2024. március 25.
Köszönünk mindent, Toki!
Öt magyar bajnoki cím, egy Magyar Kupa, három UEL- és egy BL-csoportkör után Tokmac Nguen távozik az FTC-től.

Tokmac Nguen távozik 34-szeres magyar bajnok férfi labdarúgócsapatunktól. Tokmac személyében nemcsak egy játékos, hanem a szurkolók egyik nagy kedvence is elhagyja együttesünket. A norvég támadó összesen 215 mérkőzésen lépett pályára a Ferencváros színeiben, ebből 193 volt tétmérkőzés. Összesen 53-szor talált a kapuba, góljai közül hatot előkészületi összecsapásokon szerzett.

A Ferencvárossal megnyerte a klub történetének 30. bajnoki címét, győztes gólt szerzett a Celtic elleni Bajnokok Ligája-selejtezőn, de eredményes volt a Dinamo Kijev elleni 2-2-vel zárult hazai BL-meccsen is. Góljai mellett megannyi remek megmozdulással, csellel, csupaszív játékával és győztes mentalitásával nyerte el szurkolóink szimpátiáját, de a pályán kívül is bizonyította, hogy lehet rá számítani.

Tokmac Nguen 2019 elején érkezett a norvég bajnokságban szereplő Strömsgodset együttesétől. Tokmac már korábbi csapataiban is rendkívül gólerősnek bizonyult. A villámgyors norvég támadó már bemutatkozó interjújában elmondta, szeretné előbb bajnoki címhez segíteni a Fradit, utána pedig bejutni a Bajnokok Ligájába.

Így mutatkozott be Tokmac Chol Nguen

Tokmac valósággal belőtte magát a fradisták szívébe, hiszen az első hazai bajnokiján (a Puskás Akadémia ellen) gólt szerzett, amelyet további három követett a szezon végéig, melynek végén ő is ünnepelhette a történelmi, harmadik csillagot jelentő 30. bajnoki címet. Ezt követően a Fradi kiharcolta az UEFA Európa Liga csoportkörében való szereplés jogát, ahonnan csak egy hajszál választotta el a tavaszi folytatástól.

Valóra vált álom

Jött az újabb bajnoki cím, majd egy olyan nyár, amelyet egyetlen fradista sem fog elfelejteni. Az FTC 25 év után bejutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe, melyben elévülhetetlen érdemeket szerzett a villámléptű norvég támadó. Ki ne emlékezne arra, amikor rögtön az ő duplájával vertük a Groupama Arénában a Djurgardent, majd egy körrel később a skót óriást, a Celticet fektettük kétvállra Glasgow-ban.

A glasgow-i csoda után hazai pályán vertük meg a Dinamo Zagrebet, majd utolsó feladatként, a mindent eldöntő párharcban a Moldét ejtettük ki, ezzel pedig 1995 után ismét ott voltunk Európa legjobb klubjai között.

Tokmac ezután sem vett vissza, meccsről meccsre bizonyította rátermettségét, hozta azt a csupaszív, gólerős játékot, amivel belopta magát a ferencvárosi szurkolók szívébe. Az is felejthetetlen pillanat volt, amikor a Camp Nouban Piquét lerázva védhetetlenül lőtt a kapuba, igaz, les miatt nem adták meg a találatot. Egy játéknappal később kulcsszerepet játszott abban, hogy a Fradi kétgólos hátrányból jött vissza a Dinamo Kijev elleni csoportmeccsen, és végül pontot szerzett a legrangosabb európai kupasorozatban.

A történelmi BL-szereplést egy újabb magyar bajnoki cím követte, majd azon a nyáron, immáron sorozatban harmadszor ismét bejutottunk valamelyik európai kupasorozat főtáblájára, ismét az UEFA Európa Ligában, ahol csapatunk egy csoportba került a Bayer Leverkusennel, a Betisszel, valamint a Celtic-kel. Bár többször is közel voltunk a bravúrhoz, végül három pontot szereztünk (az utolsó fordulóban Laidouni fejesével győztük le a Leverkusent a Groupama Arénában).

A történelmet pedig sikerült tovább írni. Az FTC Tokmac-kal a csapatban a 2022/23-as szezonban ismét bejutott az UEFA Európa Liga csoportkörébe. Ezúttal a Trabzonspor, a Monaco és a Crvena zvezda volt az ellenfél. Rögtön az első körben sikerült maradandót alkotni, hiszen Tokmac duplázott, csapatunk pedig emberhátrányban győzte le a törököket. Idegenben vertük a Monacót, hazai pályán pedig a szerbeket.

Két körrel a vége előtt úgy léphettünk pályára, hogy egy Monaco elleni pontszerzés csoportelsőséget, ez pedig automatikus csoportelsőséget jelentett volna. A mieink bár egygólos hátrányban voltak, Tokmac nagyszerű passza után Zachariassen bombázott a kapuba, kialakítva az 1-1-es végeredményt, ami azt eredményezte, hogy az FTC csoportelsőként harcolta ki a kupatavaszt, ahol a Xabi Alonso vezette Bayer Leverkusen volt az ellenfél.

Tokmac Nguen személyében egy igazi példaképet, egy csupaszív játékost, egy igazi harcost ismertünk meg. Folyamatos győzni akarásával, megannyi szép megmozdulásával, vereséget nem ismerő mentalitásával belopta magát a ferencvárosi drukkerek szívébe.

Öt magyar bajnoki cím, egy Magyar Kupa-aranyérem, Bajnokok Ligája- és Európa Liga-csoportkör után Tokmac a svéd Djurgarden együtteséhez igazolt. Mindent köszönünk Toki, sok sikert kívánunk pályafutásod következő szakaszához!

Cikkajánló

Sztankovics: „A szezonnak még nincs vége”

Vezetőedzőnk beszélt várakozásairól az MTK elleni bajnoki előtt.

„Az anyám!”: Dibusz és az FTC ajándéka Bodrogi Gyulának

A Nemzet Színésze nemrég ünnepelte 90. születésnapját, klubunk pedig emlékezetes ajándékkal lepte meg – VIDEÓ!

Botka Varga Barnabásnak adott tippeket, de megfogadta?

Focistáink ismét fát ültettek a Budakeszi Vadasparkban, ahol Dibusz Dénes kisfia ismét ellopta a showt – VIDEÓ

Sajtóakkreditáció a DVSC elleni bajnokira

A sajtó munkatársai május 2., csütörtök 12.00-ig adhatják le akkreditációjukat a vasárnapi bajnokira.

„Örülök, hogy segíthettem a csapatnak döntőbe jutni”

A Nyíregyháza 2-1-es legyőzése után a mindent eldöntő gól szerzője, Edgar Szevikjan értékelt.

Leandro: „Az utolsó pillanatig hittünk a fordításban”

Pályaedzőnk, Leandro de Almeida a győzelem után kiemelte a csapat küzdeni tudását és akarását.

A hajrában harcoltuk ki a kupadöntőt!

35-szörös bajnok férfi labdarúgócsapatunk 2-1-re nyert a Nyíregyháza ellen a MOL Magyar Kupa elődöntőjében.

Exkluzív: ilyen a bajnoki pezsgőfürdő Fradi-módra

Ünneplés a szurkolókkal a pályán, nagy buli a színfalak mögött, így ünnepeltük a 35. bajnoki címet – VIDEÓ!

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin