2024. május 24.
Magyarok a pályán
Labdarúgócsapatunk magyar játékosai idén is sokat tettek a közösbe.

Férfi labdarúgócsapatunk április 20-án, az OTP Bank Liga 29. fordulójában bebiztosította újabb, zsinórban hatodik, összességében 35. elsőségét. A sikerben jelentős szerepet játszottak magyar labdarúgóink, holott együttesünket gyakran az a kritika éri az itthoni futballközeg részéről, hogy a hazai játékosok túlságosan kevés lehetőséghez jutnak. A számok azonban nem ezt támasztják alá.

Az OTP Bank Liga 2023/24-es idényének három kapussal vágtak neki a mieink, Dibusz Dénes, Szécsi Gergő és Varga Ádám állampolgárságát pedig nehezen lehet megkérdőjelezni. A szezonban a bajnoki mérkőzéseket tekintve Dibusz 29, míg Varga négy találkozón állt a kapuban, így a csapat ezen a poszton csak magyar játékosokat szerepeltetett. Az UEFA Európa Konferencia Ligában mindvégig Dibusz, a MOL Magyar Kupában pedig Varga védett.

Védőink közül Botka Endre 18 bajnokin lépett pályára, 1056 játékpercével a hátsó alakzat tagjai közül az ötödik legtöbbet játszó futballista volt. Válogatott hátvédünk egyszer volt eredményes, a tavaly októberi, 2-1-es diósgyőri győzelem alkalmával. Botka mellett Pászka Lóránd kilencszer kapott lehetőséget.

A középpálya motorja az őszi szezonban Sigér Dávid volt. Korábbi játékosunk a szezon első felének 18 mérkőzéséből tízszer is pályára lépett, összesen 671 percet töltött a pályán és az első forduló pótlásán a Kecskemét ellen győztes gólt szerzett. Az UEFA Európa Konferencia Ligában Sigér emellett végigjátszotta a Fiorentina és a Genk elleni idegenbeli találkozókat, valamint kezdőként lépett pályára a Csukaricski elleni idegenbeli, és a Genk elleni hazai összecsapáson. Középpályásunk távozása előtt fontos szerepet töltött be a játékszervezésben és tapasztalatának köszönhetően sokszor a sikerek letéteményese volt.

A szezon felfedezettjei közé számít Katona Bálint és Tóth Alex. Katona a szezon kezdete előtt tért vissza a kecskeméti kölcsönjátékból, és bár eleinte sérülések hátráltatták, hamar alapemberré vált, és összesen 12 összecsapáson jutott szóhoz. Betalálnia nem sikerült, azonban négy gólpasszt is kiosztott, ezek közül kettőt ráadásul a Megyeri úton, a februári, Újpest elleni 5-0-s siker során. Az UEFA EKL-ben kezdőként szerepelt a Fiorentina elleni hazai 1-1-es döntetlen alkalmával. Tóth Alexre a szezon második felében számított a szakmai stáb, fiatal középpályásunk öt bajnokin kapott összesen 195 játékpercet, de hamar megmutatta, hogy fiatal kora ellenére rendkívül magabiztosan és otthonosan mozog a pályán.

Támadóink közül Lisztes Krisztián hozta tavalyi formáját, igaz, idén már alapemberként. Frankfurtba távozó szélsőnknek összesen 20 mérkőzés jutott az NB I idei kiírásában, ezeken nyolc gólt szerzett, amivel a házi góllövőlista második helyén végzett. Az OTP Bank Liga 2023/24-es idényének gólkirályi címét Varga Barnabás gyűjtötte be, aki 24 találkozón hússzor mattolta az ellenfeleket, és emellett még három asszisztot is jegyzett. Válogatott csatárunk a gólkirályi cím mellett az élvonal legjobb játékosának járó díjat is elnyerte.

A szezon végeztével a rövid pihenő után a fenti játékosaink közül többen is az Európa-bajnokságra utaznak majd, Marco Rossi bő keretében Dibusz Dénes, Varga Barnabás, és a márciusban elmaradt meghívó után Botka Endre is újra szerepel. A tartalékok között Lisztes Krisztiánnal is számol a szövetségi kapitány.

A fiatal magyar játékosok beépítése a jövőben is klubunk sarokkövét fogja képezni majd, amit mi sem mutat jobban annál, hogy a 2024/25-ös idénytől csapatunkban folytatja pályafutását az egyik legtehetségesebb magyar csatár, Gruber Zsombor is.

Cikkajánló

Vonulás, megbotlás, költözés, készülés

Svájciakat dicsérő német lapok, bulizó szurkolók, hibaelemző válogatott - készülünk a németek ellen.

„A mester tudja, mire vagyok képes”

Botka Endre a svájci és német meccsről, pályára lépési és a válogatott továbbjutási esélyéről beszélt.

A szurkolók bevették Kölnt, folytatás Stuttgartban

Óriási buli és hagyományos közös vonulás a kölni stadionig, a magyar szurkolók ismét megmutatták - VIDEO

„A vereség miatt kevésbé érdekel, hogy betaláltam”

Az Eb-n Svájc ellen góllal bemutatkozó Varga Barna szerint a németek ellen is lehet keresnivalónk.

Rossi: Svájc váratlant húzott ellenünk

A szövetségi kapitány szerint az első félidő ráment a svájciak trükkjére, 2-3 jó teljesítményt látott csak.

Varga gólt fejelt, de kikaptunk Svájctól

Gólkirályunk találata csak a szépítésre volt elég a szünetben már kettővel vezető Svájc ellen az Eb-n.

Varga Barna: három ki-ki meccs vár ránk

A FradiMedia exkluzív tartalmakkal jelentkezik az Európa-bajnokság alatt Németországból.

Panenka a Groupama Arénában panenkázott

Különleges vendéget köszönthettünk 35-szörös bajnok férfi labdarúgócsapatunk otthonában, a Groupama Arénában.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin