2023. november 19.
Dibusz-parádé és magyar siker az utolsó selejtezőn
Az Eb-résztvevő magyar labdarúgó-válogatott a Montenegró elleni 3-1-es sikerrel zárta a selejtezősorozatot.

Idei utolsó tétmérkőzését játszotta vasárnap Montenegró ellen a magyar labdarúgó-válogatott, amely az Európa-bajnoki selejtező utolsó fordulójában már biztos kijutóként, ám a csoportelsőség kivívásának reményében lépett pályára a Puskás Arénában. Az FTC kapusa, Dibusz Dénes ezúttal is kezdőként kapott lehetőséget, Botka Endre viszont a kispadon kezdett. Montenegró csakis győzelem esetén reménykedhetett a szerbek megelőzésében és az azzal járó kijutásban, a mieinknek viszont már egy döntetlen is elegendőnek ígérkezett a listavezető pozíció bebiztosításához.

A csapatokat telt ház, és egy remek, a nemzeti zászlót megjelenítő szurkolói élőkép várta a kezdést megelőzően. Szokatlan volt a 15 órai kezdés, ami még november második felében is nappali világosságot jelent.

Látványos élőképpel köszöntötték a csapatot a szurkolók

A meccset Montenegró kezdte. Az első gólszerzési lehetőségre viszont viszonylag sokáig, a 15. percig kellett várni, igaz, az sem volt veszélyes, akkor Nagy Zsolt beadása után Bolla Bendegúz fejelt kapura az ötösről. Időközben a csoport másik meccsén Szerbia hamar megszerezte a vezetést Bulgária ellen, ezzel halványítva a montenegróiak esélyeit.

A 27. percben megint fejjel veszélyeztettünk, ám komoly gólhelyzetnek Ádám Martin büntetőterületen belüli fejesét sem lehetett elkönyvelni. Dibusz Dénesnek nem sok dolga akadt az első félórában, de a 29. percben a területét elhagyva mentett a kapunk felé nyargaló montenegrói játékos elől. Nem volt benne a meccsben a montenegróiak gólja, mégis eljött, a 36. percben Rubezsics fejelt közelről a kapunkba (0-1).

Hátrányban még Bollának volt egy próbálkozása a 41. percben, az ő lövését azonban fejjel blokkolta a vendég csapat védelme. Később Nagy Zsolt balról érkező beadását fejelték ki, majd Gazdag Dániel nem talált a kapuba közelről. Az erősödő magyar rohamokat egyre állták a vendégek, így egygólos előnnyel mehettek félidőre.

A szünetben a szövetségi kapitány, Marco Rossi változatott, Gazdagot Kalmár Zsolt, Bollát pedig Nego Loic váltotta. Botka Endre továbbra is a padon ülve várt bevetésre. Az 59. percben ellenfelünk sérülés miatt kapust cserélt, az újoncot Ádám Martin egy nem túl erős, 16 méterről indított lövéssel avatta fel a 63. percben. Ekkor a másik meccsen Bulgária egyenlített Szerbiában, így Magyarország csoportelső volt a virtuális tabellán.

Persze, az Eb-szereplést veretlenül kivívó magyar csapat nem vereséggel szerette volna zárni az évet, ennek pedig hamarosan „hangot is adott” – a 66.  és a 68. percben is villant a Liverpoolt erősítő Szoboszlai Dominik, akinek két góljával máris Magyarország vezetett 2-1-re! Örömtüzek gyúltak, hangrobbanás rázta meg a Puskás Aréna környékét, azonnal felforrósodott az idő előrehaladtával egyre hűvösebb novemberi délután.

Sok védenivaló eddig a pontig nem jutott Dibusz Dénesnek, a 79. percben viszont akadt dolga, amikor a vendégek játékosa ziccerben lőtt. Kapusunk balra elvetődve hárított. Két perccel később ugyancsak be kellett mutatnia egy védést. Ezt követően a 87. percben többször is hallaltan bravúrral mentett Dibusz, aki ebben az évben igazolta: elsőszámú kapusként is megállja a helyét a nemzeti csapatban. A Puskás Aréna népe többször is kórusban skandálta a nevét.

Dibusz Dénes remekelt a vasárnapi meccs hajrájában

A végére feszült hangulatúvá változó meccs tartogatott még egy slusszpoént, a rendes játékidő hosszabbításában ugyanis Nagy Ádám is beköszönt, bebiztosítva győzelmünket. A második 45 percben fordítva 3-1-re nyertünk, így öt győzelemmel és három döntetlennel, 18 szerzett ponttal nyertük meg a G-csoportot. Második, ezzel még szintén Eb-résztvevő a 14 pontos Szerbia lett, Montenegró 11 ponttal harmadikként zárt.

Válogatottunk számára ezzel a pályán véget ért az év, december 2-án azonban még következik a jövő évi Európa-bajnokság csoportkörének sorsolása.

Európa-bajnoki selejtező, G-csoport, 8. forduló

Magyarország–Montenegró 3-1 (0-1)

Budapest, Puskás Aréna. Játékvezető: Danny Makkelie (holland)

Magyarország: Dibusz – Balogh B., Lang, Szalai A. – Bolla (Nego, a szünetben), Nagy Á. (Szuhodovszki, 90+3.), Styles (Horváth K.), Nagy Zs. – Szoboszlai, Gazdag (Kalmár, a szünetben) – Ádám M. (Németh A., 77.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi

Montenegró: Mijatovics (Djukics, 58.) – Rubezsics (Raicskovics, 76.), Szavics, Vujacsics – Vesovics (M. Vukcsevics, 55.), Jankovics (Radunovics, 70.), Kucs, Camaj (Krsztovics, 70.), A. Vukcsevics – Oszmajics, Jovetics. Szövetségi kapitány: Miodrag Radulovics

Sárga lap: Szoboszlai (26.), Gazdag (35.), Dibusz (78.), Nagy Zs. (87.), Nagy Á. (89.), illetve Camaj (13.), Szavics (18.), Rubezsics (34.), Vesovics (47.), Vujacsics (70.), Raicskovics (89.), Kucs (90+2.)

Gólszerzők: Szoboszlai (66., 68.), Nagy Á. (90+3.), illetve Rubezsics (36.)

Cikkajánló

„Fontos volt, hogy tiszta fejjel menjek az Eb-re”

Varga Barnabás azt is elmondta, miben fejlődött a legtöbbet, mióta a Fradihoz igazolt – VIDEÓ!

Továbbra is a Fradiban a gólkirály

Szerződést hosszabbítottunk magyar válogatott támadónkkal, Varga Barnabással.

Abu Fani az FTC és az NB I legértékesebb játékosa

A Transfermarkt szerint Mohammed Abu Fani értéke az ötszörösére nőtt, amióta a Fradihoz igazolt.

Fantasztikus show-val ünnepeltük a 35. bajnoki címet

Aki ott volt, soha nem felejti mekkora partival zártuk le a 2023-2024-es sikeres bajnoki idényt – VIDEÓ!

Magyarok a pályán

Labdarúgócsapatunk magyar játékosai idén is sokat tettek a közösbe.

Varga Barnabás, a mesterlövész

Labdarúgócsapatunk támadója első ferencvárosi idényében gólkirály lett az NB I-ben.

HSA Hónap Játékosa: május legjobbját keressük!

Szavazzon ön is, értékes nyeremények várják!

RangAdó-díjátadó: Varga Barnabás duplázott

Csatárunk az NB I gólkirálya és legjobb játékosa lett.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin