2020. október 20.
Footgolf történelem
Az FTC footgolf szakosztályának története a kezdetektől.

A footgolf a labdarúgás és a golf ötvözetéből 2009-ben született sportág, amelyben a játékosoknak a golf szabályait követve, minél kevesebb rúgásból kell a megfelelő méretű lyukba juttatniuk a futball labdát. Az első lépéseket, illetve stílszerűen rúgásokat Hollandiában tették meg. Golfpályán vagy footgolf pályán játsszák. A játékszabályok alapvetően az eddig ismert golf szabályokra épülnek. A sportág legnagyobb vonzereje abban rejlik, hogy a labdarúgás népszerűségét a golf hagyományaival és eleganciájával ötvözi, ezáltal széles tömegeket tud megmozgatni. A footgolf igazi családi sportág, nemtől és korosztálytól függetlenül mindenkinek kiváló szórakozást nyújt. Hamar népszerű lett, hazánkban is gyorsan felfigyeltek rá. A holland kezdet után Magyarországon is már az indulás évében, vagyis 2009-ben megalakult az Első Magyar Footgolf Egyesület. A szervezet célja volt, hogy kedvet teremtsen ehhez a világon egyedülálló sportághoz. Feltett szándékuk, hogy hazánkban is egyre többen hódoljanak ennek az aktív kikapcsolódást biztosító sportnak. Az elmúlt néhány évben jelentősen nőtt a sportág népszerűsége, például 2011-ben már 11 rendezvényen közel 800 játékos vett részt. A labdába rúgók között a lelkes amatőrök mellett profi sportolók, válogatott futballisták és olimpikonok is szép számmal szerepelnek. Köszönhetően a sportág és a versenyzők sikereinek, a sajtó is folyamatosan figyelemmel kíséri a footgolf hazai fejlődését.

Ilyen előzmények után nem csoda, hogy az FTC is hamar felfigyelt a lehetőségre, 2014-ben megalakította a saját footgolf szakosztályát, amelyet a futsal szakosztályba integráltak. Lehet, azért, mert a sportág egyik legnagyobb híve és legjobb művelője a futsal szakosztály vezetője, Németh Péter, aki korábban, 2012-ben világbajnoki ezüstérmet szerzett. Egyébként azt a világbajnokságot Lengyel Béla nyerte, aki azóta ugyancsak volt az FTC sportolója.

Az FTC footgolf szakosztálya megindulásának évében írták ki az első footgolf országos bajnokságot, amelyet azóta minden évben megrendeznek. Ez a bajnokság tornaszerűen épül fel, 8-10 verseny összesített eredményei alapján hirdetnek bajnokot, férfi, női, senior, junior, mindezek alapján pedig abszolút kategóriában, plusz még csapatbajnoki címet is hirdetnek. Az FTC első bajnoki címét 2015-ben Bogár Krisztián szerezte. Ugyanebben az évben a nők között  Major Ilona lett bajnok, aki egy év múlva duplázni tudott. 2016 emellett az FTC első csapatbajnoki aranyát is hozta.

2017-ben a csapat ismételni tudott, az abszolút magyar bajnoki címet pedig Németh Gábor nyerte.

2018 újra két bajnoki címet hozott, a férfiak csapatbajnoki elsősége mellett a női bajnokságot Ujvári Izabella nyerte. Ugyanebben az évben az FTC az infrastruktúra területén is lépett, a népligeti sportcentrumban egy kiváló edzéslehetőséget nyújtó négylyukú footgolfpályát létesített és adott át.

És a sikerek azóta sem maradnak el, versenyzőink szinte minden versenyről hoznak érmeket, kupákat, elsőségeket. Nem kivételek a bajnokságok sem. 2019-ben Balán Zoltán párosban nyerte meg az ún. match play bajnokságot, majd a férfi csapat az országos bajnokságot. A férfi csapat a pandémia előtti utolsó nagy versenyt, a téli csapatbajnokság elsőségét is bezsebelte 2020 elején.

A pandémia gyakorlatilag egy évre megbénította a sportágat, szüneteltek a bajnokságok, a versenyek. Ám az újraindulás azonnal újabb elsőséget hozott, Simonyi Gábor a téli abszolút bajnoki címmel örvendeztette meg úgy magát, mint a Fradi footgolf szakosztályát.

A footgolf 2021/2022-es idényben megszűnt!

Az összeállítást készítette:
FTC Múzeum

Cikkajánló

„Az anyám!”: Dibusz és az FTC ajándéka Bodrogi Gyulának

A Nemzet Színésze nemrég ünnepelte 90. születésnapját, klubunk pedig emlékezetes ajándékkal lepte meg – VIDEÓ!

Botka Varga Barnabásnak adott tippeket, de megfogadta?

Focistáink ismét fát ültettek a Budakeszi Vadasparkban, ahol Dibusz Dénes kisfia ismét ellopta a showt – VIDEÓ

Sajtóakkreditáció a DVSC elleni bajnokira

A sajtó munkatársai május 2., csütörtök 12.00-ig adhatják le akkreditációjukat a vasárnapi bajnokira.

„Örülök, hogy segíthettem a csapatnak döntőbe jutni”

A Nyíregyháza 2-1-es legyőzése után a mindent eldöntő gól szerzője, Edgar Szevikjan értékelt.

Leandro: „Az utolsó pillanatig hittünk a fordításban”

Pályaedzőnk, Leandro de Almeida a győzelem után kiemelte a csapat küzdeni tudását és akarását.

A hajrában harcoltuk ki a kupadöntőt!

35-szörös bajnok férfi labdarúgócsapatunk 2-1-re nyert a Nyíregyháza ellen a MOL Magyar Kupa elődöntőjében.

Exkluzív: ilyen a bajnoki pezsgőfürdő Fradi-módra

Ünneplés a szurkolókkal a pályán, nagy buli a színfalak mögött, így ünnepeltük a 35. bajnoki címet – VIDEÓ!

Különleges anyák napi akció a DVSC elleni mérkőzésre

A DVSC elleni találkozóra az édesanyák belépőjét 50 százalék kedvezménnyel lehet megvásárolni.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin