2023. október 29.
Magabiztos és meggyőző háromgólos siker a derbin
Pesics, Abena és Abu Fani is betalált az Újpest elleni győzelem alkalmával.

34-szeres magyar bajnok férfi labdarúgócsapatunk az Újpestet fogadta a Groupama Arénában az OTP Bank Liga 11. fordulójában. Együttesünk csütörtökön még Genkben lépett pályára az UEKL csoportkörének harmadik fordulójában, a mérkőzésen 0-0-s döntetlen született. Dejan Sztankovics több helyen is változtatott a hétközi kezdőcsapathoz képest, vezetőedzőnk a Varga Ádám – Henry Wingo, Samy Mmaee, Myenty Abena, Botka Endre – Cebrail Makreckis, Mohammed Abu Fani – Kristoffer Zachariassen, Alekszandar Pesics, Owusu Kwabena – Lisztes Krisztián összeállításban küldte pályára a mieinket. 

Az FTC klubalapítványa, az Albert Alapítvány amellett, hogy ápolja Albert Flórián emlékét, különös figyelmet szentel a klub értékeinek, tehetségeinek gondozásának, ennek jegyében minden évben díjazza legjobb utánpótlás korú labdarúgóinkat. A 2022/2023-as idényben a „Legjobb játékosnak” járó díj a 18 éves Tóth Alexet illeti meg, aki munkája elismeréseként már az NB I-ben is bemutatkozott a Ferencváros színeiben, és oszlopos tagja a magyar U19-es válogatottnak. Utánpótlásunk gólkirálya pedig a szintén 18 éves Berényi Erik lett. Az FTC-hez 3 és fél évvel ezelőtt csatlakozó támadó 17 találatot szerzett az U19-es bajnokság előző idényében. Idén mindkét játékosunk rendszeresen pályára lép már NB III-as csapatunkban. A díjakat az Albert Alapítvány részéről Albert Flórián adta át a derbi kezdőrúgását megelőzően.

A kezdés előtt Kubatov Gábor, az FTC elnöke, Alexandre Jeanjean, a Groupama Biztosító vezérigazgatója és Igaz András, a SPORTFIVE Hungary Kft. vezérigazgatója jelképes kézfogása egy megállapodás meghosszabbítását jelentette, a Groupama Biztosító ugyanis meghosszabbította szerződését a Ferencvárosi Torna Club-bal és a stadion üzemeltetőjével, a SPORTFIVE Hungary Kft-vel. A megegyezés értelmében 2029-ig biztosan Groupama Aréna marad a stadion hivatalos neve. A 34-szeres magyar bajnok FTC történetében ez a leghosszabb és legjelentősebb együttműködés, hiszen 2014 óta tart a partnerség.

I. félidő

A kezdőrúgást csapatunk végezhette el, az első percekben a felek felváltva birtokolták a labdát. Az első helyzet a mieink előtt adódott, Sammy Mmaee indította Owusut, aki az újpesti kapu felé tudta továbbítani a labdát, de próbálkozása célt tévesztett. A 10. percben Lisztes Krisztián kapott jó labdát Alekszandar Pesicstől, de fiatal támadónk lövését az ellenfél védői blokkolni tudták. Három perccel később ismét Lisztes előtt adódott lehetőség, Abu Fani szabadrúgását Samy Mmaee fejelte át a hosszúra, az érkező Lisztes pedig a kapufára fejelte a labdát. A vendégek felszabadítását követően Zachariassen rázta le a védőit, majd középre tálalt, a labda végül Makreckis elé került, de középre tartó lövését Banai fogta. 

A 19. percben kontrát vezetett csapatunk, ismét Lisztes volt főszerepben, beadását a vendégek kapusa rosszul ütötte ki, de az érkező Pesics már nem tudott beleérni a labdába. Az Újpest első helyzetére a 22. percig kellett várni, Koszanovics szabadrúgását azonban Varga Ádám bravúrral hárította. A vezetést a 28. percben szerezte meg együttesünk, Cebrail Makreckis lódult meg a középpályán, majd Wingóhoz juttatta a labdát, aki Pesicshez passzolt, szerb légiósunk pedig az ellenfél hálójába talált (1-0).

Tíz perccel az első félidő vége előtt Wingo centerezett, labdájára Zachariassen érkezett, de ő Owusu hátára fejelte a labdát, így az újabb gól elmaradt. Röviddel ezután ghánai támadónk lőtt, de kísérletét Banai magabiztosan védte. A 41. percben Varga Ádám újabb bravúrt mutatott be, a vendégek szöglete után Koszanovics vette célba a rövid sarkot, de kapusunk leért a lövésére. A játékrész utolsó percében Lisztes lövését Banai szögletre mentette. A szünet előtt még Csoboth előtt adódott lehetőség, de Varga ezúttal is a helyén volt. 

II. félidő

A szünetben két helyen változtatott Dejan Sztankovics, vezetőedzőnk Botka helyett Ramírezt, míg Lisztes helyett Marquinhost küldte a pályára. Az 51. percben a vendégek veszélyeztettek, előbb Onovo lövését fogta Varga, majd Ambrose próbálkozása ment el a jobb kapufa mellett. Két perccel később Hall szabálytalankodott sárga lapot érően, a tizenhatos előteréből elvégzett szabadrúgást azonban Abu Fani középre lőtte, így az nem okozott gondot Banainak. 

A 65. percben mindkét oldalon óriási helyzetek alakultak ki, előbb Pesics középre tett labdáját nem tudta sem Owusu, sem Marquinhos a kapuba juttatni, majd Abu Fani és Ramírez zavarták egymást. Csapatunk labdavesztését követően az ellenfél kontrázott, Ambrose indult meg, de védőink az utolsó pillanatban tisztázni tudtak. A 70. percben csapatunk megduplázta előnyét, Abu Fani jobb oldali szögletét Abena fejelte védhetelenül az Újpest kapujába (2-0). Négy perccel később Abu Fani is betalált, egy támadás végén középről lőtt a bal alsóba (3-0)

A mérkőzésen több gól már nem született, így együttesünk a fantasztikus hangulatú, teltházas derbin 3-0-ra legyőzte az Újpestet, és továbbra is vezeti a tabellát. Csapatunk legközelebb november elsején, szerdán lép pályára, a Puskás Akadémiát fogadjuk 20 órakor a MOL Magyar Kupában. 

Férfi labdarúgás
OTP Bank Liga, 11. forduló
FTC–Újpest FC 3-0 (1-0)

Budapest, Groupama Aréna, 20.357 néző. Játékvezető: Karakó Ferenc.

FTC: Varga – Wingo, Mmaee, Abena, Botka (Ramírez, a szünetben) – Makreckis, Abu Fani (Esiti, 88.) – Zachariassen (Gojak, 83.), Pesics (Tokmac, 88.), Owusu – Lisztes (Marquinhos, a szünetben)
Vezetőedző: Dejan Sztankovics

Újpest FC: Banai – Pauljevics, Kosanovics, Hall, Tamás (Kastrati, 62.) – Mörschel (Mack, 72.), Onovo, Tajti – Kiss (Simon, 72.), Csoboth (Sasere, 80.), Ambrose (Ganea, 80.)
Vezetőedző: Nebojsa Vignjevics

Sárga lapok: Lisztes (20.), illetve Hall (53.), Koszanovics (82.)

Gólok: Pesics (28.), Abena (70.), Abu Fani (74.)

Cikkajánló

Labdagyűjtési akció a DVSC elleni meccsnapon

Az FTC a Providenttel és az Ökumenikus Segélyszervezettel közösen segít a rászoruló családoknak.

Válogatott labdarúgóinktól vehetik meg bérletüket

Dibusz Dénes és Kristoffer Zachariassen, illetve Varga Barnabás és Botka Endre segédkezik a bérletárusításnál.

MMK-döntő: pénteken indul a jegyértékesítés

Május 3-án, pénteken 10.00 órától tud belépőt venni a Paks elleni MOL Magyar Kupa-döntőre.

FTC-DVSC: meccsnapi ajánlat

Május 5-én, vasárnap az FTC-s konyhai készletet vásárolhatják meg kedvezményesen.

SEGÍTSÜNK EGYÜTT AZ FTC-DVSC LABDARÚGÓ-BAJNOKIN!

Az FTC-DVSC bajnokira eladott belépők után jegyenként 100 forintot utalunk a Mentor Alapítványnak.

Ekkor játszunk a DVTK ellen

35-szörös bajnokcsapatunk május 11-én, szombat este látogat Miskolcra.

HSA Hónap Játékosa: április legjobbját keressük!

Szavazzon ön is aktuális szavazásunkon, értékes nyeremények várják!

Lisztes: „Mi vagyunk a legjobbak”

Játékosunk gólt szerzett és gólpasszt adott az MTK legyőzése alkalmával – VIDEÓ!

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin