2021. szeptember 1.
Köszönünk mindent, Ihor!
Ihor Haratin három év, három bajnoki cím, egy-egy EL- és BL-csoportkört követően távozik a Ferencvárostól.

Három bajnoki cím, az Európa Liga és a Bajnokok Ligája csoportkörét követően Ihor Haratin távozik labdarúgócsapatunktól. Haratin csapatunk szí­neiben 139 mérkőzésen lépett pályára, melyeken 12-szer talált az ellenfelek kapujába. A Ferencvárosnál begyűjtött trófeákkal, megannyi remek megmozdulással, csellel, emberi gesztussal nyerte el szurkolóink szimpátiáját.

A kezdetek

Ihor Haratin a Dinamo Kijev utánpótlásában nevelkedett, végigjárta a klub ranglétráját, majd a kijevi együttestől a Metaliszt Harkiv vette kölcsönbe. Egy év kölcsönjáték után visszatért a fővárosba, de a 2016/17-es szezonban az ugyancsak ukrán első osztályú Zorjához igazolt, ahol azonnal alapember lett.

Első idényében 19 bajnokit, egy Ukrán Kupa-, és négy Európa Liga-csoportkörös meccset játszott – utóbbi sorozatban a Feyenoord, a Fenerbahce és a Manchester United ellen is pályára lépett. Második szezonjában 29 bajnokit és hat EL-csoportkörös találkozót kapott, az Athletic Bilbao ellen gólt is szerzett.

Az említett két idényben előbb harmadik, majd negyedik helyen végzett csapatával a bajnokságban.

Alapember Ukrajnában, alapember a Ferencvárosban

Haratin 2019. február 2-án egy Budapest Honvéd elleni bajnokin mutatkozott be csapatunkban, ráadásul Sergei Rebrov rögtön a kezdőcsapatba nevezte az új szerzeményt. Az ukrán válogatott középpályás meghálálta a belé vetett bizalmat, ugyanis olyan jól sikerült számára a debütálás, hogy az ő passzából lőtte a csereként beálló Böde Dániel a mérkőzést eldöntő egyetlen találatot.

Haratin gyorsan alapembere lett magyar bajnok együttesünknek, az ezt követő nyolc bajnokin rendre a kezdőcsapatban kapott helyet, és csak a Paks ellen 3-0-ra megnyert összecsapást hagyta ki. Az első góljára sem kellett várni: a Fehérvár ellen 4-1-re megnyert bajnokin fejjel vette be a vendégek kapuját, de egy körrel később a Honvéd kapuját is bevett, a szezon végén pedig bajnoki elsőséget ünnepelhetett.

Csúcson a Fradival: előbb Európa Liga, majd Bajnokok Ligája

A bajnoki cím megszerzésével a Ferencváros kiharcolta a Bajnokok Ligája selejtezőjében való indulás jogát. A selejtezősorozat első fordulójában a bolgár bajnok Ludogorec Razgrad volt az ellenfél. A hazai pályán elért 2-1-es győzelem után a razgradi visszavágón Haratin fejesével szereztük meg a vezetést, ami kulcsfontosságú volt a továbbjutás szempontjából.

Haratin az odavágó kivételével végig játszotta az összes BL-selejtezőt (összesen 527 perc), majd a Suduva elleni EL-playoff mindkét mérkőzését. Az ukrán középpályás ezt követően is kirobbanthatatlan volt a csapatból: az EL-csoportkör mind a hat mérkőzésén az első perctől kezdve a pályán volt, és nagy szerepet játszott abban, hogy az utolsó pillanatig meg volt az esélyünk a tavaszi folytatásra.

Az európai kupaszereplés nem ment a bajnokságban nyújtott teljesítmény rovására: Haratin 30 találkozón kapta meg a lehetőség abban az idényben, ráadásul 27 alkalommal a kezdőcsapat tagjaként, ezeken pedig egy gólt jegyzett, de két gólpassz is szerepelt a neve mellett.

A sorozatban másodszor megnyert bajnoki aranyérem után a Fradi ismét a Bajnokok Ligája selejtezőjében kezdte az idényt, az ukrán középpályás pedig továbbra is kihagyhatatlan eleme volt a kezdőcsapatnak, amit egy Celtic ellen adott gólpasszal, valamint a Moldénak lőtt góljával hálált meg. Haratin teljesítménye elengedhetetlen volt ahhoz, hogy a Ferencváros 25 év után ismét ott legyen az európai klubfutball nagyszínpadán, a Bajnokok Ligája főtábláján, egy csoportban a Barcelonával (a Camp Nou-ban ugyancsak eredményes volt), a Juventussal és a Dinamo Kijevvel.

Fradistaként Shevchenko irányítása alatt a nemzeti csapatban

Haratin az FTC-ben mutatott remek teljesítményének köszönhetően felkeltette az ukrán válogatott szövetségi kapitánynak, a 2004-ben Aranylabdát nyert Andrij Shevchenkónak a figyelmét is, aki végül 2020. szeptember 6-án, egy Spanyolország elleni Nemzetek Ligája összecsapáson a kezdőcsapatban adta meg lehetőség neki.

Haratin ezután még további három alkalommal húzhatta magára az ukrán válogatott mezét: Franciaország, Lengyelország és Németország ellen is pályára lépett.

Ihor Haratin csapatunkban minden sorozatot figyelembe véve 139 mérkőzésen lépett pályára, melyeken összesen 12 gólt szerzett.

Mindent köszönünk Ihor, sok sikert kívánunk pályafutásod következő szakaszához!

Cikkajánló

Varga Barnabás a gólátlag-rangsor élén

72 ligát figyelembe véve támadónk rendelkezik a legjobb átlaggal a büntetők nélküli gólszerzést illetően.

FTC35: Dibusz Dénes elitklubba lépett

Kapusunk a jövőben komoly rekordokat dönthet meg a bajnoki címek tekintetében.

FTC 35: TOP10-ben Európában

Cikkünkben megvizsgáltuk, hogyan állunk a bajnoki címek számában az európai összevetésben.

FTC35: Ők vívták ki a 35. bajnoki címünket

13 játékosunk először ünnepelhet magyar bajnoki címet, de sok „trófeahalmozó” is van a keretben.

VIDEÓ: Így ünnepeltek a 35-szörös bajnokok

A Kisvárda elleni meccs után elindult a buli és az örömmámor a Groupama Arénában.

„A Ferencváros mindannyiunknál nagyobb!”

A Kisvárda elleni meccset és a bajnoki cím bebiztosítását követően vezetőedzőnk, Dejan Sztankovics értékelt.

FTC35: Történelmi bajnoki címet nyertünk

Az FTC 125 éves történelmében még sosem sikerült zsinórban hatszor bajnokságot nyernünk, egészen idáig.

BAJNOKCSAPAT!

A Kisvárda elleni 0-0 után eldőlt, hogy megszereztük 35. bajnoki címünket!

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin