2020. november 16.
Gera Zoltán csatlakozott a nagy elődökhöz
Klasszis játékosunk a kilencedik olyan korábbi futballistánk, aki a felnőtt férfiválogatottat irányította.

A magyar labdarúgó-válogatott három ferencvárosi játékossal, Dibusz Dénessel, Sigér Dáviddal és Botka Endrével a soraiban 1-1-es döntetlent ért el hazai pályán Szerbia ellen a Nemzetek Ligája csoportkörében. A mérkőzés ugyanakkor korábbi klasszis labdarúgónk, Gera Zoltán számára igazán különleges volt, ugyanis az U21-es nemzeti csapat szövetségi edzője, Marco Rossit és Cosimo Ingusciót helyettesítette a kispadon.

Utánajártunk, hogy mely korábbi labdarúgóink szerepeltek már akár kinevezett, akár megbízott szövetségi kapitányként a magyar válogatott kispadján.

A nemzeti csapat 1901 óta íródó igen gazdag történelmében összesen kilenc olyan kapitányt találunk, akik futballoztak a Ferencváros utánpótlásában vagy felnőtt együttesében. Az első Pataki Mihály volt, aki amellett, hogy hatszor nyert bajnokságot az FTC-vel játékosként, 1930 tavaszán háromszor is irányított a magyar válogatottat.

Huszonhat évvel később Bukovi Márton közel egy évig irányított a nemzeti együttest. 1956. júliusa és 1957. júniusa között összesen nyolc mérkőzésen ült a magyar kispadon. 1957. szeptember 15. és 1957. november 10. között a magyar válogatottat egy Válogató Bizottság felügyelte, amelynek tagja volt egykori utánpótlás-játékosunk, Sós Károly és szintén egykori legendánk, Lakat Károly. Négy mérkőzésen keresztül hárman dolgoztak együtt mint szövetségi kapitányok, végül Baróti Lajos lett a kapitány. Sós ugyanakkor 1968 májusa és 1969 decembere között, de már egyedül újra szövetségi kapitány lett.

A legendás mesteredző, Lakat Károly (a kis képen) két időszakban is irányította a magyar válogatottat. Először az olimpiai csapatot vette át 1963 tavaszától 1968 őszéig, ez időszak alatt pedig 1964-ben és 1968-ban Tokióban és Mexikóvárosban is olimpiai aranyérmet nyert. Utána 1979 áprilisa és 1980 április között még hat mérkőzésen vezette a felnőtt válogatottat.

Az FTC utánpótlás- és felnőtt csapatában is pályára lépő Verebes József (a kis képen) is két ízben vezette Magyarországot. A Mágus először 1987 februárjától július végéig, majd 1993 szeptemberétől 1994 júniusági ült a válogatott kispadján. 

Klasszis védőnk, Bálint László hat felkészülési mérkőzésen irányított, igaz ez mindössze két hónapig tartott 1988 március 16. és május 17-e között. A Bárót a kispadon Bicskei Bertalan követte, akiről kevesen tudják, de a Ferencváros volt a nevelőegyesülete. A válogatottat két időszakban irányította. Először 1989-ben ült a kispadra kilenc meccs erejéig, majd 1998 márciusa és 2001 szeptembere között 45 meccsen irányíthatta Magyarországot.

A felnőtt magyar válogatottat utoljára korábbi Fradi-labdarúgóként Pintér Attila vezette 2014. március 5. és 2014. szeptember 7. között.

További érdekesség, hogy a fent említett játékosainkon kívül még három korábbi futballistánk volt, aki dolgozott vagy jelenleg is dolgozik szövetségi kapitányként. Kenneth Christiansen 2006 és 2013 között a dán női válogatottat irányította, jelenleg pedig a kanadai nemzeti csapat vezetője. VVK-győztes legendánk, Rákosi Gyula 1987 júniusa és 1988 októbere között, míg korábbi védőnk, Telek András 2005 márciusa és 2006 szeptembere között volt a magyar női labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya.

Cikkajánló

Bravúrban reménykednek a németek ellen

A Fradinak szurkoló hírességek közül „Kokó”, „Csuti” és DJ Náksi mondta el Eb-várakozásait.

„A Ferencváros egy lenyűgöző csapat, egy nagy család”

Első nyári igazolásunk, Isaac Pappoe elmondta, miért választotta a Ferencvárost – VIDEÓ!

Ghánai középpályást igazoltunk

A 20 éves Isaac Pappoe kétszer szerepelt hazája U20-as válogatottjában.

„Varga fejjátéka nemzetközi szinten is kiemelkedő”

A korábbi Fradi- és Stuttgart-játékossal, Lisztes Krisztiánnal beszélgettünk az Eb-ről.

Vonulás, megbotlás, költözés, készülés

Svájciakat dicsérő német lapok, bulizó szurkolók, hibaelemző válogatott - készülünk a németek ellen.

„A mester tudja, mire vagyok képes”

Botka Endre a svájci és német meccsről, pályára lépési és a válogatott továbbjutási esélyéről beszélt.

A szurkolók bevették Kölnt, folytatás Stuttgartban

Óriási buli és hagyományos közös vonulás a kölni stadionig, a magyar szurkolók ismét megmutatták - VIDEO

„A vereség miatt kevésbé érdekel, hogy betaláltam”

Az Eb-n Svájc ellen góllal bemutatkozó Varga Barna szerint a németek ellen is lehet keresnivalónk.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin