2022. május 17.
Húsz éve hunyt el Kubala László
A Barcelona egykori világsztárja mindig örömmel emlékezett a Fradiban eltöltött másfél évére.

Húsz éve, 2002. május 17-én hunyt el Kubala László. Három nemzeti válogatottban szerepelt, meghódította Barcelonát, a klub történetének legjobbjává választották. Tizennégy hónapot töltött a Ferencvárosban, legnagyobb sikerei idején is meghatódva emlékezett erre az időszakra.

Pályakezdése nem volt mindennapos. A budapesti Józsefvárosban, a Kálvária tér és az Örömvölgy utca macskakövein rúgta a bőrt naphosszat. Itt focizott először, első klubja a Ganz TE lett. A Fradi-drukkerek már ekkor felfigyeltek rá. A Nemzeti Sport így írt 1944. október 20-án, egy edzőmeccs után: "Felkészülési edzőmérkőzésen: Ferencváros-Ganz TE 5:3. Feltűnik a fiatal Kubala jó játéka. Pompásan kezeli a labdát, remekük cselez. Még a ferencvárosi szukrolók is megtapsolják néhány pompás alakítását."

Kubala - vagy ahogy mindenki hívta, Kuksi - tizennyolcadik évéhez érve a Ferencvárosba került. Tulajdonképpen a zöld-fehér klub iránti rajongás ismertette össze néhány évvel korábban a Kubala és a Kocsis famíliát.

Tizennégy hónapig erősítette a Ferencvárost, ezen időszak alatt Kubala egy bajnoki ezüstérmet, s egy Karácsonyi Kupát nyert a csapattal, 63 hivatalos fellépésen 43 gól szerzett (a bajnokságban: 50/33).

Kubala még évtizedek távlatából is meghatódva emlékezett a Ferencvárosnál töltött időszakára: "Szegény Kocsis Sanyi is kőbányai srác volt. Az ő és az én papám nagyon jóban voltak. Az én apukám nagy Ferencváros-szurkoló volt, azért kerültem később én is a Fradiba. Sanyi egy kicsit a mi hatásunkra lett ugyancsak Fradi-játékos. Apámnak szinte zöld-fehér volt a vére. Engem is „megfertőzött”, így aztán a legnagyobb örömmel mentem negyvenöt elején a Ferencvároshoz. Felejthetetlen másfél évet töltöttem ott. Negyvenöt áprilisában, az Elektromos elleni barátságos mérkőzésen mutatkoztam be a csapatban, olyan, általam rajongva tisztelt játékosok között, mint a két Sárosi. Érdekes, hogy az abban az esztendőben a klubhoz tartozó játékosok közül később milyen sokan mentünk külföldre: Sipos Vilike, egykori ganzos csapattársam, Mike Pista, aztán Nagy András, Sárosi Béla és a bátyja, György, valamint jómagam. Nagyon jó csapatunk volt, az említetteken kívül Lakattal, Rudassal, Csikóssal, végül másodikak lettünk a bajnokságban. Egyszer a Vasassal is elértem odáig, de otthon soha nem nyertem bajnoki címet." (Dénes-Rochy: Kalandozó magyar labdarúgók, Budapest, 1999.)

1947-ben Csehszlovákiába szerződött, mivel ott akkoriban több pénzt fizettek a játékosoknak. Később még hazatért és a Vasast erősítette, de Spanyolországban, a Barcelona játékosaként lett világhírű labdarúgó.

K, mint Kubala – a barcelonai iskolában az ötvenes években így tanították az ABC-t. Játékára mindenki kíváncsi volt, a Barcelonának új stadiont kellett építenie, hiszen senkit nem foszthattak meg a Kubala-varázslattól. A szurkolók 1999-ben őt választották a centenáriumát ünneplő klub története legjobb labdarúgójának, megelőzve Johann Cruyffot és Diego Maradonát is. Tiszteletére 2009 szeptemberében életnagyságú szobrot állítottak a Camp Nou elé.

(fotó forrása: Puskás Intézet)

Kubala statisztikája a Ferencváros játékosaként:

A Budapest-válogatott színeiben: 3 mérkőzés, 1 gól

Az NB I-ben: 50 mérkőzés, 33 gól

A Karácsonyi-serleg kiírásában: 2 mérkőzés

A Húsvéti-tornán: 2 mérkőzés

Nemzetközi felkészülési mérkőzés: 2 mérkőzés

Egyéb felkészülési mérkőzés: 8 mérkőzés, 10 gól

A Ferencváros játékosaként 67 mérkőzésen 44 gólt ért el

Cikkajánló

Csapatépítés az osztrák hegyek között - VIDEÓ!

Férfi labdarúgóink a tiroli hegyek ölelésében költötték el vacsorájukat.

Henry Wingo: „Ilyenkor lőni kell, és én megtettem"

Amerikai védőnk közelről és távolról is bevette a Ludogorets Razgrad kapuját - VIDEÓ!

Magabiztos siker egy régi ismerős ellen

Marquinhos egy és Wingo két góljával 3-0-ra vertük Tirolban a bolgár Ludogorets csapatát.

„Ki volt írva: No Smoking! A játékos levette a zakóját”

Korábbi labdarúgónk, Bánki József egykori és korábbi legendás edzők és játékosok történeteit írta meg - VIDEÓ

Szurkolóink kérdéseire válaszolt Dibusz Dénes

A 34. bajnoki címtől a Paula és Paulina sorozatig szinte mindenről szó esett - VIDEÓ!

Pászka Lóránd Marco Rossi látókörében

Megkérdeztük a szövetségi kapitányt, miként látta védőnk, valamint kapusunk eddigi teljesítményét.

A helyszínen is megtekinthető szombati edzőmeccsünk

Június 25-én, szombaton a bolgár Ludogorets együttesével vívunk felkészülési mérkőzést Ausztriában.

Dán családi tervek: otthon, iskola, Fradi-sikerek

Rasmus Thelander családjával együtt érkezett Budapestre és máris iskolát keres.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin
close
Fradi most
Fradi most