhoz látogattak, ahol a Fradi szurkolói nem feledkeztek meg az éppen távozás előtt álló légiósunkról, és nagyon szépen búcsúztak el Somáliától. Ekkor még nem is sejtettük, hogy mennyi közös kaland vár majd még ránk…

A címvédő otthonában semmiképpen sem várt könnyű találkozó a mieinkre, Thomas Doll a Dibusz – Dilaver, Nalepa, Leandro, Ramí­rez – Nagy Á. – Varga R., Gera, Hajnal, Lamah – Böde kezdővel igyekezett borsot törni a fehérváriak orra alá. Ez úgy tűnt, hogy sikerülni is fog, ugyanis a 11. percben Heffler Tibor öngóljával a Fradi került előnybe. A második félidő elején aztán a hazaiak is megvillantak és Mirko Ivanovski bevette Dibusz Dénes kapuját. Nem sokkal később Böde Dániel ismét előnyhöz juttatta a mieinket, majd a 82. percben megszerezte a második gólját is, és ezzel a Fradi 3-1-re legyőzte a címvédőt.

 

Dibusz-és Sigér-parádé

Összeállításunk utolsó mérkőzése nem is olyan régen volt, egész pontosan 2019. október 27-én, amikor csapatunk egy nagyon nehéz sorozat közepén volt.  Egyrészt hosszú évek után, Sergei Rebrovval a kispadon, az FTC újra eljutott egy nemzetközi kupa csoportkörébe, méghozzá az Európa Ligába, ahol az Espanyol, a Ludogorec és a CSZKA Moszkva volt az ellenfele.

Az európai kupaszereplés mellett a hazai pontvadászatban is nehéz találkozók vártak a Fradira. Október 19-én Franck Boli góljával 1-0-ra megnyertük a derbit az Újpest ellen, majd öt nappal később saját pályáján vertük meg az Európa Ligában az orosz sztárcsapatot, a CSZKA Moszkvát Varga Roland találatával. Az oroszországi diadal után három nappal ismét a honi bajnokságban várt komoly erőpróba a Fradira, ugyanis fő bajnoki riválisunkhoz, az előző szezonban szintén Európa Liga-résztvevő MOL Fehérvárhoz látogattunk. Sergei Rebrov a Dibusz — Botka, Blazic, Dvali, Civic — Ihnatenko, Haratin, Sigér — Varga R., Isael, Tokmac csapatot küldte ki a pályára.

Kiváló hangulatban, nagy iramban kezdődött a mérkőzés mindegy 12.000 néző előtt. A hazaiak ugyan kissé aktívabbak voltak, gólt mégis mi tudtunk szerezni, méghozzá Sigér Dávid révén, aki a 24. percben juttatta előnyhöz  a Fradit. Isael szabadrúgása után a labda Sigér elé került, aki óriási erővel zúdította azt Kovácsik Ádám kapujába. A második félidőben aztán Sigér ismét megvillant. Isael mesterien, sarokkal tette a labdát középpályásunk elé, aki ezúttal nagyjából 11 méterről vette be a fehérvári kaput. A hazaiak próbáltak visszajönni a mérkőzésbe, ám Dibusz Dénes szinte minden kapura tartó labdát hárítani tudott. Végül a 85. percben Georgi Milanov lövésénél már válogatott kapusunk is tehetetlen volt. Ezzel a Fehérvár előtt felcsillant a remény a pontszerzésre, de Dibusz és a védelem remekül állta a sarat az utolsó percekben, így a Fradi  az Újpest és a CSZKA Moszkva után a MOL Fehérvárt is legyőzte.

A következő MOL Fehérvár–FTC bajnoki mérkőzést április 25-én, vasárnap 17.00 órától rendezik a MOL Aréna Sóstóban, zárt kapuk mögött.

Cikkajánló

Exkluzív interjú Sergei Rebrovval

Vezetőedzőnk a Londonban élő fiával beszélt először, miután a Fradival bebiztosította az újabb bajnoki címét.

„Örülök, hogy segíthettem a csapatnak döntőbe jutni”

A Nyíregyháza 2-1-es legyőzése után a mindent eldöntő gól szerzője, Edgar Szevikjan értékelt.

Leandro: „Az utolsó pillanatig hittünk a fordításban”

Pályaedzőnk, Leandro de Almeida a győzelem után kiemelte a csapat küzdeni tudását és akarását.

A hajrában harcoltuk ki a kupadöntőt!

35-szörös bajnok férfi labdarúgócsapatunk 2-1-re nyert a Nyíregyháza ellen a MOL Magyar Kupa elődöntőjében.

Exkluzív: ilyen a bajnoki pezsgőfürdő Fradi-módra

Ünneplés a szurkolókkal a pályán, nagy buli a színfalak mögött, így ünnepeltük a 35. bajnoki címet – VIDEÓ!

Különleges anyák napi akció a DVSC elleni mérkőzésre

A DVSC elleni találkozóra az édesanyák belépőjét 50 százalék kedvezménnyel lehet megvásárolni.

FTC-DVSC: Jegyinformációk

Elindult a jegyértékesítés a DVSC elleni május 5-i hazai bajnokinkra.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin