2023. október 17.
Döntetlen Kaunasban – Eb-kijutás elnapolva
Szerbia megverte Montenegrót, így még nem biztos Európa-bajnoki résztvevő a magyar válogatott.

Szombati, Szerbia elleni győzelmének, valamint a korábbi eredményeinek köszönhetően a magyar labdarúgó-válogatott kedden, Kanunasban annak tudatában léphetett pályára a litvánok vendégeként Európa-bajnoki selejtezőn, hogy két fordulóval a selejtezősorozat vége előtt bebiztosíthatja kvalifikációját a jövő évi kontinenstornára. Ehhez előzetesen többféle forgatókönyv megvalósulása is elégnek bizonyult volna. Litvánia ellen is a kezdőcsapatban kapott helyet a Ferencváros két labdarúgója, Dibusz Dénes és Varga Barnabás, míg Botka Endre a kispadon kezdett.

A magyar válogatott kezdőcsapata Litvániában

A 9. percben veszélyeztettünk először, akkor Kerkez Milos passza után Gazdag Dániel lőtte be a labdát a kapu elé, ám Nego Loic elől felszabadított Girvainis. Két perccel később, egy kontra végén Gineitis lőtt kapura 16 méterről, ám ő nem találta el a kaput. Eleinte nem dúskált helyzetekben a mérkőzés, a magyar csapat labdabirtoklási fölénye azonban jól érzékelhető volt. Mindez semmit nem ért akkor, amikor Cernych a 20. percben a bal alsónkba lőtte a labdát. (1-0)

Tíz perccel később Szoboszlai Dominik révén kínálkozott esély az egyenlítésre, a hazaiak viszont szögletre mentettek. Két sarokrúgás következett, a második után Szalai Attila fejelt fölé. A 33. percben Sallai Roland lőtt mellé, úgy tűnt, beszorítjuk ellenfelünket, a 36. minutumban viszont a litvánok megduplázták előnyüket – egy szögletet követően Sirvys bólintott a kapunkba közelről. (2-0)

Fontos lett volna még az első játékrészben szépíteni, ám ez ekkor még nem sikerült. Ehhez a legközelebb a 43. percben jártunk, Sallai beadása után Varga Barnabás lőtt közelről, de a litván kapus vetődve védett. Kétgólos hátrányban mehettünk szünetre.

A térfélcsere után szinte azonnal jött az újabb hidegzuhany, a harmadik litván gólt azonban les címen érvénytelenítették. A szövetségi kapitány, Marco Rossi két cserével próbálta frissíteni a csapatot, Dibusz és Varga is folytathatta, Botka viszont továbbra is a padon foglalt helyet.

Az 50. perc után megint megélénkült a magyar támadójáték, az 56. percben mégis egy szöglet után veszélyeztettünk – Varga Barnabás fejelt hat méterről, ám Zubas-kapus bravúrral védett. Ugyancsak Zubas hárított a 61. percben is, amikor Nego fejelt a kapura. A 67. percben kaptunk egy esélyt a szépítésre, miután a litván kapus elsodorta Sallai Rolandot a tizenhatoson belül – a megítélt büntetőt Szoboszlai Dominik bombázta be a léc alá, újra nyílttá téve a mérkőzést. (2-1)

A 76. percben Sallai lőtt mellé, a 82.-ben viszont Varga Barnabás élesztette újra a reményeinket, miután fejjel juttatta a labdát a litván kapuba, ezzel pedig 2-2-re alakította az állást. Varga sorozatban a negyedik Eb-selejtezőjén szerzett gólt, ezzel csúcstartóvá lépett elő, hasonló korábban egyetlen válogatott játékosnak sem sikerült!

Varga Barnabás egymást követő negyedik Eb-selejtezőjén is gólt szerzett

Ekkor a csoport másik meccsén Szerbia 3-1-re vezetett Montenegró ellen, így tudtuk, hogy győzni kell ahhoz, hogy eldőljön az Eb-kijutás kérdése. Marco Rossi a rendes játékidő hosszabbításában Ádám Martinra cserélte Varga Barnabást, Sallait pedig Bolla Bendegúzra, újabb fordulat azonban már nem volt, maradt a 2-2. A szerbek győzelme egyelőre elnapolta az Eb-kvalifikációnk bebiztosítását. Hat meccs után Magyarország 14 ponttal csoportelső, a hétszer játszó Szerbia a maga 13 pontjával második.

Folytatás november 16-án, Bulgáriában, majd az utolsó selejtezőkörrel november 19-én, Montenegró ellen.

Európa-bajnoki selejtező, 7. forduló

Litvánia–Magyarország 2-2 (2-0)

Kaunas, Dariaus ir Girėno Stadion. Játékvezető: Juxhin Xhaja (albán)

Litvánia: Zubas – Lasickas, Girdvainis, Lekiatas, Sirvys (Beneta ,76.) – Utkus (Kazukolovas, 64.), Vorobjovas – Slivka (Novikovas ,90.), Gineitis, Cernych (Jankauskas ,65.) – Paulauskas. Szövetségi kapitány: Edgaras Jankauskas

Magyarország: Dibusz – Fiola, Lang, Szalai A. – Nego (Csoboth, 62.), Nagy Á., Szoboszlai, Kerkez (Nagy Zs., a szünetben) – Sallai (Bolla, 90+2.), Gazdag (Styles, a szünetben) – Varga B. (Ádám M., 90+2.) Szövetségi kapitány: Marco Rossi

Sárga lap: Lekiatas (43.), Utkus (55.), Kazukolovas (71.), Lasickas (90.), illetve Szoboszlai (55.), Fiola (74.)

Gólszerző: Cernych (20.), Sirvys (36.), illetve Szoboszlai (67.), Varga B. (82.)

Cikkajánló

„Fontos volt, hogy tiszta fejjel menjek az Eb-re”

Varga Barnabás azt is elmondta, miben fejlődött a legtöbbet, mióta a Fradihoz igazolt – VIDEÓ!

Továbbra is a Fradiban a gólkirály

Szerződést hosszabbítottunk magyar válogatott támadónkkal, Varga Barnabással.

Abu Fani az FTC és az NB I legértékesebb játékosa

A Transfermarkt szerint Mohammed Abu Fani értéke az ötszörösére nőtt, amióta a Fradihoz igazolt.

Fantasztikus show-val ünnepeltük a 35. bajnoki címet

Aki ott volt, soha nem felejti mekkora partival zártuk le a 2023-2024-es sikeres bajnoki idényt – VIDEÓ!

Magyarok a pályán

Labdarúgócsapatunk magyar játékosai idén is sokat tettek a közösbe.

Varga Barnabás, a mesterlövész

Labdarúgócsapatunk támadója első ferencvárosi idényében gólkirály lett az NB I-ben.

HSA Hónap Játékosa: május legjobbját keressük!

Szavazzon ön is, értékes nyeremények várják!

RangAdó-díjátadó: Varga Barnabás duplázott

Csatárunk az NB I gólkirálya és legjobb játékosa lett.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin