archív anyag
Honlapunk 2019. február 25-én megújult, de nem hagyjuk veszni a korábbi cikkeinket! Az itt látható anyag archív írás, ezért előfordulhat, hogy a benne található képek, illetve tartalmi beágyazások az új cikkektől eltérően jelennek meg.
2015. május 18.
Kupadöntőre várva
100%-os FTC-mérleg, duplán sikeres Fradisták, döntők az Üllői úton: érdekességek hét fejezetben a szerdai, Videoton elleni Magyar Kupa-döntő elé.

Labdarúgó-csapatunk szerdán a Groupama Arénában vívja a Magyar Kupa döntőjét a Videoton ellen. A találkozóra online, sorban állás nélkül válthat belépőt ITT.

A mérkőzés előtt felidézzük, hogyan jutottunk el a fináléig, milyen a mérlegünk a székesfehérváriak ellen, hogyan alakultak a döntők régi pályáinkon, kik nyertek játékosként és edzőként is kupát a Fradival, és az is kiderül, milyen finálés tapasztalatai vannak a jelenlegi keret tagjainak.


Út a fináléig

Mind a Ferencváros, mind a Videoton veretlenül menetelt a Magyar Kupa döntőjébe. Együttesünk sorrendben a Hévíz, a Vecsés, az ESMTK, a Honvéd, a Csákvár és a Szolnok csapatán jutott túl. A legnehezebb párharcunk a Bozsik stadion-beli volt, amelyet büntetőpárbajban nyertünk meg. A sorozat során lejátszott 750 perc alatt egyetlen pillanatig sem álltunk kiesésre.

Ellenfelünk a Testvériség SE, a Kunszállás, az általunk a Ligakupából kiütött Szigetszentmiklós, a DVTK, a Pécs és az Újpest testén keresztül jutott el a Groupama Arénába. Bár velünk ellentétben a Videoton minden mérkőzését megnyerte a fináléig vezető úton, a piros-kékek kerültek már hátrányba a sorozatban: az SZTK félidőben 1-0-ra vezetett a Vidi ellen, akárcsak a negyeddöntő első mérkőzésén a PMFC.

Közös MK-történelem

1967-ben a másodosztályú Székesfehérvári Vasas otthonában nyertünk 3-1-re – ez volt a két csapat első egymás elleni összecsapása. 1972-ben ismét megmérkőztünk az akkor már a Videoton nevet viselő és az elsőosztályban játszó együttessel a kupában: az elődöntőben hátrányból fordítva 3-2-re nyertünk a Sóstói Stadionban. Aranylabdás legendánk, Albert Flórián mindkét mérkőzésen betalált a fehérváriak kapujába.

Azóta több mint 40 év telt el Fradi–Videoton MK-meccs nélkül – a 2015-ös döntőnek tehát 100%-os Vidi elleni kupamérleggel vág neki csapatunk.

Kiütéses siker

Habár a Magyar Kupa döntőjében először feszül egymásnak a Ferencváros és a Videoton, 2013-ban a második számú hazai sorozatban már játszottunk finálét a piros-kékekkel. Míg most a Groupama Arénában lesz a döntő, akkor a fehérváriak otthonában arattunk 5-1-es sikert.

Pályára lépett azon a döntőn mai keretünkből Jova Levente, Gyömbér Gábor, Böde Dániel, valamint a gólt is szerző Vladan Cukic és Somalia. Két éve az LK-finálét követő hétvégén játszott bajnokit egymás ellen a két csapat, most az MK-döntő után másfél héttel érkezik még egyszer a Groupama Arénába a Videoton.



Döntők a Fradi-pályán

Nem a 2015-ös lesz az első MK-döntő, amelyet otthon játszhatunk. 1913-ban az Üllői úton 2-1-re vertük a BAK-ot, 1928-ban pedig 5-1-re a miskolci Attilát. 1931-ben a hazai környezet sem segített: a III. Kerület 4-1-es győzelmet aratott.

A ’90-es években három finálét is oda-vissza vágós rendszerben nyertünk meg. 1993-ban a Haladás elleni visszavágón 1-1-et játszottunk, végül 11-esekkel nyertünk. 1994-ben a Kispest ellen 3-0-ra, 1995-ban a Vác ellenében 2-0-ra nyertünk az Üllői úton az első meccsen. Mindkét finálét kettős győzelemmel nyertük meg.

Érdekesség, hogy a régi ferencvárosi stadionban játszott utolsó két döntőben egyaránt a Videoton volt az egyik fél: 2001-ben a DVSC-től kikaptak 5-2-re, 2006-ban viszont 2-2 után 11-esekkel legyőzték a Vasast, történetük első és eddig egyetlen Magyar Kupa-sikerét aratva.


Döntőbeli tapasztalatok

Jelenlegi játékosaink közül egyedül Gera Zoltán játszott már a Ferencváros színeiben MK-finálét. Gerzson pályán volt utolsó két trófeaszerzésünk alkalmával, 2004-ben a Honvéd elleni sikerből góllal is kivette részét.

További két játékosunk rendelkezik hazai kupadöntős tapasztalattal: Vladan Cukic 2011-ben a Kecskemét játékosaként éppen a Videoton ellen léphetett pályára, s habár öngólt vétett, a finálé végén 3-2-es győzelemnek örülhetett. Varga Roland 2013-ban a Győri ETO színeiben léphetett pályára a DVSC ellen, de csapata 1-0-s vezetésénél még az első félidőben le kellett cserélni, a Loki pedig később megfordította a meccset.

Más országok kupadöntőiből Roland Lamah-nak van meccstapasztalata: belga támadónk 2008-ban a Roda játékosaként végigjátszotta a Holland Kupa fináléját, de csapata 2-0-ra kikapott az esélyesebb Feyenoordtól.

Szerdán tehát legalább hét játékosunk lép először pályára nemzeti kupafináléban. A döntő 20.00-kor kezdődik a Groupama Arénában, jegyet ITT vehet az összecsapásra.


Pályán és padon egyaránt

Blum Zoltán 1913-ban első kupasikerünknek játékosként volt részese, majd 1933-ban és 1935-ben edzőként nyerte el a trófeát. Tóth-Potya István első négy Magyar Kupa-győzelmünknek egyaránt részese volt: 1913-ban és 1922-ben a Fradi játékosaként, 1927-ben és 1928-ban pedig csapatunk edzőjeként diadalmaskodott a sorozatban.

Tátrai Sándor 1942 és 1944 között három év alatt három Magyar Kupát szerzett játékosként, majd legközelebbi MK-sikerünkre 1958-ban már a kispadról vezette klubunkat. Utóbbi finálénak duplázásával Friedmanszky Zoltán volt a hőse, aki 1978-ban nyert edzőként Magyar Kupát az FTC-vel.

A kategória abszolút csúcstartója Nyilasi Tibor, aki játékosként kétszer (1976, 1978), edzőként háromszor (1991, 1993, 1994) hódította el a serleget. Utóbbi háromból az elsőnek részese volt Pintér Attila is, aki 2004-ben már a kispadról irányította legutóbbi kupagyőzelmünk alkalmával a Fradit.

Thomas Doll és a kupadöntők

Jelenlegi vezetőedzőnk, Thomas Doll ugyan ehhez a veretes listához nem csatlakozhat, de neki sem ez lesz az első nemzeti kupadöntője. 1988-ban a Berliner Dynamo játékosaként ő lőtte a keletnémet kupasorozat fináléjának első gólját a Carl Zeiss Jena ellen a 102. percben. Egy évre rá a Karl-Marx-Stadt elleni győztes döntőben is játszott.

Edzőként 2008-ban a Borussia Dortmundot vezette a Német Kupa fináléjába, ahol azonban a fekete-sárgák hosszabbítás után alulmaradtak a Bayern Münchennel szemben. Remélhetőleg szerdán megszerzi első nemzeti kupasikerét német mesterünk. Thomas Doll lehet az első külföldi vezetőedző, aki Magyar Kupa-győzelemre vezeti a Fradit.


Cikkajánló

„Az anyám!”: Dibusz és az FTC ajándéka Bodrogi Gyulának

A Nemzet Színésze nemrég ünnepelte 90. születésnapját, klubunk pedig emlékezetes ajándékkal lepte meg – VIDEÓ!

Botka Varga Barnabásnak adott tippeket, de megfogadta?

Focistáink ismét fát ültettek a Budakeszi Vadasparkban, ahol Dibusz Dénes kisfia ismét ellopta a showt – VIDEÓ

Sajtóakkreditáció a DVSC elleni bajnokira

A sajtó munkatársai május 2., csütörtök 12.00-ig adhatják le akkreditációjukat a vasárnapi bajnokira.

„Örülök, hogy segíthettem a csapatnak döntőbe jutni”

A Nyíregyháza 2-1-es legyőzése után a mindent eldöntő gól szerzője, Edgar Szevikjan értékelt.

Leandro: „Az utolsó pillanatig hittünk a fordításban”

Pályaedzőnk, Leandro de Almeida a győzelem után kiemelte a csapat küzdeni tudását és akarását.

A hajrában harcoltuk ki a kupadöntőt!

35-szörös bajnok férfi labdarúgócsapatunk 2-1-re nyert a Nyíregyháza ellen a MOL Magyar Kupa elődöntőjében.

Exkluzív: ilyen a bajnoki pezsgőfürdő Fradi-módra

Ünneplés a szurkolókkal a pályán, nagy buli a színfalak mögött, így ünnepeltük a 35. bajnoki címet – VIDEÓ!

Különleges anyák napi akció a DVSC elleni mérkőzésre

A DVSC elleni találkozóra az édesanyák belépőjét 50 százalék kedvezménnyel lehet megvásárolni.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin