2023. március 17.
Közel fél évszázada nem látott sikert értünk el
Férfi labdarúgócsapatunk 48 év után szerepelt újra európai kupasorozat tavaszi folytatásában.

1975 és 2023. Két évszám, amiben egy a közös: a Ferencváros fantasztikus teljesítményt nyújtva mindkét alkalommal kiharcolta, hogy tavasszal is érdekelt legyen egy európai kupasorozat fordulójában. Mint ismert, együttesünk a tavalyi naptári évben minden várakozást felülírva megnyerte csoportját az UEFA Európa Ligában, majd a nyolcaddöntőben a német élvonalbeli Bayer 04 Leverkusen jelentette a végállomást. Sztanyiszlav Csercseszov együttese bár búcsúzott a sorozattól, a tavaszi folytatás olyan eredmény, amely nem csak a hazai, de a nemzetközi futballéletben is jelentős mérföldkő.

Az 1975-ös menetelés
A Ferencváros már az 1920-as évektől rendszeres résztvevője az UEFA Bajnokok Ligája, valamint az UEFA Európa Liga elődjeinek számító sorozatoknak. Nem kell messzire menni, elég az 1965-ös Juventus elleni győztes VVK-döntőt (az UEL elődje) említeni, amely a mai napig a magyar klubfutball legnagyobb sikerének számít.

Tíz évvel később újabb esélyünk nyílt bezsebelni egy rangos európai kupát. A legendás Dalnoki Jenő vezetőedző irányításával és a Nyilasi Tibor, Rab Tibor, Martos Győző, Géczi István nevével fémjelezte csapat olyan együtteseken jutott túl a KEK-ben (Kupagyőztesek Európa-Kupája), mint a meghatározó angol klub, a Liverpool, vagy említhetnék a negyeddöntőben a svéd Malmö, vagy az elődöntőben a szerb Crvena zvezda búcsúztatását is. A mieink bár a döntőben vereséget szenvedtek a Dinamo Kijevtől, egy nagy, emlékezetes és sikeres menetelés ért véget azzal a találkozóval.

Közelmúlt
Az európai kupák lebonyolításainak és szabályainak változásaival is rendszeresen érdekeltek voltunk a legrangosabb sorozatokban. A csoportkörös szerepléseket tekintve az átütés 1995-ben érkezett, amikor olyan sztárcsapatokkal találkoztunk az UEFA Bajnokok Ligája csoportkörében, mint a spanyol Real Madrid, vagy a holland Ajax. A következő csoportkörös szereplésre 9 évet kellett várni, ekkor az UEFA Európa Liga elődjének számító UEFA-kupa főtáblájára jutottunk be, itt szembenéztünk többek között a német Schalke 04 és a holland Feyenord együttesével is.

Ezt követően ismét éveket kellett várni az újabb kupaszereplésre, ám a szurkolók türelme meghozta gyümölcsét: 2019 óta zsinórban négy szezonban is csoportkörös lett a Fradi valamely európai kupasorozatban: 2019-ben és 2021-ben az UEFA Európa Liga csoportküzdelmeiben volt érdekelt együttesünk, 2020-ban pedig a legmagasabban jegyzett sorozatban, az UEFA Bajnokok Ligájában, ahol a világ legjobb csapatai és játékosai ellen mérettethettük meg magunkat. 2023-ban pedig a zsinórban negyedik főtáblás szereplést még tetőzte Sztanyiszlav Csercseszov csapata azzal, hogy csoportgyőztesként biztos nyolcaddöntős szereplőként várta az UEL tavaszi folytatását.

Út a csoportkörig
Bajnoki címvédőként az UEFA Bajnokok Ligája selejtezőjében indult a Ferencváros menetelése. Az évek alatt megszerzett nemzetközi rutinnak köszönhetően az első körben megmutattuk, magasabb szintet képviselünk, mint a kazah bajnok Tobol, és 5-1-es összesítéssel búcsúztattuk ellenfelünket a sorozattól. Ezt követően az érzelmi háttértől sem mentes Slovan Bratislava elleni párharc következett, ahol ugyan az első találkozón egygólos vereséget szenvedtünk hazai pályán, a visszavágón a 30 évvel ezelőtti szurkolói eseményekért és az első találkozóért is revansot vettünk, 4-1-re győztünk, így nem volt kérdés a továbbjutásunk.


A harmadik selejtezőkörben a nehezebbnek ígérkező, rendszeres kupaszereplő azeri Qarabag állt csapatunk útjába: az idegenbeli 1-1 után 3-1-re nyert ellenfelünk a Groupama Arénában. Ezen a ponton a nemzetközi kupaszereplés biztos volt, a kérdés csupán az volt, hogy az UEFA Európa Ligában, vagy az UEFA Konferencia Ligában folytathatja csapatunk. Játékosaink nem bízták a véletlenre, és a rájátszásban meggyőző, 4-1-es összesítéssel biztosították be helyüket az UEL főtábláján.

A csoportkör
Az FTC az UEL 2022/23-as kiírásában a H-csoportba került a Trabzonspor, a Monaco és a Crvena zvezda együttesével. Szebb kezdésről nem is álmodhattunk volna, hiszen már az 5. percben megszereztük a vezetést a Trabzonspor ellen az első találkozón, és bár a mérkőzés nagy részét emberhátrányban játszottuk, újabb két gólt szereztünk, ezzel 3-2-es hazai győzelemmel nyitottunk. Sok idő azonban nem maradt az ünneplésre, hiszen egy héttel később Monacóban volt jelenése a Fradinak. A végig kiélezett találkozón Vécsei Bálint gólja döntött, amellyel két forduló után 100%-os mérleggel álltunk csoportunkban.



A harmadik fordulóban hazai pályán nyert ellenünk a Crvena zvezda, ám a negyedik csoportmeccsen rögtön visszavágtunk, és hazai környezetben 2-1-es győzelmet arattunk. Ekkor már mindenki tudta: egy lépés kell, hogy történelmet írjunk, és bebiztosítsuk a tavaszi folytatást. A Monaco elleni hazai UEL-mérkőzésen bár sokáig hátrányban voltunk, de Kristoffer Zachariassen 83. percben született egyenlítő góljának, valamint a másik mérkőzés eredményének köszönhetően egy fordulóval a csoportküzdelmek vége előtt garantálttá vált, hogy csapatunk a négyes első helyén végez, és márciusban folytathatja szereplését a sorozatban! A hatodik, Trabzonspor elleni csoportmeccsnek már nem volt tétje a szempontunkból.


Kupatavasz
Csoportelsőként abban a kiváltságos helyzetben voltunk, hogy a téli szünet után az UEFA Európa Liga első 2023-as fordulójában nem kellett pályára lépnünk, hiszen a nyolcaddöntős ellenfelünk kilétére vártunk az UEFA Bajnokok Ligájából kiesettek, valamint az UEL-csoportmásodikok párharcainak nyertesei közül. Gera Zoltán sorsolása egy jól ismert csapatot sodort az utunkba, hiszen a Bayer 04 Leverkusen ellen 2021-ben kétszer is találkoztunk az UEL csoportkörében, ráadásul a második, hazai találkozónkat 1-0-ra megnyertük az azóta már a német első osztályú Union Berlint erősítő Aissa Laidouni emlékezetes találatával.

A nyolcaddöntős párharc Németországban kezdődött. Az európai szinten lényegesen magasabbra taksált Bayer 04 Leverkusen már a 10. percben megszerezte a vezetést, hosszú gólcsend után pedig a 86. percben állította be a 2-0-s végeredményt. A visszavágón lenyűgöző hangulatot teremtett csapatunknak a több, mint 50 ezer szurkoló a Puskás Arénában. Nyitott kérdések sajnos sokáig nem maradtak, hiszen a németek már a mérkőzés elején háromgólosra növelték előnyüket a párharcban, és bár megvoltak a helyzeteink, újabb találatot csak ellenfelünk tudott szerezni, így egy hosszú és emlékezetes menetelés végére értünk.



Összegzés
A nemzetközi kupaszereplés erre a szezonra véget ért, de a 2022/23-as idény nagy betűkkel fog bekerülni a Ferencváros történelemkönyvébe, hiszen amellett, hogy csoportgyőztesek lettünk, 48 év után sikerült újra a kupatavaszt is átélni. Európai szinten folytatás nyáron, a remények szerint az UEFA Bajnokok Ligája selejtezőivel!

Jegyek a MOL Fehérvár elleni hazai bajnokira ITT.

Cikkajánló

Sztankovics: „Bajnoknak kell lennünk!”

Vezetőedzőnk szerint a Kisvárda ellen az egyetlen cél a bajnoki cím megszerzése lehet.

Eltűnt derbihősök: Nacer Bouiche

A Fradi TV sorozatának második részében focicsapatunk első afrikai légiósával találkozhatnak – VIDEÓ!

Együtt a lelátón! – Elindult a bérletértékesítés!

Nagy kedvezményt kapnak, akik az early bird időszakban vásárolják meg bérletüket a 2024/25-ös idényre.

FTC-Kisvárda: meccsnapi programok

Április 20-án, szombaton a Kisvárda elleni bajnokin az Egészségnap kerül a középpontba.

Közösen ültetett fát az FTC és a Provident

A pénzügyi szolgáltató vállalat Provigreen elnevezésű programjában az április a fenntarthatóságról szól.

A Föld Napja: Szedd össze magad!

A Föld Napja alkalmából különleges eseménnyel készül klubunk a Kisvárda elleni labdarúgó bajnokira.

Zachariassen is nézett, amikor Wingo rávágta, hogy…

Futballistáinkat különleges játékra hívtuk, amelyben az Újpest, a Barca és a Liverpool is pontot ért - VIDEÓ

Elindult a jegyértékesítés az MK-elődöntőre

Férfi labdarúgócsapatunk április 24-én, szerdán 20 órakor lép pályára a Nyíregyháza ellen.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin