2020. október 20.
Futsal történelem
Az FTC futsal szakosztályának története a kezdetektől.

A futsal a nagypályás labdarúgás hivatalos, elsősorban teremben játszott változata, melyet a FIFA irányít. A név a portugál futebol de Salãoból és a spanyol fútbol salaból származik, mindkettő azt jelenti: teremfoci. Kezdetben Five a Side volt a játék neve, később az angol football és a spanyol sala (terem) szavakból született meg a futsal elnevezés. A futsalt két csapat játssza, mindkét csapatban 4 mezőnyjátékos és egy kapus van. A cserék száma legfeljebb 7. A játék során bármennyiszer lehet cserélni, de csak a kijelölt cserezónában. A játéktér mérete egy az egyben a kézilabda játéktere, a játéktér szélét itt is vonal határolja. A futsal labda 4-es méretű, de egy speciális szivacs réteggel van kiegészítve, ezért kevésbé pattan, mint a labdarúgásnál használt hagyományos labda. A játékidő kétszer 20 perc tiszta játékidő, azaz ha játékon kívül van a labda, akkor áll az óra.

A játék eredete Uruguayba vezethető vissza, ahol 1930-ban Juan Carlos Ceriani Gravier ötlötte ki a labdarúgás mini, 4+1-es változatát  az ifjúság versenyeztetésére. A játékot kosárlabda játéktéren játszották, de palánkok nélkül. A játéknak ez a változata több mint 70 éve létezik Brazíliában. Már az elejétől kezdve 4+1-es (négy játékos és egy kapus) rendszerben játszottak a játékosok, sosem volt 5+1-es változata. Brazíliában gyermekkorában Rivelino, Zico, Socrates, Ronaldo, Ronaldinho és sokan játszották, játsszák ezt a játékot.
 
Európában Belgium az „őshaza”, ahol a minifutballt (minivoetbal) a magyar származású Gaál Endre találta ki, aki Belgiumban sportfelügyelőként dolgozott. A játék a Magyarországon jól ismert „pulykázásból” indult ki, vagyis kiskapus játék, ahol "3 szöglet egy tizenegyest" ért. Ki ne ismerte volna ezt a játékot az 1950-es években Magyarországon, ahol még rongylabdával is játszották. Belgiumban 1962-ben 62 csapat részvételével rendeztek kispályás - "minivoetbal" - labdarúgó bajnokságot. 1965-től a belga televízió (B.R.T.) rendszeresen közvetítette a mérkőzéseket. 1965-ben megalakult a Belga Minifutball Szövetség (MFA). A nagy igényekre tekintettel, 1968-ban megalakult a Nemzeti Független Minifutball Szövetség (N.O.M.B.), amely több mint 1000 klubot, 15 ezer tagot tömörített. 1975-ben a Belga Testnevelési- és Sportintézet (BLOSO) is elismerte. A Belga Művelődési Minisztérium is felkarolta ezt a rekreációs játékot és az 1970-es években már az iskolákban oktatták a "magyar" focit. 1982-ben már 40 ezer aktív játékos űzte ezt a sportot. 1986-ban megalakult a Nemzetközi Minivoetbal Szövetség (I.M.F.F.) amerikai, holland, belga, szlovák, olasz, dán, jugoszláv és magyar tagokkal. A megalakult új nemzetközi szövetséget megkereste a FIFA, hogy olvadjon be hozzá tagszervezetnek, ám ezt a megkeresést első körben elutasították, mert a FIFA olyan szabálymódosításokat akart, ami az eredeti minifutball szabályaitól eltért. Később aztán mégis a sokkal nagyobb, sokkal erősebb szervezet nyert, a FIFA átvette az irányítást, a minifoci átadta a helyét a futsalnak.

Magyarországon a kispályás labdarúgás a 60-as években indult hódító útjára, a nagypályáról visszavonult öregfiúk és az amatőröket nagy számban bekapcsoló szakszervezeti örömfoci ötvözeteként. A kispályás játék népszerűségét annak is köszönhette, hogy ily módon a baráti társaságok, a munkahelyi csapatok alacsony költségvetéssel, egész évben tudtak hatékonyan sportolni. A csapatok nagy száma ellenére mégis meglehetősen elszigetelten, tájegységenként vagy városonként eltérő szabályok szerint játszottak és játszanak ma is. Szerveződés hiányában pontos számadatok sincsenek róluk. Becslések szerint azonban ezt az 5+1-es szisztémát több mint 55.000-en játsszák hazánkban. Mivel néhány kupától eltekintve a csapatok sem feljutni egy magasabb minőségbe, sem a nemzetközi szintérre kijutni nem tudnak, az ilyen jellegű kispályás foci egyértelműen a tömegsport kategóriába szorult vissza. A FIFA vezette futsal megszületése óta párhuzamosan létezik a két kispályás játékforma, ám hivatalos hazai és nemzetközi játékrendszere csupán a futsalnak van.


1986-tól a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) keretében Kispályás Bizottság (4+1) irányítja a teremlabdarúgást. Egyre nagyobb igény keletkezett a versenyszerű kispályás labdarúgásra. 1988-ban, a futsal bajnokság elősegítése, lebonyolítása érdekében a Budapesti Labdarúgó-szövetség (BLSZ) keretei között megalakult a Budapesti Kispályás Bizottság. 1988-ban a FIFA, Szepesi György (akkor a FIFA Kispályás Albizottságának tagja, 1990-től az első elnöke) közreműködésével felkérte az MLSZ-t, hogy a hollandiai, első világbajnokság sikeres lebonyolítása érdekében segítse elő a futsal szabályok gyakorlati próbáját, egy nyolc válogatott részvételével rendezett tornán. A szabályok tökéletesen kiállták a próbát. A Komora Imre vezette nagypályás magyar válogatott a döntőben - büntetőkkel - legyőzte a hollandokat, akik pedig mesterei a sportágnak.

Az akkori kispályás csapatok közül a budaörsi Aramis SE és a fővárosi Külker SE évente kijárt Belgiumba és Hollandiába a játékot tanulni. Itt ismerkedtek meg a szabályokkal és barátkoztak össze Gustav van Dijck-kal, a belga szövetség munkatársával, aki a magyar versenyszerű teremfoci egyik elindítója, ötletadója lett. Inspirálására és segítségével 1989-ben az ARAMIS SE megrendezte az I. Intercoop Nemzetközi Teremlabdarúgó Tornát, mely a „Five a Side” szabályok magyarországi bemutatkozása volt. A torna átütő sikert hozott.

1989-1990-ben a FIFA szabályainak megfelelően a Lőrinci Sportcsarnokban indult el az I. Budapesti Kiemelt Teremlabdarúgó Bajnokság, amelyre a budapesti kerületek kispályás bajnokságainak legjobb csapatait hívták meg. Az első győztes csapat a Lőrinc Étterem csapata lett. A budapesti versenyekbe csak később kapcsolódott be két kiváló vidéki csapat: az Egri Fiúk és a Miskolci Meggy.1991-ben az új sportágat a BLSZ-től hivatalosan is átvette az MLSZ, így vidéken is elindult a teremfoci szervezése és fejlődése.

1995-ig csak kétnapos országos tornákat (bajnokságokat) rendeztek, a csapatok vezetőit terhelő költségek csökkentése érdekében önálló bajnokságokat - budapesti, kelet-magyarországi, nyugat-magyarországi - hoztak létre, majd az első hat helyezett rájátszással döntötte el a bajnoki címet. Közben Budapesten beindult a II. osztály bajnoksága is. 1997-ben az MLSZ Kispályás Bizottsága irányításával beindították a Teremlabdarúgó Nemzeti Bajnokságot, 16 NB I-es és 15 NB II-es létszámmal. Hazánkban jelenleg is három szinten (NB I, NB II, és megye) folynak teremlabdarúgó bajnokságok.

Az FTC-ben ehhez képest viszonylag későn alakult meg az első futsal csapat. A 2006/07-es NB II-es bajnokságban, a keleti csoportban elindult Euro Global tekinthető annak, amely az FTC címere alatt, de más néven versenyzett. Nyilván ez egy tesztév volt, ami azonban jól sikerült, hiszen a csapat megnyerte az NB II-es bajnokságot és feljutott az első osztályba. A következő idényben a neve is megváltozott, a szponzorát is mutatva Allianz-FTC lett. Az első idényben éppen hogy elkerülték a kiesést, a kilencedik helyen végeztek. A 2008/09-es bajnokságban eltűnt a névből a szponzor neve, a csapat FTC néven, viszont egy nagy névvel erősítve indult. A nagy név a korábbi nagypályás menő Horváth Ferenc volt, aki jól mozgott a teremben is. Ez volt az első évad, hogy a klub utánpóláscsapatot is indított.

A 2009/10-es idény abból a szempontból mérföldkő, hogy először indult el az FTC női futsal csapata a bajnokságban, természetesen az NB II-ben, ahonnan viszont – csakúgy, mint korábban a férfiak – már az első év után feljutottak. A férfiak FTC-Goldball néven az ötödik helyen végeztek az első osztályban, amit egy év múlva, immár FTC-6x6 Taxi néven megismételtek. Ugyanebben az évben az első osztályban debütáló nők a negyedikek lettek. A klub gazdasági helyzete ezekben az időkben nem volt túl rózsás, a bajnokság végén a névadó szponzor is távozott, így a vezetők úgy döntöttek, hogy a férficsapattal nem vállalják az első osztályt, 2011/12-ben az FTC néven induló futsal csapat a másodosztályra nevezett, ahol a másodok helyen végzett. Ugyanekkor viszont a hölgyek elérték a szakosztály eddigi legnagyobb sikerét, az NB I-ben bronzérmet szereztek. Ez a harmadik hely egyben a hattyúdal is volt, mert 2012/13-ban ők is visszaléptek az NB I-től, ekkor a másodosztálybeli csoportjukban lettek harmadikok, majd a női szakág felfüggesztette a tevékenységét, egy ideig nem indultak.

2012/13-ban a férfiaknak sem sikerült a feljutás, viszont ők elkerülték a visszalépést, mivel egy új szponzor érkezett a csapathoz, a következőkben, egyébként mindmáig FTC Futsal Fisher Klíma néven szerepeltek a bajnokságokban. Ez a csapat 2013/14-ben és 2014/15-ben még „beragadt” az NB II-be, 2015/16-ban viszont kiharcolta a feljutást. Sajnos, az újabb NB I-es tagság sem bizonyult hosszú életűnek, az első szezonban sikerült elkerülni a kiesést, 2017/18-ban viszont nem, a csapat elbukta az osztályozót, ismét a második vonal következett.

Így jutottunk el 2018/19-ig, ahol az első nagy eredmény az volt, hogy a férfiak névadó szponzora a Fisher Klíma „felvállalta” a nőket is, ezáltal a női szakág is feléledt poraiból, újra nevezett az NB II-be, ahol végül második, de osztályozót érő helyen végzett. AZ osztályozót azonban sikerült megnyerni, így jogot szereztek az első osztályban történő indulásra.  A jogot megszerezték, ám élni nem éltek vele, a csapat visszalépett és újra felfüggesztették a tevékenységüket.

Az utolsó csapatfotó

Ugyanebben az idényben a férfiak elbukták az osztályozót az NB I-ért, ám ők mégis az első osztályban játszhattak. Ennek oka a visszalépések sorozata, ki vállalja, ki nem az NB I-es szereplést, nos a Fradi örömmel vállalta. A 2019/20-as szezon pedig elhozhatta volna a rövid futsalos múlt legjobb szereplését, hiszen a csapat az alapszakasz negyedik helyén végzett, bejutott a felsőházi rájátszásba. Bejutott, ott azonban mindössze két mérkőzést tudott lejátszani, közbeszólt a koronavírus világjárvány, amely miatt a bajnokságot felfüggesztették, így hiába állt a csapat a harmadik helyen az nem tekinthető hivatalosnak. Egy évvel később nem sikerült a felsőházba jutni, a csapat azzal vigasztalódott, hogy az alsóházi rájátszást megnyerte, így 6. lett.

Mivel a klub nem élt opciós jogával és nem adta nevét a továbbiakban a csapat, ezért a futsal szakosztály a 2021/2022-es idényben megszűnt!

Az összeállítást készítette:
FTC Múzeum

Cikkajánló

„Az anyám!”: Dibusz és az FTC ajándéka Bodrogi Gyulának

A Nemzet Színésze nemrég ünnepelte 90. születésnapját, klubunk pedig emlékezetes ajándékkal lepte meg – VIDEÓ!

Botka Varga Barnabásnak adott tippeket, de megfogadta?

Focistáink ismét fát ültettek a Budakeszi Vadasparkban, ahol Dibusz Dénes kisfia ismét ellopta a showt – VIDEÓ

Sajtóakkreditáció a DVSC elleni bajnokira

A sajtó munkatársai május 2., csütörtök 12.00-ig adhatják le akkreditációjukat a vasárnapi bajnokira.

„Örülök, hogy segíthettem a csapatnak döntőbe jutni”

A Nyíregyháza 2-1-es legyőzése után a mindent eldöntő gól szerzője, Edgar Szevikjan értékelt.

Leandro: „Az utolsó pillanatig hittünk a fordításban”

Pályaedzőnk, Leandro de Almeida a győzelem után kiemelte a csapat küzdeni tudását és akarását.

A hajrában harcoltuk ki a kupadöntőt!

35-szörös bajnok férfi labdarúgócsapatunk 2-1-re nyert a Nyíregyháza ellen a MOL Magyar Kupa elődöntőjében.

Exkluzív: ilyen a bajnoki pezsgőfürdő Fradi-módra

Ünneplés a szurkolókkal a pályán, nagy buli a színfalak mögött, így ünnepeltük a 35. bajnoki címet – VIDEÓ!

Különleges anyák napi akció a DVSC elleni mérkőzésre

A DVSC elleni találkozóra az édesanyák belépőjét 50 százalék kedvezménnyel lehet megvásárolni.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin