2021. június 15.
Magyar lesgól, majd portugál tripla az Eb-nyitányon
Rövid ideig vezetett a fradistákkal kiálló magyar válogatott a címvédő ellen az F-csoport első mérkőzésén.

A tavalyról idénre halasztott labdarúgó Európa-bajnokság ötödik játéknapján, kedden elérkezett a várva várt pillanat, ekkor az F-csoport, s benne Magyarország is bemutatkozott a tornán. Válogatottunk társrendezőként a Puskás Arénában, telt ház előtt fogadhatta a címvédő Portugáliát, amelynek soraiban ezúttal is ott volt korunk egyik legjobbja, Cristiano Ronaldo. A magyarokat felkészítő Marco Rossi az FTC két magyar bajnok játékosát, Botka Endrét és Lovrencsics Gergőt jelölte a kezdőcsapatába, Sigér Dávid, Bogdán Ádám és Dibusz Dénes a kispadon ülve várt bevetésre.

Botka Endre és Dibusz Dénes elegáns terepszemléje a meccs előtt

Első félidő

A közel 70 ezer néző által gerjesztett hangulat átragadt a futballistákra – nem finomkodtak a felek, egyből egymásnak estek. A 4. percben Diogo Jota futott volna el a balszélen, ám Botka Endre útját állta, majd rendkívül harcosan a labdát is megszerezte tőle. Két perccel később újra Jota volt veszélyes, jobbról, 17 méterről lőtt, de Gulácsi Péter védeni tudott. Minden magyar felszabadítást vagy megindulást óriási üdvrivalgás fogadott, a közönség kitörő örömmel fogadta azt is, amikor Lovrencsics Gergő a 11. percben szerelte a balról beadni igyekvő Ronaldót. Amint az várható volt, a vendégcsapat játszott fölényben, mindez az első negyedóra végén a labdabirtoklást tekintve 65-35 százalékos arányban mutatkozott meg.

A folytatásban is Portugália állt közelebb a gólszerzéshez, a 20. percben Cristiano Ronaldo lőtt kapura tíz méterről. Gulácsi Péter ekkor bravúrosan, lábbal tudott hárítani, végül az asszisztens lest jelzett. Öt perccel később megint a Liverpoolt erősítő Diogo Jota iramodott volna meg, ám Botka Endre ezúttal is az útját állta.

A játékrész hajrájához közeledvén, a 36. percben Fiola Attila ívelése után a pálya jobb szélén Lovrencsics Gergő nem tudta átvenni a labdát, viszont Jota mellett szögletet harcolt ki – apró szépséghiba, hogy a játékvezető másképpen látta a helyzetet és nem ítélt sarokrúgást. Ekkortájt megélénkült a magyar válogatott játéka, egy perccel később ugyanis Sallai Roland kanyaríthatta be a labdát balról, szabadrúgásból, Szalai Ádám azonban 11 méterről a kapus ölébe fejelte azt. Néggyel az első félidő lefújása előtt még Jota közeli lövése után kellett közbeavatkoznia Gulácsi-kapusnak, az állás azonban nem változott: Magyarország 45 perc után gól nélküli döntetlenre állt a 2016-os Eb-t megnyerő vendégével szemben.

 

Második félidő

A szünetben egyik kapitány sem változtatott a csapatán, azaz a magyar együttesben továbbra is Botka és Lovrencsics képviselte a Fradit. Ahogy előzőleg, úgy ezúttal is a portugálok kezdtek lendületesebben, a 47. percben Gulácsi Péter védett nagyot a szöglet után fejelő Pepe próbálkozásánál.

A párharc utolsó harmadára fordulva támadásba lendült a tízezrek által űzött, hajtott magyar csapat. Az 58. percben Sallai Roland 16-ról eleresztett lövése jelentett eseményt, egy perccel később pedig újra Sallai próbálkozott, ám beadását csapattársa, Fiola Attila blokkolta. A lelátó népének a lehetőség lehetősége is elég volt, a nagyérdemű továbbra is hihetetlen hangorkánnal díjazott minden magyar megindulást. A 69. percben például szinte már gólt kiáltottak a nézők, amikor Lovrencsics beadása után Sallai Roland lőni készült, ám a 14 méterről célzó játékos célt tévesztett, nem talált kaput. A legnagyobbat mégis az szólt, amikor a 80. percben (eddigre beállt a Kleinheisler Lászlót váltó Sigér Dávid is) Schön Szabolcs közelről a portugál kapuba talált – nem túlzás, beleremegett a Puskás Aréna a gólörömbe! Örömtüzek gyúltak, a játékvezető azonban hamar lehűtötte a kedélyeket, miután les címén érvénytelenítette Schön gólját. Maradt a 0-0, a bajt pedig csak tetézte az a közjáték, ami egy gyepre rohanó drukker miatt alakult ki...

Portugália gyors cserékkel reagált, a változtatásoknak pedig sajnos meg is lett az eredménye, a 84. percben a 14 méterről lövő Raphael Guerreiro révén érvényes gólt szerzett, így 1-0-ra vezetett az Európa-bajnok. Alig egy perccel később büntetőt ítéltek a portugálok javára, melyet Cristiano Ronaldo értékesített is (2-0). És ezzel még nem volt vége, a Ronaldo a ráadás második percében a menteni igyekvő Botka erőfeszítései ellenére is beköszönt, kialakítva a 3-0-s végeredményt.

A magyar labdarúgó-válogatott bár vereséggel mutatkozott be a kontinenstornán, egészen a hajráig állta a portugál rohamokat, a lefújást követően pedig nagy tapsot kapott a Puskás Aréna közönségétől. Folytatás június 19-én, szombaton, szintén Budapesten, akkor a világbajnok, kedd este Németországot 1-0-ra legyőző francia együttes lesz az ellenfél.

 

Férfi labdarúgás, Európa-bajnokság

F-csoport, 1. forduló

Magyarország–Portugália 0-3 (0-0)

Budapest, Puskás Aréna. Játékvezető: Cakir (török)

Magyarország: Gulácsi – Botka, Orbán, Szalai A. – Lovrencsics, Nagy Á., Kleinheisler (Sigér, 79.), Schäfer (Nego, 66.), Fiola (Varga K., 88.) – Szalai Á., Sallai (Schön, 77.). Szövetségi kapitány:    Marco Rossi

Portugália: Rui Patrício – Nélson Semedo, Pepe, Rúben Dias, Guerreiro – Danilo Pereira, William Carvalho (R. Sanchez, 81.), Bruno Fernandes (Moutinho, 88.) – Bernardo Silva (Rafa Silva, 71.), C. Ronaldo, Jota (André Silva, 81.). Szövetségi kapitány:   Fernando Santos               

Sárga lap: Orbán (86.), illetve Dias (38.)

Gólszerzők: Guerreiro (84.), Ronadlo (87., 90+2)

Cikkajánló

„Örülök, hogy segíthettem a csapatnak döntőbe jutni”

A Nyíregyháza 2-1-es legyőzése után a mindent eldöntő gól szerzője, Edgar Szevikjan értékelt.

Leandro: „Az utolsó pillanatig hittünk a fordításban”

Pályaedzőnk, Leandro de Almeida a győzelem után kiemelte a csapat küzdeni tudását és akarását.

A hajrában harcoltuk ki a kupadöntőt!

35-szörös bajnok férfi labdarúgócsapatunk 2-1-re nyert a Nyíregyháza ellen a MOL Magyar Kupa elődöntőjében.

Exkluzív: ilyen a bajnoki pezsgőfürdő Fradi-módra

Ünneplés a szurkolókkal a pályán, nagy buli a színfalak mögött, így ünnepeltük a 35. bajnoki címet – VIDEÓ!

Különleges anyák napi akció a DVSC elleni mérkőzésre

A DVSC elleni találkozóra az édesanyák belépőjét 50 százalék kedvezménnyel lehet megvásárolni.

FTC-DVSC: Jegyinformációk

Elindult a jegyértékesítés a DVSC elleni május 5-i hazai bajnokinkra.

Anyák napi ajánlat

Harmincöt százalékos kedvezménnyel vásárolhatják meg a női kapucnis pulóvert és a pamut melegítőnadrágot.

„Ahhoz, hogy duplázzunk, minden erőnkre szükség van”

Vezetőedzőnk, Dejan Sztankovics mondta el várakozásait a szerdai, Nyíregyháza elleni Magyar Kupa-elődöntőről.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin