2019. június 14.
Közös edző, 100 éves klub és az „olaszverő stadion"
A legérdekesebb tények szombati ellenfelünkről, a szlovén élvonalbeli NK Celjéről. Csapatbemutatás.

Labdarúgócsapatunk szombaton 17:30-tól a szlovén élvonalbeli NK Celje együttese ellen lép pályára Szlovéniában, Celjében. Cikkünkben minden érdekességet megtalál, amit tudni érdemes a tavaly ötödik helyen végzett klubról.

Mindig az élvonalban

Az NK Celjét 1919-ben alapították, és a Mariborral, valamint a Goricával közösen elmondhatja magáról, hogy a szlovén bajnokság 1991-es indulása óta mindig az élvonalban szerepelt.

Az egyesület legnagyobb sikere a 2005-ös Szlovén Kupa-győzelem volt. A bajnokságban a 2002/03-as és a 2014/15-ös idény volt kiemelkedő, mindkétszer ezüstérmesként zártak.

Szerény nemzetközi múlt

Legutóbb a 2015/16-os szezonban szerepelhettek a nemzetközi porondon, akkor az Európa Liga első körében rögtön kiestek: a lengyel Slask Wroclawtól összesítésben 4-1-re kaptak ki. A 2005/06-os idényben az UEFA Kupa második körében is játszhattak, akkor a bolgár Levszki Szófia állította meg őket.

Poklepovic a közös pont

Bár a nemzetközi kupákban a mieink nem futottak össze a Celjével, a két egyesületnek van közös múltja. Mindkét csapatot irányította ugyanis a legendás horvát edző, Stanko Poklepovic.

A kiváló tréner - aki 2018. december 24-én hunyt el - 1999 szeptemberében Mucha Józsefet váltotta a mieinknél a kispadon, és a 11. helyről az ötödik pozícióig vezette előre csapatunkat. A Celjénél nem sokkal korábban dolgozott, az 1997/98-as szezonban a szlovén első osztályban hatodikak lettek, a kupában a negyeddöntőig jutottak.

A legnagyobb értékek

A Celje legértékesebb futballistája a Transfermarkt által 500 ezer euró értékűre becsült Rudi Pozeg Vancas (az előző bajnokságban 14 gól, 5 gólpassz), aki azonban a következő szezonban, kölcsönben a Maribort erősíti majd. Ki lehet még emelni a 21 éves Dario Vizingert, aki kilenc gólig és négy asszisztig jutott.

A Celje vezetőedzője a 48 éves Dusan Kosic - éppen a napokban hosszabbított 2022-ig -, aki korábban az Olimpija Ljubljanát és a szlovén U16/U17-es válogatottat is irányította. 421 mérkőzésével egyébként ő a szlovén bajnokság történetének második legtöbbet pályára lépett futballistája.

Olaszverés a stadionban

A csapat otthona és a mérkőzés helyszíne az Arena Petrol lesz. A létesítményt 2003-ban adták át, de csak 2008-ban lett kész teljesen. Az NK Celje mellett használta ezt a stadiont korábban a szlovén válogatott is.

Az aréna egyik legnagyobb meccse a 2006-os vb-selejtezők során játszott szlovén-olasz volt, amelyet a hazaiak nyertek 1-0-ra.

Érdekességek

- Mindkét klubnak fontos ez az év. A Ferencváros május 3-án ünnepelte fennállásának 120. évfordulóját, míg a Celje december 28-án éri el centenáriumát, azaz alapításának 100. évét.
- A szlovén gárdát erősíti a középcsatár Elvir Ibisevic, aki a 87-szeres bosnyák válogatott, jelenlegi Hertha-csatár, Vedad Ibisevic unokatestvére.
- A Celje kerete nagyon fiatal, 12 olyan játékosa is van, aki 21 éves vagy annál fiatalabb.
- A Fradi keretében van szlovén futballista Miha Blazic személyében, ám játékosunk a szlovén válogatottnál van, ezért biztosan nem játszhat honfitársai ellen.

Cikkajánló

„A Ferencváros jelent számomra mindent”

Ma ünnepli ötvenkettedik születésnapját Lipcsei Péter, labdarúgóklubunk legendája.

Mezőkövesden a Fradi-minibusz

Drukkereink a Mezőkövesd elleni mérkőzés idején is beszerezhetik kedvenc Fradi-terméküket.

Dibusz bizonyított a kapitánynak

Labdarúgócsapatunk kapusa, Dibusz Dénes értékelte a válogatott Koszovó ellen 2-0-ra megnyert meccsét - VIDEÓ!

Szevikjan gólt lőtt, Ben Romdhane kezdett

Örmény játékosunk Csehország ellen volt eredményes, míg tunéziai középpályásunk Új-Zéland ellen játszott.

Dibusszal és Vargával győzte le Koszovót a válogatott

Dibusz Dénes kezdőként, Varga Barnabás csereként játszott a Puskás Arénában 2-0-ra megnyert meccsen.

Köszönünk mindent, Toki!

Öt magyar bajnoki cím, egy Magyar Kupa, három UEL- és egy BL-csoportkör után Tokmac Nguen távozik az FTC-től.

„Dénes a legkiválóbb magyar csapat kapusa”

Marco Rossi a Koszovó elleni mérkőzés előtt beszélt várakozásairól és Dibusz Dénesről is.

Mezőkövesd-FTC: elindult a jegyértékesítés!

Március 31-én, vasárnap 18.00-tól lépünk pályára a Mezőkövesd vendégeként a bajnokság 26. fordulójában.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin