2020. július 12.
Gyászol a Fradi család, elhunyt Szűcs Lajos
Életének 77. évében elhunyt Szűcs Lajos, a Ferencvárosi Torna Club olimpiai bajnok labdarúgója.

A vajdasági Apatinban 1943. december 10-én született Szűcs Lajos különös kezdetek után jutott el a Fradiba, hiszen nevelőegyesülete az Újpesti Dózsa volt (1957-1962). Szűcs élvonalbeli debütálására már mégsem Újpesten, hanem a Dorogi Bányász színeiben került sor.

- A kezdet minden egyes momentumát fel tudom idézni. Az 1957-es esztendőt, amikor igazolt játékos lettem, az 1961-es UEFA-tornát, amelyről hazatérve váratlanul eltanácsoltak a Dózsától, az Újpest–Dorog edzőmeccset, amely után – mintegy mentőövként – Buzánszky Jenő feltette a kérdést: volna-e kedvem Dorogon focizni? Itt van előttem az első NB I-es mérkőzés is: a Fáy utcában vendégeskedtünk, s bár öt gólt kaptunk a Vasastól, Buzánszky elégedett volt bemutatkozásommal – emlékezett vissza pályafutása kezdetére a későbbi olimpiai bajnok játékos a tempofradi.hu oldalon elérhető interjúban. - Azután 1966-ban megkeresett a Ferencváros. Mit mondjak, nem akármilyen érzés fogott el, hogy azokkal játszhatok majd együtt, akiktől nemrégen még autogramot kértem… Nem csoda, hogy túlfűtött voltam, s a pályán szinte mindenkinek nekirontottam. Emlékszem, Dalnoki éppen akkor vonult vissza, s a szurkolók ezt így kommentálták: „Nem kell félni, a Jenő helyett itt van a Szűcs!” Körülbelül egy év kellett ahhoz, hogy lehiggadjak, s hogy a labdaművész-társak közül ne lógjak ki a rengeteg „bruszttal”, a kezdeti csiszolatlansággal.

Nem lógott ki. A klubunknál töltött évek alatt (1966-1969) kétszeres magyar bajnok, a nemzeti válogatottal pedig olimpiai bajnok lett (1968, Mexikóváros), nem mellesleg a Fradival bejutott a Vásárvárosok Kupája 1968-as fináléjába is. A Leeds United ellen összesítésben 1-0-ra elveszített döntő mindkét mérkőzésén pályára lépett. Még abban az évben, illetve három esztendővel később, 1971-ben is ő lett az év magyar labdarúgója, sőt, 1968-ban Albert Flórián, Novák Dezső és Farkas János társaságában a világválogatott tagjaként pályára léphetett a brazilok ellen is.

- A Fradinak köszönhetem a csodálatos emlékeimet, hiszen itt értem el a fantasztikus eredményeket. Itt lettem válogatott, olimpiai bajnok, világválogatott, bajnokcsapat tagja. Mit kívánhattam volna még? Boldog vagyok, hogy idekerültem, és hozzásegítettek ahhoz, hogy ezt mind el tudjam érni – mondta a FradiMédiának 2018 decemberében.

Szűcs Lajos a Fraditól a Honvédhoz távozott, a kispesti klub játékosaként lett olimpiai ezüstérmes, valamint Eb-negyedik 1972-ben. Végül a Vasas Izzónál fejezte be profi pályafutását. A válogatottban 37 alkalommal, klubunk színeiben pedig összesen 141 mérkőzésen játszott, zöld-fehérben tíz gólt szerzett – kettő igazán emlékezetes maradt számára.

- Az 1966-os, 7-1- es örökrangadóra emlékszem vissza a legszívesebben a Fradi-meccseim közül – olvasható a tempofradi.hu-n elérhető beszélgetésben. - Akkor két gólt szereztem, ráadásul amolyan hálószaggató gólok voltak… a labda a sarokban a hálótartó vasra „csavarodott…” Mivel egy meccsen sohasem lőttem két gólt, ez mindenképpen nagy emlék. Azon kívül az Újpestnek, amikor két meccsen a Népstadionban „tucatszám” rúgtuk a gólokat – majd a Megyeri úton, egy kupameccsen még hatot – szóval szép emlékek ezek!

Szűcs Lajos az aktív évek végeztével nem sokáig tétlenkedett, 1980 és 1995 között a Ferencváros utánpótlás-, tartalék- és ifjúsági edzője, illetve alkalmanként a felnőttcsapat pályaedzője lett, 1981-ben pedig edzői oklevelet szerzett a Testnevelési Főiskolán. Legendás hármast alkottak a 2011-ben elhunyt Császárral, Albert Flóriánnal, akihez évtizedes barátság kötötte, valamint Rákosi Gyulával, aki ha a szükség úgy kívánta, a kórházban is minden eredményről tájékoztatta a 2018 decemberében combnyaktörésből lábadozó Szűcs Lajost.

- A kórházban töltött idő alatt szerencsére csak két mérkőzést nem láttam, de Gyuszi barátomtól kaptam a híreket, beszámolt mindenről, úgyhogy tájékozott voltam. Tudtam mindig mindent – nyilatkozta akkor a fradi.hu-nak.

Szűcs Lajos és a Ferencvárosi Torna Club neve összeforrt egymással az évtizedek során. Az egykori hátvéd 1992-ben kiérdemelte az FTC aranydiplomáját, 1995-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, 2013-ban Gödöllő díszpolgára lett. Élete végéig irodája volt az FTC-MVM Népligeti Sportközpontban, betegen is többször elmondta, mennyire vágyik rá, hogy újra az imádott közegben lehessen, és megérte labdarúgócsapatunk 31. bajnoki címét is.

A Ferencvárosi Torna Club Szűcs Lajost saját halottjának tekinti.

Nyugodjék békében, emlékét örökké megőrizzük!

Cikkajánló

Magyar lesgól, majd portugál tripla az Eb-nyitányon

Rövid ideig vezetett a fradistákkal kiálló magyar válogatott a címvédő ellen az F-csoport első mérkőzésén.

Hazai pályán kezdünk a BL-selejtezőjében

Kedden eldőlt, hogy kik közül kapunk ellenfelet a BL 2021/2022-es kiírásának első selejtezőkörében.

Megvan, kik lehetnek az ellenfeleink a BL-selejtezőben

Az UEFA közzétette a férfi labdarúgó Bajnokok Ligája első selejtezőkörének hivatalos kiemeléseit.

Mak „fél” gólja is kellett a szlovák győzelemhez

Szlovákia Róbert Makkal a kezdőcsapatban 2-1-re legyőzte Lengyelországot a férfi labdarúgó Európa-bajnokságon.

Boli: „Így fejezzük ki, hogy egy néphez tartozunk”

Elefántcsontparti támadónk beszélt a nyári pihenőről, a tradicionális esküvőről és az új idényről – INTERJÚ!

Élőképes közvetítéssel jelentkezünk az edzőtáborból!

Szurkolóink a németországi edzőtábor három mérkőzését élőképes közvetítésben követhetik!

Változik a Fradi Shop nyitvatartása!

A Groupama Arénánál található Fradi Shop mellett a népligeti Fradi Bolt nyitvatartása is módosul.

Zubkov peches Eb-kezdése; ötgólos őrület Amszterdamban

Az FTC szélsőjének sajnos nem tartott sokáig élete első Európa-bajnoki meccse.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin
close
Fradi most
Fradi most