2022. március 24.
Kimaradtak a helyzetek, szerb győzelem a Puskásban
Botka Endre 80, Vécsei Bálint 10 percet játszott az év első válogatott mérkőzésén.

Idei első mérkőzését vívta a magyar labdarúgó-válogatott csütörtök este, az ellenfél a 2022-es, katari rendezésű világbajnokságra készülő Szerbia volt. A mieink a vb előtt, a júniusban kezdődő Nemzetek Ligájára gyakoroltak, Magyarország Angliával, Olaszországgal és Németországgal találkozik majd az NL-ben. Marco Rossi szövetségi kapitány a keretében szereplő három FTC-játékos, Dibusz Dénes, Botka Endre és Vécsei Bálint közül Botkára számított kezdőként a csak idegenlégiósokkal kiálló szerbek ellen, kapusunk és középpályásunk a kispadon kezdte az összecsapást.

Eleinte a vendégek tűntek kezdeményezőbbnek, de az első lehetőség a házigazda előtt adódott a 8. percben. Akkor Szalai Ádám passza után Sallai Roland futott el a jobb szélen, majd adta vissza a labdát a tizenhatoson belül érkező Szalainak, aki közelről fejelt, ám a szerb kapus, Vanja Milankovic-Savic védeni tudott. Azonban az akció közben már lendült a partjelző zászlaja.

Hamarosan hasonló jelenetek játszódtak le a magyar kapu előtt is. Védőnk, Botka Endre elfejelte a labdát, amely sajnos az éppen üresen álló Filip Kostic elé pattant – a szerb játékos óriási gólt lőtt, azonban ekkor hiába gyújtottak azonnal örömtüzeket a vendégszurkolók, a szlovák játékvezető, Filip Glova Botka ellökése miatt érvénytelenítette a találatot. Az ellentámadásból Sallai lőtt tízről, de Savic-kapus hárított.

Az első játékrész feléhez érve válogatottunk többet birtokolta a labdát, viszont a kapuk nem forogtak veszélyben, a mezőnyben zajlott a játék. A 35. percben Gulácsi Péter kapuja előtt pörögtek fel az események: Aleksandar Mitrovic lövése után Gulácsi még védett, a menteni igyekvő Nagy Zsoltról azonban bepattant a labda. Mivel Mitrovic kezét is érintette a játékszer, percekig állt a játék, a videóbíró vizsgálta is a szituációt, végül viszont érvényesnek ítélték a találatot, amellyel Szerbia megszerezte a vezetést (0-1).

Hamarosan esélyünk nyílt az egyenlítésre, de Szalai próbálkozása elkerülte a kaput. Egygólos hátrányban mehettünk szünetre.

Marco Rossi nem cserélt a félidőben, a szerbek ellenben három új játékost is pályára küldtek. Ismét a vendéglátó együttes előtt adódott az első lehetőség, Sallai Roland lőhetett a kapuval szemből, 18 méterről, de nem találta el azt. Az 59. percben beállt Bolla Bendegúz és Gazdag Dániel is, a következő 10 perc pedig szinte eseménytelenül telt.

A 70. minutumban egy balról kibontakozó szerb támadást sikerült megúszni Botka blokkolása nyomán, hamarosan azonban ezt a jelenetsort is visszanézték a videóbíró segítségével. Másodjára már nem ítéltek ellenünk. Közben újoncokat avatott válogattunk, Styles Callum és Ádám Martin ugyanis először léphetett pályára a nemzeti csapatban. A vége előtt 11 perccel Sallai Roland lőhetett 18-ról, de kevéssel célt tévesztett.

A hajrában beállt Vécsei Bálint, Botka Endrét viszont lecserélte Marco Rossi. Ezt követően egy gyors támadás végén a debütáló Styles Callum vette célba a kaput közelről, balról, de a szerb kapusnak nem kellett védenie. A legnagyobb helyzetünk mégis a rendes játékidő hosszabbításában alakult ki, miután Schäfer András szólója és kapufás lövése után a kipattanót Szoboszlai Dominik lőhette rá az üres kapura, azonban nem talált kaput. A kirúgást követően véget is ért a játék, noha Magyarország nem játszott alárendelt szerepet, egy lehetőségével sem tudott élni, így 1-0-s vereséggel kezdte a 2022-es esztendőt.

Folytatás egy újabb felkészülési mérkőzéssel március 29-én, kedden, akkor Észak-Írország lesz a magyarok ellenfele idegenben.

Felkészülési mérkőzés

Magyarország–Szerbia 0-1 (0-1)

Budapest, Puskás Aréna. Játékvezető: Filip Glova (szlovák)

Magyarország: Gulácsi – Botka (Kecskés, 80.), Lang, Fiola – Nego (Bolla, 59.), Schäfer, Nagy Á. (Gazdag, 59.), Nagy Zs. (Styles, 71.) – Sallai (Vécsei, 80.), Szalai Á. (Ádám M., 71.), Szoboszlai. Szövetségi kapitány: Marco Rossi

Szerbia: V. Milinkovic-Savic – Veljkovic (Racic, 77.), Nastasic (Terzic, 65.), Pavlovic (Mitrovic, 55.) – Lukic (Radonjic, a szünetben), Gudelj – Zivkovic (Jovic, a szünetben), Tadics, S. Milinkovic-Savic, Kostic (Ristic, a szünetben) – A. Mitrovic. Szövetségi kapitány: Dragan Sztojkovic

Sárga lap: Schäfer (66.), Gazdag (87.)

Gólszerző: Nagy Zs. (35., öngól)

Cikkajánló

„Ahhoz, hogy duplázzunk, minden erőnkre szükség van”

Vezetőedzőnk, Dejan Sztankovics mondta el várakozásait a szerdai, Nyíregyháza elleni Magyar Kupa-elődöntőről.

Varga Barnabás a gólátlag-rangsor élén

72 ligát figyelembe véve támadónk rendelkezik a legjobb átlaggal a büntetők nélküli gólszerzést illetően.

FTC35: Dibusz Dénes elitklubba lépett

Kapusunk a jövőben komoly rekordokat dönthet meg a bajnoki címek tekintetében.

FTC 35: TOP10-ben Európában

Cikkünkben megvizsgáltuk, hogyan állunk a bajnoki címek számában az európai összevetésben.

FTC35: Ők vívták ki a 35. bajnoki címünket

13 játékosunk először ünnepelhet magyar bajnoki címet, de sok „trófeahalmozó” is van a keretben.

VIDEÓ: Így ünnepeltek a 35-szörös bajnokok

A Kisvárda elleni meccs után elindult a buli és az örömmámor a Groupama Arénában.

„A Ferencváros mindannyiunknál nagyobb!”

A Kisvárda elleni meccset és a bajnoki cím bebiztosítását követően vezetőedzőnk, Dejan Sztankovics értékelt.

FTC35: Történelmi bajnoki címet nyertünk

Az FTC 125 éves történelmében még sosem sikerült zsinórban hatszor bajnokságot nyernünk, egészen idáig.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin